lv
2NLKUDylLJsyEn1D6MlYalxBvBzj6gjab8DZfqiA
2270212

Čakšas ministrija līdz 2026. gadam vēlas piešķirt integrācijai 20 000 000 eiro

Čakšas ministrija līdz 2026. gadam vēlas piešķirt integrācijai   20 000 000 eiro

“Vienota skola latviešu valodā ir stratēģisks un valsts drošības jautājums", - tā "Jaunās Vienotības" politiķe.

No 1. septembra tā dēvētajām "mazākumtautību skolām" Latvijā jāsāk pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā. Kā vēsta oficiālais interneta portāls izm.gov.lv, valsts plāno šīm izglītības iestādēm piešķirt dāsnu finansējumu no budžeta.

Papildu finansējumu plānots piešķirt līdz 2026.gada 31.augustam. Turpmākajiem gadiem Izglītības un zinātnes ministrija nepieciešamo finansējumu ir iekļāvusi budžeta prioritārajos pasākumos. Īpaša uzmanība turpmākajos gados pievērsta vienotas skolas, kas paredz pāreju uz izglītību valsts valodā ieviešanai, nodrošinot kompleksus atbalsta pasākumus pedagogiem, kā arī mazākumtautību izglītojamiem latviešu valodas lietošanas paradumu stiprināšanai. 2024. gadā budžeta prioritārajos pasākumos papildus atbalstam pedagogu atlīdzības nodrošināšanai nepieciešami 8,4 miljoni eiro, 2025. gadā – 6 miljoni eiro, bet 2026. gadā – 4 miljoni eiro.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša: “Vienota skola latviešu valodā ir stratēģisks un valsts drošības jautājums, stiprinot piederību nācijai un Latvijas valstij. Šodien piešķirtie līdzekļi ir svarīgs solis, lai bērniem ar atšķirīgām valsts valodas zināšanām nodrošinātu nepieciešamo atbalstu un palīdzību. Tas ļaus mums pārtraukt nepamatoti ieilgušo skolu segregāciju, dodot iespēju mūsu bērniem augt un mācīties kopā, just piederību savai valstij. Svarīgi apzināties, ka pāreja uz latviešu valodu visās skolās ir valstiski nozīmīgs un neatgriezenisks process.”

Atbalstam mācībām mazākumtautību skolēniem vispārējā un speciālajā izglītībā sekmīgai pārejai uz izglītību valsts valodā (īpaši 1., 4. un 7. klasēs) no jaunā mācību gada līdz šā gada 31. decembrim valsts sniegusi papildu finansējumu 1,7 miljonu eiro apmērā, lai skolās un pirmsskolās varētu nodrošināt papildu pedagogu palīgus, logopēdus un skolotājus pagarinātajās dienas grupās. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos un rīkojums par finanšu līdzekļu piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Jau līdz šim, pārejai uz mācībām valsts valodā 2023. gadā mazākumtautību skolēnu un skolotāju atbalstam nodrošināts Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums vairāk nekā 1,5 miljonu eiro apmērā, sekmējot programmas “Vienota skola” īstenošanu. Piedāvātie atbalsta risinājumi atbilst kopā ar pārejā uz mācībām latviešu valodā iesaistītajām pusēm - izglītības pārvaldēm, pašvaldībām, skolu vadītājiem, skolotājiem, vecākiem, skolēniem un izglītības politikas veidotājiem un īstenotājiem, – izveidotajam pārejas uz mācībām latviešu valodā ieviešanas plānam.

Žagars: Gūtā pieredze Spānijā būs tikai neliela priekšrocība

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāju pieredze Spānijas klubu komandās būs neliela priekšrocība Pasaules kausa spēlē pret Spānijas valstsvienību, sarunā ar aģentūru LETA norādīja Latvijas basketbolists Artūrs Žagars.

Latvijas izlase šodien Pasau...

Mazākumtautību skolās sākas pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā

Ar jauno mācību gadu Latvijas mazākumtautību skolu vispārējās izglītības pamatizglītības programmās sākas pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā, reformā pirmās iesaistot 1., 4. un 7.klases.

2022.gada oktobrī Saeima pieņēma likumu grozījumus, kas nosak...

Ķirsis: Lai izmantotu Rīgas reģiona potenciālu, jāveido divu līmeņu pašvaldība

Lai izmantotu Rīgas reģiona potenciālu, jāveido divu līmeņu pašvaldība, intervijā aģentūrai LETA norāda Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Viņaprāt, visa Rīgas reģiona līmenī nepieciešams pieņemt lēmumus, kas skar sabiedrisko transportu, attīstības plānošan...



Komentāri