lv
SRASIyPIVINXD9M6vnBMec6OVBq6PYeHfDe6bG5k
2379753

46% no Latvijas skolniekiem ir saskārušies ar ņirgāšanos gada laikā (+VIDEO)

46% no Latvijas skolniekiem ir saskārušies ar ņirgāšanos gada laikā (+VIDEO)

Tieši konflikti ar vienaudžiem ir mūsu skolu zemo snieguma cēlonis, atzīmē eksperte.

Dažiem bērniem skola nozīmē arī mobingu jeb ņirgāšanos, - vietnei medicine.lv pauž psiholoģe Kristīne Baranovska. Ņirgāšanās ir vardarbības veids izglītības vidē, kas ietver agresīvu uzvedību ar tīšu, naidīgu nolūku radīt ciešanas. Lai gan šāda uzvedība kādreiz tika pieņemta par teju neizbēgamu bērnības “iesvaidīšanas” rituālu, mūsdienās tā ir atzīta par nopietnu problēmu.

"Global Shapers Riga Hub" sociālā projekta “#Neklusē” ietvaros 2020./2021. mācību gadā veikta pētījuma rezultāti atklāja, ka 46% no Latvijas skolniekiem ir saskārušies ar ņirgāšanos pēdējo 12 mēnešu laikā.

Mobings vai ņirgāšanās var izpausties dažādos veidos, tostarp:

-fiziskā ņirgāšanās, kas ietver sišanu, grūšanu un speršanu, kā arī bērna īpašuma iznīcināšanu;

-verbālā ņirgāšanās – apsaukāšanu, aizvainošanu, pazemošanu, iebiedēšanu;

-sociālā ņirgāšanās ietver baumu izplatīšanu, bērna apkaunošanu sabiedriskā vietā vai izslēgšanu no grupas;

-kiberņirgāšanās – draudēšanu vai kaitējuma nodarīšanu, izmantojot e-pastu, interneta vietnes, sociālos medijus, īsziņas vai elektroniski kopīgotus video un fotoattēlus.

Mobings var būt par iemeslu vājam akadēmiskam sniegumam, potenciāli var paaugstināt depresijas, trauksmes, miega un citu psihisku traucējumu risku. Atsevišķos gadījumos mobings var paaugstināt paškaitējuma un pašnāvības risku.

Mobinga situācijas atrisinājums ir cieņpilna komunikācija un abpusēja vienošanās starp upuri un pāridarītāju par ņirgāšanās pārtraukšanu.

Ja situācija kļūst kritiska, jāvēršas pie kāda, kuram ir vara kaut ko mainīt, piemēram, pie skolas direktora vai tiesībsargājošas institūcijas.

“Svarīgi atcerēties: ja bērns piedzīvojis jebkāda veida ņirgāšanos, savlaicīga psiholoģiskās palīdzības nodrošināšana palīdzēs mazināt traumējošā notikuma sekas un ietekmi uz normālu turpmāko attīstību,” teic psiholoģe Kristīne Baranovska.

Ģirts Kasparāns: 20 gadu laikā esam kļuvuši par normālu, garlaicīgu Eiropas valsti
Šonedēļ apritēja 20 gadu kopš dienas, kad es, tāpat kā vēl miljons Latvijas pilsoņu, devos uz balsošanas iecirkni, lai izlemtu, vai Latvijai ir jāpievienojas Eiropas Savienībai. Toreiz gāju balsot bez īpašām ilūzijām, bet ar skaidru mērķi: Latvijai ir ...
Atjaunota Vilhelma Hofmaņa 1902. gada savrupmāja

Ēkā dzīvoja Latvijas Jūras spēku dibinātājs un citas ievērojamas personas.

Kā apliecināja VS.LV, tiek pabeigti rekonstrukcijas darbi pie vienas no ievērojamākajām Pārdaugavas ēkām - tā sauktajā “Šrēdera mājā”, kas celta 1901.gadā.

Tā tika uzcelta pirms ...

Eksperti par izglītībā darāmo: kvalitāte svarīgāka nekā attālums
Jaunās valdības deklarācijā iekļauta apņemšanās izstrādāt jaunu izglītības finansēšanas modeli, taču konkrēts solījums sakārtot skolu tīklu tajā vairs nav atrodams. Izglītības tehnoloģiju uzņēmuma "Edurio" Latvijas komandas vadītāja Lauma Tuča norāda –...


Komentāri