lv
SNZoOEYIDcSRcT3SwBu4rYNxj2kwfsncllp9R7V9
219032

ASV apsūdz divus krievus par pirātiskās vietnes Z-Library vadīšanu

ASV apsūdz divus krievus par pirātiskās vietnes Z-Library vadīšanu

Diviem Krievijas pilsoņiem ASV ir izvirzītas apsūdzības autortiesību pirātismā un krāpniecībā par globālā mērogā populārās vietnes "Z-Library" vadīšanu, kas piedāvāja bez maksas lejuplādēt miljoniem grāmatu, trešdien paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Dažas dienas pirms šī paziņojuma Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) konfiscēja "Z-Library" interneta domēnus, praktiski liedzot iespēju jebkur pasaulē piekļūt šīs vietnes plašajai elektronisko grāmatu datubāzei.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka šīs vietnes vadītāji - Krievijas pilsoņi Antons Napoļskis un Valērija Jermakova - pēc ASV pieprasījuma tika aizturēti Argentīnas pilsētā Kordovā, kur viņi bija bāzējušies.

Napoļskis un Jermakova tiek apsūdzēti noziedzīgā autortiesību pārkāpšanā, interneta krāpniecībā un naudas atmazgāšanā.

"Apsūdzētie nelikumīgi guva peļņu no nozagtajiem darbiem, bieži augšuplādējot darbus tikai dažas stundas pēc to publicēšanas, un šis process padarīja par upuriem autorus, izdevējus un grāmatu pārdevējus," paziņoja Tieslietu ministrijas prokurors Breons Pīss Ņujorkas Bruklinas rajonā, kur tika izvirzītas apsūdzības.

13 gadus pastāvējusi platforma bija savākusi vairāk nekā 11 miljonus e-grāmatu un miljoniem rakstu, kas bija pieejami lejuplādēšanai dažādos formātos. Daudzi no šiem darbiem bija ar autortiesībām, bet vietnē bija dzēsta to aizsardzība pret reproducēšanu.

Vietnes īpašnieki vāca naudu - gan kā ziedojumus, gan kā maksu par piekļuvi dažiem no šiem darbiem. Viņi izvairījās no atkārtotiem mēģinājumiem bloķēt un slēgt šo vietni, izveidojot 249 tīmekļa domēnu tīklu un sasaistot tos ar viegli pieejamu mājaslapu.

"Z-Library", kas pazīstama arī ar saīsinātu nosaukumu "z-lib", jau iepriekš vairākās valstīs ir bijusi pakļauta tiesvedībai par autortiesību pārkāpumiem.

Augustā Francijas Izdevēju savienība panāca tiesas rīkojumu par "Z-Library" vietnes bloķēšanu Francijā, jo šādas vietnes tika atzītas par nopietnu apdraudējumu izdevējdarbībai.

ASV Autoru ģilde pērn iesniegumā tiesai paziņoja, ka "Z-Library" ir "iespējams, visievērojamākā un visvairāk izmantotā grāmatu pirātisma vietne pasaulē". Regulāros tīmekļa meklējumos šī vietne parādījās līdzās legāliem lejuplādes servisiem, tāpēc izskatījās leģitīma.

"Z-Library" slēgšana izraisīja lasītāju neapmierinātības vilni visā pasaulē. Daudzi studenti žēlojās, ka nevar atļauties maksāt komerciālās cenas par mācību grāmatām, kuras piedāvāja šī vietne.

"Šo vietni izmanto galvenokārt studenti, kas nevar atļauties dārgas mācību grāmatas, cilvēki, kas nodarbojas ar pētniecību, un rakstu veidotāji," sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja Nigērijas digitālā mārketinga speciālists Aderinola Ajomide.

""Z-library" bija vienīgā iespēja, kā es varēju lejuplādēt astrofizikas mācību grāmatas", kas parasti ir dārgas, "Facebook" rakstīja filipīniete Karaila dela Pena.

Daudzi tomēr piedāvāja saites uz iespējamām alternatīvām un vietnēm, kas nodrošināja daļu no "Z-Library" piedāvājuma.

Eksprezidente: Politiķi atgādina bērnus smilškastē, kas nevar sadalīt spainīšus

Valdības veidošanā politiķi atgādina bērnus ap smilškasti, kas nevar sadalīt kaktiņus, vērtējot topošās koalīcijas sekmes, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente atzīst, ka ir vīlusies ...

ISW: Krievija turpina ukraiņu bērnu nelikumīgu adopciju; Prigožins plāno veidot politisku kustību
Kijiva strādā pie Krievijas 15.novembra raķešu triecienu nodarīto postījumu seku novēršanas, Krievija turpina Ukrainas bērnu nelikumīgu adopciju un deportēšanu, savukārt "Vāgnera grupas" sponsors Jevgeņijs Prigožins, iespējams, plāno izveidot savu poli...
Pēc kombaina nedienām uz Lielupes tilta izskan bažas – vai tilts nav par šauru
Pēc tīmeklī publicētā video, kurā redzams, kā kombains ar lietuviešu numurzīmēm nevar šķērsot tiltu pār Lielupi, kas atrodas uz A9 šosejas, dažiem iedzīvotājiem radies jautājums, vai tas nav par šauru un nerada bīstamību. Savukārt "Latvijas Valsts ceļo...


Komentāri