lv
dsk1hpRYgE0sW7W9j37UxQUbUVlsa4ipq7uqU9lv
2393442

ERAB palielinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam

ERAB palielinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) palielinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpuma prognozi šim gadam, kad tā būs vienīgā no Baltijas valstīm ar ekonomikas izaugsmi.

ERAB jaunākās prognozes liecina, ka Latvijas IKP šogad pieaugs par 0,3%, nevis saglabāsies nemainīgs, kā tika lēsts maijā.

Banka norāda, ka starp Baltijas valstīm Latvijas ekonomika piedzīvojusi tā dēvēto mīksto piezemēšanos, valsts IKP izaugsmei pirmajā ceturksnī palēninoties līdz 0,1%, salīdzinot ar 2,8% kāpumu pērn kopumā. Lai arī finansēšanas izmaksu pieaugums negatīvi ietekmējis investīcijas valstī, straujāka Eiropas Savienības līdzekļu apgūšana turpmākajos gados, visticamāk, atbalstīs investīcijas.

Savukārt nākamajam gadam ERAB Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi samazinājusi no 2,5% līdz 2%.

Igaunijai banka šogad prognozē 1,8% kritumu, salīdzinot ar maijā lēsto 1,3% lejupslīdi. Bet nākamajam gadam valsts ekonomikas izaugsmes prognoze samazināta par 0,8 procentpunktiem līdz 2%.

ERAB lēš, ka Lietuvas IKP šogad saruks par 0,5%, nevis saglabāsies nemainīgs, kā prognozēts maijā. Nākamajā gadā banka sagaida, ka valsts ekonomika pieaugs par 1,5%, nevis par 2%, kā gaidīts iepriekš.

Vienlaikus ERAB prognozē, ka savas darbības reģiona valstu ekonomika šogad pieaugs par 2,4%, nevis par 2,2%, kā tika lēsts iepriekš.

Taču bankas darbības reģiona valstu ekonomikas izaugsmes prognoze nākamajam gadam samazināta no 3,4% līdz 3,2%.

ERAB prognozē, ka Ukrainas ekonomika šogad pieaugs par 1% un 3% nākamgad.

Banka arī prognozē, ka Krievijas IKP šogad palielināsies par 1,5%, nevis samazināsies par 1,5%, kā tika lēsts maijā. Nākamgad valsts ekonomikas izaugsmes prognoze saglabāta 1% apmērā.

ERAB skaidro, ka maijā banka gaidīja, ka rietumvalstu noteiktās sankcijas Krievijai, jo sevišķi cenu griesti Krievijas naftas produktiem, būs krietni efektīvāki, ierobežojot valsts izaugsmi.

"Taču naftas ienākumi palielinās, ņemot vērā naftas cenu kāpumu un Krievijas spēju kompensēt šo griestu ietekmi, eksportējot uz jauniem tirgiem," teikts bankas ziņojumā.

ERAB ir 64 dalībvalstu, Eiropas Savienības un Eiropas Investīciju bankas kopīpašums. Tajā dominējošā loma ir Eiropas valstīm, tomēr lēmumu pieņemšanā piedalās arī vairākas citas valstis, tostarp ASV un Japāna. Tā ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

Novērsti 90 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu
Otrdien Valsts robežsardze novērsusi 90 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, informēja robežsardzē.
Trešdiena Latvijā gaidāma silta, debesis dienas gaitā skaidrosies

Trešdiena Latvijā iesāksies mākoņaina, taču dienas gaitā, sākot no valsts dienvidaustrumiem, debesis pakāpeniski skaidrosies un kļūs silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ievērojami nokrišņi nav gaidāmi. Rīta pusē dažviet ...

Mieriņai sarunās ar ārzemju partneriem būs vajadzīgs tulks

Jaunajai Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai (ZZS) sarunās ar ārzemju partneriem būs nepieciešams tulks.

Intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" Mieriņa atzina, ka viņai trūkst pieredzes darbā pie diplomātisko attiecību veicināšanas, jo līdz šim viņa...



Komentāri