lv
PWJ0pjWRgGu1X5STVuOenosx61xv37MxTyykmCov
222697

Vai veci spilveni ar putnu spalvām kaitē veselībai? Jautājam speciālistam

Vai veci spilveni ar putnu spalvām kaitē veselībai? Jautājam speciālistam

Lauku mājā man ir saglabājušies spilveni, tā teikt pūrā no mammas, kas pildīti ar putnu spalvām. Joprojām uz tā guļu, jo esmu pieradusi un man šķiet ērti. Vienīgi, tādu spilvenu nav reāli izmazgāt. Meita teica, ka sen to vajadzēja izmest, jo tajā dzīvojot putekļu ērcītes un dažādas baktērijas. Vai tiešām ar spalvām pildīti spilveni var kaitēt veselībai? Un kā tos iztīrīt?
Ārija

Ir vērts ieklausīties kundzes meites teiktajā, jo ar spalvām vai dūnām pildīti spilveni var kaitēt veselībai. It sevišķi, ja tie ir tik ilgu laiku kā raksta lasītāja. Vispirms netīrs kļūst spilvena pārvalks, bet pēc tam var ieviesties putekļu ērcītes. Tām patīk silta un mitra vide, kur šie parazīti var baroties ar ādas plēksnītēm, blaugznām, sīkiem matiņiem un citām organiskām atliekām. Putekļu ērcītes strauji vairojas. Slimības tās nepārnēsā, bet alerģiju var izraisīt.

Jo ilgāk spilvens tiek lietots, jo risks, protams, pieaug. Lietojot vienu un to pašu spilvenu ilgi, tajā sakrājas arī baktērijas.

Maldīgs ir uzskats, ka putnu spalvu spilveni ir nekaitīgi. Piemēram, jutīgākiem cilvēkiem tie var izraisīt alerģiskas reakcijas, smagākos gadījumos pat ir alerģisku pneimoniju risks. Alerģiskiem cilvēkiem neiesaka lietot arī griķu spilvenus.

Mājas apstākļos nav ieteicams mazgāt vai mēģināt šādus spilvenus iztīrīt. Tāpēc labāk spilvenus ar dūnu un spalvu pildījumu tīrīšanai nodot jebkurā tuvākajā ķīmiskajā tīrītavā. Taču var gadīties, ka mazgājot tos profesionāli (kas parasti tiek darīts augstā temperatūrā), pastāv iespēja, ka krietni tiks pabojāts pildījums – tas sakritīsies, saplaks. Tāpat spilvens var zaudēt savu formu. Ar spalvām pildītus spilvenus un segas ieteiktu tīrīt, izmantojot speciālas iekārtas un tehnoloģijas, kas darbojas dūnu izstrādājumu tīrītavās. Tur atnestā spilvena pildījumu vispirms vizuāli novērtēs. Ja dūnas un spalvas nolietojušās par 45% vai vairāk, ir galīgi saplakušas un spalvu kātiņi vien palikuši, tās nebūs vērts tīrīt.

Es gan ieteiktu patiešām ilgi kalpojošus spilvenus izmest un iegādāties jaunus, lai būtu drošība par savu veselību. Turklāt mūsdienās ir tik plašs spilvenu piedāvājumu klāsts, ka katrs var piemeklēt savām miega kvalitātes prasībām atbilstošāko variantu.

Zināšanai:

- ar dūnām un putnu spalvām pildītus spilvenus ieteicams tīrīt reizi divos trijos gados. Guļot cilvēks svīst, atdalās atmirusī ādas virskārta, tāpat telpā ir putekļi. Tas viss nonāk un krājas spilvena pildījumā;

– ja spilvens ir neliela izmēra, ar paplānu pildījumu (400–500 g dūnu), to var izmazgāt mājās veļas mašīnā +60 ºC temperatūrā. Jaunam spilvenam rezultāts būs labs, bet vecu vai gadiem netīrītu spilvenu dabūt tīru neizdosies. Vajadzēs izmantot ķīmiskās tīrītavas pakalpojumus.

Pneimonoloģe Ilze Pētermane

Lubānas ielā auto avārijā viens spēkrats nokļuvis virs otra
Trešdien, 16. novembrī, Lubānas ielā, pretī Dreiliņu "Depo" veikalam, notika ceļu satiksmes negadījums starp diviem automobiļiem – "Opel" un "Škoda", kā rezultātā viens spēkrats nokļuva uz otra.
S6E1: Random season opener
Noilgojāties? Mēs ar'! 🙌Nu jau 6 sezona mūsu mazajam podkāstam un mums ir baigais prieks, ka TU, jā tieši TU mūs klausies. Mēs esam pilni iedvesmas turpināt jūs gan izklaidēt gan izglītot gan iedvesmot.Šoreiz pārrunājām aizvadīto sezonu, bišķi ...
Ko darīt, ja kāds aizskāris manu godu un cieņu?
Digitālajā laikmetā publiskas lamas izskan ļoti bieži, bet kā saprast, vai oponents mani pamatoti kritizējis, vai tieši otrādi - nelietīgi aizskāris manu godu un cieņu? Kā sevi aizstāvēt no šādiem uzbrukumiem un no kā izvairīties, lai mani pašu par to ...


Komentāri