lv
ZrHnd4cI6eRVI3MdEvTdBogPWrM6C7oRuBxkT8cs
2182633

Dauderu pilī tiks izstādīta Kārļa Ulmaņa "troņa" kopija (+VIDEO)

Dauderu pilī tiks izstādīta Kārļa Ulmaņa "troņa" kopija (+VIDEO)

Pēc padomju okupācijas šādas mēbeles iznīcināja.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) turpina attīstīties saistībā ar mūsdienu tehnoloģijām.

Patlaban LNVM Dauderu nodaļā notiek aktīvi darbi otrā stāva ekspozīcijas atjaunošanai.

Ekspozīcija būs veltīta kultūrvēsturiskā mantojuma liktenim 20. gadsimtā, kas karu un polisko varu maiņas brīžos Latvijā bija pakļauts iznīcībai.

Eksponātu vidū būs arī jaunāko tehnoloģiju radīts priekšmets.

Ikviena vara ar dažādām metodēm centās dzēst iepriekšējo laikmetu liecības, tādēļ līdz mūsdienām saglabātais kultūras mantojums vēsta ne tikai par tā sākotnējo izcelsmi, bet arī par tā izdzīvošanu 20. gadsimta griežos. Vienā no atjaunotās ekspozīcijas vitrīnām būs apskatāms arī Valsts un Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim īpaši veidots goda krēsla modelis.

Krēsla oriģināls tika izgatavots pēc arhitekta Jāņa Rutmaņa meta 1937. gadā Kongresa nama (Lielās Ģildes) zālei, tā greznā sēdekļa roku balstus rotāja lauvas un grifa figūras, kas turēja vairogus ar tirdzniecības un rūpniecības emblēmām. Pēc padomju okupācijas šādas mēbeles iznīcināja vai arī noņēma varai nevēlamo simboliku.

Šāds liktenis, visticamāk, piemeklēja arī Kongresa nama Vadoņa krēslu. Līdz mūsdienām LNVM krājumā saglabājušies tikai atsevišķi krēsla dekoratīvie elementi. Lai izgatavotu šī goda krēsla modeli, tika veikta muzeja krājumā saglabāto tā dekoratīvo element 3D skenēšana un fotogrametrija. Modelis tiks veidots attiecībā 1:20, būs smalki detalizēts, atainojot materiāla faktūru.

Caune varētu saņemt dāsnu naudas balvu par izcīnīto zeltu EČ U-20

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā un naudas balvu apmēru, biedrības "Latvijas Vieglatlētikas savienība" sportiste Agate Caune par izcīnīto pirmo vietu Eiropas čemp...

Aizbalts izskaidrojis, kas kavē EK prasību izpildi atkritumu pārstrādē

Lēnās izmaiņas normatīvajos aktos kavē Eiropas Komisijas (EK) prasību izpildi atkritumu pārstrādē, informēja SIA "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Aizbalts uzsver, ka EK agrīnās brīdināšanas ziņojums par riskiem neizpildīt atkritum...

Apbrīnojams skats - Itālijā izvirdis Etnas vulkāns (+VIDEO)

Etnas vulkāna izvirduma dēļ Itālijā pirmdien uz laiku slēgta Katānijas lidosta, paziņojusi lidostas operatorkompānija SAC.

Lidojumi uz Katānijas Vinčenco Bellīni starptautisko lidostu un no tās atcelti līdz plkst.20 (plkst.21 pēc Latvijas laika), paziņo...



Komentāri