lv
hSlHhGRs0GJ7tT5ZHnIK5Brbnu7001hwtZQ75ENE
2252420

Rīgas ostā pieaudzis ligzdojošo ūdensputnu skaits

Rīgas ostā pieaudzis ligzdojošo ūdensputnu skaits

Rīgas brīvostas teritorijās pieaudzis ūdensputnu sugu skaits un populācijas lielums, atsaucoties uz Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas institūta pētījumu, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Putnu monitoringa laikā Rīgas ostā konstatēts vairāk nekā 30 dažādas putnu sugas, tostarp liela sudrabkaiju kolonija, kas pēc ornitologu atzinuma, iespējams, ir lielākā šo ūdensputnu kolonija Latvijā.

Monitoringa rezultāti liecina, ka Rīgas ostā ir pieaudzis ūdensputnu ligzdošanas sekmības rādītājs. Piemēram, vidējais četru gadu sekmības rādītājs pīlēm ir 73%, kas ir augstāks nekā vidēji citās dabiskajās dzīvotnēs. Savukārt Žurku salā šajā sezonā konstatēta jauna ligzdojoša suga - paugurknābja gulbis, kas ir nebijis atklājums monitoringa vēsturē.

Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola norāda, ka ūdensputnu dzīves apstākļi Rīgas ostā uzlabojušies, galvenokārt pateicoties regulārai niedru pļaušanai, kā arī koku un krūmu izciršanai. Pļaušana un ciršana īpaši veicina bridējputnu dzīves apstākļus. Pozitīvu ietekmi uz ūdensputnu ligzdošanas apstākļiem rada arī šogad izveidotās mākslīgās ligzdas, kā arī plēsīgo dzīvnieku populācijas monitorings.

LU bioloģijas institūta atzinumā secināts, ka brīvostas pārvaldes veiksmīgie ūdensputnu dzīves apstākļu uzlabošanas pasākumi ir pozitīvs piemērs tam, kā saimnieciskā darbība un infrastruktūras attīstība var sadzīvot ar dabas aizsardzību. Brīvostas pārvalde ir apņēmusies turpināt darbu ūdensputnu dzīves apstākļu uzlabošanā un ir pārliecināta, ka tas pozitīvi ietekmēs Rīgas ostas ekosistēmu un dabas daudzveidību kopumā, kas ir būtiska ostas attīstības komponente.

Ozola atzīmē, ka brīvostas pārvalde veic arī citus bioloģiskās daudzveidības veicināšanas pasākumus ostas teritorijā. Piemēram, pārvalde vairākus gadus veic sikspārņu kolonijas ziemošanas vietu uzlabošanu Daugavgrīvā un Mangaļsalā, atbalsta kazu izmantošanu pļavu biotopu saglabāšanā Krēmeros un veicina zivju resursu aizsardzību un pavairošanu Daugavā. Šie pasākumi ir vērsti uz to, lai uzlabotu ostas teritorijas bioloģisko daudzveidību un veicinātu tās ilgtspējīgu attīstību.

Jau ziņots, ka Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir lielākā osta Latvijā. 2022.gadā Rīgas brīvostā pārkrāva kopumā 23,52 miljonus tonnu kravu, kas ir par 9,4% vairāk nekā 2021.gadā, tostarp pērn septiņos mēnešos ostā pārkrāva 13,158 miljonus tonnu kravu.

Austrumu slimnīcā sāk Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšanu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" (LOC) sākta Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšana un pārbūve, kā rezultātā palīdzību būs iespējams sniegt par trešdaļu lielākam pacientu skaitam,...

Igaunijas muitā pie latvieša atrasts alkohols un cigaretes lielā apmērā

Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta darbinieki Latvijas pilsoņa vadītā kravas mikroautobusā atraduši kontrabandas alkoholu un cigaretes lielā apmērā, pirmdien paziņoja departaments.

Pēc tā sniegtās informācijas, departamenta darbinieki piektdien P...

Kanādas izlases treneris slavē Latviju un izsaka domas par gaidāmo spēli

Kanādas vīriešu basketbola izlasei Pasaules kausa mačs pret Latviju būs izaicinājums, sarunā ar žurnālistiem teica Kanādas vīriešu basketbola izlases treneris Žordi Fernandess.

Otrdien Latvijas basketbolisti noslēdzošajā H apakšgrupas mačā tiksies ar K...



Komentāri