lv
prn1nIFPH6vB6lmFJBqnJr2k2yhQ28KSzml6kmYX
2261887

Ar C hepatītu Latvijā varētu būt inficēts jau vairāk nekā katrs 50. cilvēks

Ar C hepatītu Latvijā varētu būt inficēts jau vairāk nekā katrs 50. cilvēks

Slimība var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus.

C hepatīta vīrusa izplatība Latvijas populācijā ir augsta – virs 2%, ziņo Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore Jeļena Storoženko.

“C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus. Pret C hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Bieži cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Ap 20% gadījumu cilvēks atbrīvojas no vīrusa pat bez ārstēšanas.

Diemžēl ap 80 % gadījumu var attīstīties hronisks C vīrusa hepatīts. C hepatītam ir pieejama ļoti efektīva ārstēšana ar tiešās iedarbības pretvīrusa medikamentiem, kas palīdz pacientiem atbrīvoties no vīrusa vairāk nekā 96% gadījumu. Bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis. vai tu esi inficēts vai nē – veikt laboratorisko testu", - stasta ārste.

Slimību profilakses un kontroles centrs brīdina Latvijas iedzīvotājus: ar C hepatīta vīrusu var inficēties ar inficēta cilvēka asinīm vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem caur bojātu ādu vai gļotādu. Piemēram, skaistumkopšanas – manikīra, pedikīra, arī tetovēšanas, pīrsinga - pakalpojumu veikšanas laikā, ja nav ievērotas atbilstošas prasības, retāk - seksuālās transmisijas un vertikālās transmisijas ceļā, pārlejot donoru asinis (ļoti reti).

Augustā bezmaksas antivielu pret C hepatīta vīrusu noteikšana - nedēļas laikā atklāti 114 pozitīvi gadījumi.Pārbaudes veiktas 2521 iedzīvotājam un 4,5% gadījumu noteikts pozitīvs rezultāts.

Stipras lietavas un pērkona negaiss vakarā var skart arī daļu Kurzemes
Pērkona negaiss ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krasām vēja brāzmām trešdienas vakarā var skart arī daļu Kurzemes, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).
Latvijas nākamā pretiniece Spānija noslēdz pirmo posmu ar trīs uzvarām

Spānijas vīriešu basketbola izlase, kas būs Latvijas pirmā pretiniece Pasaules kausa finālturnīra otrajā posmā, trešdien izcīnīja uzvaru trešā posma pēdējā mačā.

Spāņi G apakšgrupas noslēdzošajā cīņā ar rezultātu 85:65 (16:17, 27:18, 21:18, 21:13) uzvar...

Dāvis Bertāns: Kamēr būšu izlasē, visi spēlētāji būs dzimuši un auguši Latvijā

Latvijas basketbola izlasē vajadzētu spēlēt tikai Latvijas basketbolistiem, neizmantojot iespējas naturalizēt ārvalstniekus, intervijā portālam "basketnews.com" uzsvēra valstsvienības uzbrucējs Dāvis Bertāns.

Pērn pēc Latvijas izlases kvalificēšanās Pas...



Komentāri