lv
PV5Zcu3IO4eVOYKcVUJBpJvCPoLNG6Wxp901WZhB
2177688

Latviešu filozofs Ansis Zunde tulkojis un izdevis vācu ģēniju Heidegeru

Latviešu filozofs Ansis Zunde tulkojis un izdevis vācu ģēniju Heidegeru

Nacionālsociālisms bija tikai garāmejošs slavenā vācu domātāja hobijs.

Biedrības "Intelekts" tulkota un izdota Heidegera rakstu izlase "Pieci raksti par patiesību un "humānismu"".

Heidegera rakstu izlase būs interesanta ne tikai rūdītiem filozofijas adeptiem, bet arī eiropeiskās kultūras cilvēkiem vispār. Heidegers iztirzā ne tikai sarežģītas pārbīdes, kas gandrīz nemanāmi notiek pašā patiesības koncepta būtībā, bet runā arī par patiesības sakaru ar brīvību, izglītību un "paidagoģiju" (par seno grieķu paideia) un, galu galā, - par visas Vakarzemes vēstures likteni, kāds tas rādās tā dēvētās "esamības aizmirstības" un "dzimtenes zuduma" pakrēslī.

2022.gadā biedrība "Intelekts" publicēja Martina Heidegera grāmatas "Malkasceļi" tulkojumu ievērojami uzlabotā redakcijā. Taču ar to rūpe par Heidegera mantojuma apguvi nebeidzas. Biedrība "Intelekts" ir izdevusi un Latvijas grāmatu veikalos nogādājusi Heidegera darbu izlasi "Pieci raksti par patiesību un "humānismu"". Tajā iekļauti raksti "Par patiesības būtību", "Platona mācība par patiesību", "Nabadzība", "Vēstule par humānismu" un "Lauku ceļš". Šos rakstus ir sakopojis un rediģējis Ansis Zunde, tulkojuši Raivis Bičevskis, Linda Gediņa un Rihards Kūlis, korektores darbu veikusi Evita Veinberga, bet grāmatas māksliniecisko dizainu veidojis Klāvs Priedītis.

Pasaules krēslas laikos cilvēkiem ir jāiekopj vismaz trīs darbības: "striktas pārdomas, rūpīga teikšana, vārdu taupīšana. Ir pienācis laiks atradināties no pārmērīgi augsta filosofijas vērtējuma un neprasīt no tās par daudz. Šajā pasaules postā vajag mazāk filosofijas, bet vairāk - vērīgas domas; mazāk literatūras, bet vairāk rūpju par burtu", - tā ir runājis Heidegers.

Martins Heidegers (dzimis 1889. gada 26. septembrī, miris 1976. gada 26. maijā) bija vācu filozofs, viens no vācu eksistenciālisma pamatlicējiem.

1928. gada septembrī pēc Herdera institūta profesora Kurta Štafenhāgena ielūguma profesors Heidegers viesojās Rīgā un Melngalvju nama zālē nolasīja priekšlasījumu ciklu par Kanta "Tīrā prāta kritiku" un laikmetīgo filozofiju.

Pēc nacistu nākšanas pie varas 1933. gadā Heidegers iestājās NSDAP un viņu nozīmēja par Freiburgas Universitātes rektoru. Par sadarbību ar nacistiem pēc kara viņu atbrīvoja no akadēmiskajiem amatiem. Pēc ilgstošas izmeklēšanas 1949. gadā Heidegeru oficiāli atzina par nacistu "līdzskrējēju" (vācu: Mitläufer), kam nav piemērojama kriminālvajāšana.

Grāmatas izdošanas iniciators Ansis Zunde ir filozofs, biedrības "Intelekts" valdes priekšsēdis. Pētnieciskās intereses ietver meta-filozofijas, filozofijas un para-filozofijas attiecības.

FM rekomendēs obligāto UIN avansa maksājumu 20% apmērā no pērnā gada peļņas

Finanšu ministrija (FM) rekomendēs valdībai atbalstīt obligāto uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) avansa maksājumu bankām 20% apmērā no iepriekšējā gada peļņas, pavēstīja FM pārstāvji.

Obligāto UIN maksājumu varētu iestrādāt jau nākamā gada budžeta likumpr...

Latvijas vīriešu basketbola izlase pārbaudes spēlē pieveic Dominikānu

Latvijas vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavošanos Pasaules kausa finālturnīram, sestdien Rīgā pārbaudes spēlē pieveica Dominikānas Republiku.

Latvija uzvarēja ar 74:69 (19:17, 24:19, 15:16, 16:17).

Latvija arī trešo pārbaudes spēli sāka bez Krist...

Trīs personas soda par Latvijā nelegāli iekļuvušu imigrantu pārvadāšanu
Naudas sodi piemēroti trim personām, kas veica no Baltkrievijas iekļuvušo nelegālo imigrantu pārvadāšanu. Viena no šīm personām – kāds Latvijas pilsonis - šovasar piekrita veikt nelegālo imigrantu nogādāšanu no Latvijas pierobežas uz Polijas-Vācijas ro...


Komentāri