lv
JN2DLFaxCzWBq7js2f3Gx4Bsy6qEblsc67aXCqcW
2388125

Mizgrauži turpina ēst Latvijas IKP, tiek izlikti tūkstošiem slazdu (+VIDEO)

Mizgrauži turpina ēst Latvijas IKP, tiek izlikti tūkstošiem slazdu (+VIDEO)

Vissmagāk cieta egle, kas ir galvenā eksporta prece.

Egļu astoņzobu mizgrauzis (Ips typographus) ir postošākais kaitēklis parastajai eglei (Picea abies) visā tās dabiskās izplatības areālā Eiropā un Āzijas ziemeļu daļā. Mizgrauzis uzskatāms par bīstamāko meža kaitēkli Latvijā pēc mežam nodarītā zaudējuma apmēra. Kaitēklis ne tikai var invadēt novājinātas egles un nemizotus kokmateriālus, bet labvēlīgos apstākļos arī apdraudēt veselus kokus, radot tiem neatgriezeniskus bojājumus. Mizgrauži var savairoties karstās, sausās vasarās vai arī pēc vētrām vēja gāztajās un nolauztajās eglēs. Valsts meža dienests (VMD) cēlis trauksmi.

LVMI “Silava” un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes dibinātā publiskā aģentūra “Meža pētīšanas stacija” savos uzraugāmajos mežos bija izvietojusi 1145 slazdus 229 hektāru platībā, bet SIA “Rīgas meži” – 285 slazdus 107 hektāru platībā. VMD ir izvietojis 262 slazdus. Izvietoto feromonu slazdu skaits pakāpeniski palielinās.

Tā kā mizgrauzis masveidā izplatās visā Eiropā un pēc slazdiem un feromoniem ir liels pieprasījums, bija problemātiski iegādāties slazdus. VMD iegādājās 3200 slazdu, 3200 feromonu IPSIDOR W un 3200 feromonu IPSODOR, lai nodrošinātu slazdu izvietošanu un uzturēšanu fizisko un juridisko personu īpašumā esošajos izcirtumos visā sezonas laikā un tā mazinātu mizgrauža izplatīšanos un šo kukaiņu radītos postījumus. Izdevumi feromonu slazdu izvietošanai ārkārtējās situācijas laikā no 2023. gada 1. aprīļa līdz 30. jūnijam bija 62 167 euro, no kuriem feromonu slazdu izmaksas 26 998 euro, dispenseru izmaksas 32 951 euro, degvielas izmaksas 2218 euro.

Izdevumus feromonu slazdu izvietošanai un ekspluatācijai ārkārtējās situācijas laikā Zemkopības ministrija (VMD) sedza no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem esošā budžeta ietvaros, ziņo mk.gov.lv.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz ekspertu darba grupas izvērtēto LVMI “Silava” mežsaimniecības biotisko riska faktoru monitoringa informāciju un konstatētā straujas meža kaitēkļa mizgrauža savairošanās riska izvērtējumu, kā arī VMD informāciju par izsniegtajiem sanitārajiem atzinumiem. Ekspertu grupa ierosināja, ka nepieciešams turpināt mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus, kuri bija noteikti ārkārtējā situācijā.

Voldemārs Burkevics

«Facebook» grupas izveidotājam piespriež cietumsodu

Rīgas pilsētas tiesa nesen piespriedusi vairāku mēnešu cietumsodu sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotājam un administratoram Jurijam Mihailovam.

Sods gan faktiski ir izciests, jo tajā ieskaitīja pērn apc...

Liepājas Reģionālajā slimnīcā atjaunota glābējsilīte

Liepājas Reģionālajā slimnīcā atjaunota un turpina darboties glābējsilīte.

Glābējsilīte atrodas netālu no Liepājas Reģionālās slimnīcas darbinieku autostāvvietas, pietiekami diskrētā vietā, kur ikdienā netraucē pacientu un klientu plūsma. Pie glābējsilī...

Rudens Putnu dienu pasākumi notiks arī Ķemeros, Salacgrīvā, Kolkā un Līgatnē

Rudens Putnu dienu pasākumi notiks arī Ķemeros, Salacgrīvā, Kolkā un Līgatnē, informē Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Ķemeru Nacionālā parka dabas centrs.

Rudenī tiek atzīmētas Eiropas Putnu vērošanas dienas, kad ikviens interesents un arī putnu vēro...



Komentāri