lv
XvU59EvRgKmHg5ferT24KhJhKA58358bP5FfNuix
2240966

Lembergs: AS ir Tautas partijas atdzimšanas projekts. Kā būs ar viņa ietekmi?

Lembergs: AS ir Tautas partijas atdzimšanas projekts. Kā būs ar viņa ietekmi?

Partijas Latvijai un Ventspilij, kas kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) startēja 14.Saeimas vēlēšanās un ir pārstāvēta parlamentā, valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs paudis skepsi, vai izdosies izveidot koalīciju no piecām partijām.

Gan Nacionālā apvienība, gan "Apvienotais saraksts" (AS) vēlas par katru cenu saglabāt savu ekskluzīvo stāvokli, kāds tiem bija līdzšinējā valdībā, kur attiecīgi 13 un 15 balsis ieguvušie politiskie spēki baudīja tādas pašas tiesības lemšanā kā Jaunā Vienotība (JV) ar 26 balsīm, Lembergs paudis laikrakstam "Ventas Balss".

"Protams, šai situācijā pats premjers Krišjānis Kariņš vien bija vainīgs, jo viņš bez vajadzības novilka sarkanās līnijas pret ZZS. Ja viņš to rudenī nebūtu izdarījis, būtu koalīcija no četrām partijām, līdz ar to nevienam, izņemot JV, veto tiesību nebūtu," spriež Lembergs.

Būtisks esot arī pašreizējā Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna faktors - viņš savulaik, zaudējot cīņā par "Vienotības" līdera posteni, pēc Lemberga domām, iemantojis personīgu naidu pret agrākajiem partijas biedriem.

Lembergs min arī Rūdolfa Meroni faktoru, kas neveicinot plašas koalīcijas izveidi, jo Meroni kā galvenajam AS "stipendiju maksātājam" esot uzstādījums nepielaist koalīcijā ZZS.

"AS ir Tautas partijas atdzimšanas projekts. Šobrīd Andris Šķēle ar Meroni arī biznesā sadarbojas, tā ka viņiem saskaņot viedokļus nav grūti," teic Lembergs. Rūgtums esot palicis arī par zaudējumu prezidenta vēlēšanās, taču šajā politiskajā spēkā esot cilvēki, kuriem ir cits viedoklis un pragmatiskāks skats uz notikumiem.

Kā vēstīts, paša Lemberga "risks" ir viens no būtiskiem, par ko jaunās valdības tapšanas kontekstā bažas paudis AS.

Lai mazinātu bieži piesaukto Lemberga iespējamo ietekmes risku, ZZS pārstāvji ar JV esot izrunājusi labās prakses nostiprināšanu koalīcijas līgumā, kas paredzēs tikai Saeimas deputātu un valdības locekļu līdzdalību politiskajos procesos Saeimā un valdībā.

Vaicāts par AS aktualizēto Lemberga iespējamās ietekmes problēmu, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis cita starpā norādījis, ka par šo tēmu ticis spriests jau vismaz mēnesi un ZZS ar JV jau ir izrunāts, ka šie jaunie standarti, kas jau darbojas - tikai Saeimas deputātu un valdības locekļu līdzdalību politiskajos procesos Saeimā un valdībā - rakstiski jānostiprina koalīcijas līgumā.

Valainis arī uzsvēris, ka Lemberga biežā piesaukšana esot sastāvdaļa no kampaņas, kas tiek veikta pret Ministru prezidenta amatam nominēto Eviku Siliņu. Tā esot cīņas par vienu vai otru koalīcijas modeli sastāvdaļa, un šī jautājuma aktualizēšanas mērķis ir ietekmēt politisko procesu, pauda Valainis.

ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka partiju apvienībai ir jautājumi par cilvēkiem, ekonomiskajiem grupējumiem, kas "stāv aiz" dažiem citiem kolēģiem.

Politiķis prognozēja, ka turpmākajā procesā politiķiem gaidāmas daudzas neformālas sarunas. Nākamās oficiālās tikšanās varētu būt nākamnedēļ, kad jau tiktu runāts par valdības deklarāciju un atbildības jomām, ņemot vērā, ka saturiskie jautājumi jau esot izrunāti vasaras sarunās, atzīmēja viens no ZZS līderiem.

Rolands Cers

Šķēpmetēja Anete Kociņa: Esmu priecīga, taču ceturtā vieta sāp

Piektdien Budapeštā pasaules vieglatlētikas čempionātā izcīnītā ceturtā vieta šķēpa mešanā ir vienlaikus labs rezultāts, taču ļoti sāp, ka medaļa bija tik tuvu, pēc sacensībām televīzijas kanāla LTV7 tiešraidē teica Anete Kociņa.

Jau ziņots, ka Kociņa c...

Notiks Šlesera organizēta protesta akcija Vienotības valdības gāšanai

Šodien plkst.15 pie Brīvības pieminekļa notiks partijas "Latvija pirmajā vietā" līdera Aināra Šlesera organizēta protesta akcija ""Vienotības" valdības gāšanai"

Šlesers uz to aicinājis, izplatot reklāmas gan sociālajos medijos, gan radio.

Protestēt par...

Latvija Ukrainai piegādājusi vēl vienu helikopteru

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki Ukrainai ir piegādājuši vēl vienu helikopteru "Mi-17", ierakstā tviterī vēsta aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

"Ukraina sekmīgi cīnās un atgūst arvien jaunas okupētās teritorijas. Mēs būsim kopā ar Ukrainu lī...



Komentāri