lv
U9vqnD6Lc30RYqnKiAZfTfzKm5FEgx1SiMHHqER1
2357787

Informēs par atbalsta saņemšanas iespējām apkures iekārtu maiņai

Informēs par atbalsta saņemšanas iespējām apkures iekārtu maiņai

Izglītības, kultūras un inovatīvo projektu asociācija (IKIPA) šodien plkst.10 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras konferenču zālē, Krišjāņa Valdemāra ielā 35 rīko diskusiju "Pareizi lietotas apkures iekārtas un atbalsts novecojušu iekārtu maiņai".

Diskusijā piedalīsies Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) Projektu atlases departamenta Vides un digitalizācijas projektu atlases nodaļas vadītāja Madara Austriņa, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes Energotehnikas un vides zinātņu fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta asociētais profesors un vadošais pētnieks Edgars Vīgants.

Asociācijā norāda, ka noslēgumam tuvojas otrais uzsaukums Eiropas Savienības (ES) finansējuma saņemšanai 85% apmērā siltumsūkņu iegādei. Tas ir viens no četriem finansējuma posmiem, lai Latvijā samazinātu apkures iekārtu radīto gaisa piesārņojumu un tā negatīvo ietekmi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar CFLA 2023.gada sākumā sākusi atbalsta programmu Latvijas pilsētu mājsaimniecībās siltumapgādē izmantoto sadedzināšanas iekārtu nomaiņai. Iedzīvotājiem kopējais pieejamais ES finansējums projektu īstenošanai ir 12,44 miljoni eiro.

Atbalsta programmas mērķis ir veicināt esošo neefektīvo biomasas un cietā fosilā kurināmā apkures iekārtu nomaiņu pilsētās, lai samazinātu to radīto negatīvo ietekmi uz gaisa kvalitāti un sabiedrības veselību. Ar ES fondu atbalstu līdz 2025.gada beigām ir iecerēts panākt smalko daļiņu emisiju samazinājumu vismaz 50 tonnu gadā apmērā.

Ar atbalsta programmas palīdzību plānots motivēt iedzīvotājus domāt par dzīves vidi un pilsētas vides kvalitāti, kā arī esošo apkures iekārtu efektivitāti un tajās izmantotajiem energoresursiem, tostarp palīdzot sagatavoties jaunajai apkures sezonai.

Diskusiju būs iespējams klausīties arī attālināti "Facebook" lapā "Mana vide".

Valmieras novadā notiks pirmais LPS Meža dienu seminārs

Šodien plkst.11 Valmieras novadā, Kocēnu kultūras namā notiks pirmais Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Meža dienu seminārs.

Seminārā tiks sniegta informācija par Sabiedrības līdzdalību Valmieras novada pašvaldībā, par zaļajiem un ilgtspējīgajiem att...

Patiešām? Dati par ļoti sliktu gaisa kvalitāti Liepājā bijusi tehniska kļūdaa

Dati par ļoti sliktu gaisa kvalitāti Liepājā radušies tehniskas kļūdas dēļ, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) biroja vadītāja Annelaine Indriksone.

LVĢMC pārstāve skaidro, ka LVĢMC tehniķi 16.septembrī plkst.17 konsta...

Nākammēnes Rīga kļūs par pasaules progresīvās medicīnas centru (+VIDEO)

Latvija sevi pozicionē kā valsts ar misiju un vietu, kurā attīstīt risinājumus globāla mēroga problēmām.

Rīgā norisināsies PMNET Forums – starptautisks Precīzijas medicīnas tīklošanās forums. Šī gada 12. un 13. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rī...



Komentāri