lv
pa8XINGd5tjfLLmEZN8llIBTMcB4UHp0zMjy9Z0A
2155782

Pārtikas cenu kāpums uztur inflāciju

Pārtikas cenu kāpums uztur inflāciju

Vēl paies vairāki mēneši, līdz inflācija sasniegs daudz maz saprātīgu līmeni.

Kā jau tika ziņots, gada inflācija noslīdēja līdz 6,4%. Atskatoties uz laiku pirms gada, būtiskāko inflācijas īpatsvaru no gada inflācijas veido pārtika (2.88 procentpunkti) un mājoklis (1.16 procentpunkti). Nedaudz mazāk, bet jūtami augušas pakalpojumu cenas, piemēram, veselības aprūpē, atpūtas un izklaides, kā arī tūrisma grupās. Šo kāpumu nedaudz kompensē degvielas cenu kritums (-1.29 procentpunkti).

«Šobrīd maksa par mājokli nav galveno aktualitāšu topā... Tomēr augstās pārtikas cenas joprojām ir problēma. Latvijas pārtikas cenu pieaugums ir bijis ļoti straujš. Ja 2021.gadā vidējais pārtikas cenu līmenis Latvijā bija 94,9% no ES27 vidējā, tad pērnā laikā tas ir jau ir pārsniedzis vidējo un sasniedzis 102,8%. Turklāt, neskatoties un pārtikas cenu līmeņa kritumu jūlijā, salīdzinājumā ar jūniju par 1,2%, gada pieauguma temps ir 11,2%”, - komentē pēdējus datus SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

“Tikmēr cenu kāpums arī pārējās grupās, īpaši pakalpojumos, saglabājas. Vēl paies vairāki mēneši, līdz inflācija sasniegs daudz maz saprātīgu līmeni. Daudz vairāk laika prasīs, lai iedzīvotājos stabilizētos inflācijas uztvere un sāks atjaunoties pirktspēja. Pat zema inflācija nozīmē to, ka cenas turpinās pieaugt», - skaidro eksperts.

Satraucoša statistika - puse bērnu skolās ir saskārusies ar fizisko vardarbību

Mobings Latvijas skolās ir nopietna problēma - teju 90% bērnu skolā tiek apcelti vai redz, kā emocionālu mobingu piedzīvo citi, liecina vecāku aptaujas dati, ko veikusi vecāku organizācija "Mammamuntetim.lv".

Savukārt 59% bērnu saskārušies ar izstumšanu...

Kurzemnieks seksuālās sarakstēs iesaistījis vairāk nekā 20 mazgadīgas meitenes

Valsts policijas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā pret kādu pilngadīgu personu par nepilngadīgu meiteņu pavešanu netiklībā, pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās un par pamudināšanu izgatavot pornogrāfiska rakstura materiāl...

ASV basketbolisti pārbaudes spēļu ciklu sāk ar Puertoriko sagraušanu

ASV vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavošanos 2023.gada Pasaules kausa finālturnīram, pirmdien pirmajā pārbaudes spēlē Lasvegasā ar rezultātu 117:74 (27:21, 23:22, 34:18, 33:13) uzvarēja Puertoriko.

ASV izlasē pa 15 punktiem guva Entonijs Edvards ...



Komentāri