lv
PIq3cB6Su7zXFmLQrkATqRMbiVyQdZBO4JQY3M3x
2150504

Ienaidnieka zvans: kā Latvijā ierobežot noziegumus no ārvalstīm (+VIDEO)

Ienaidnieka zvans: kā Latvijā ierobežot noziegumus no ārvalstīm (+VIDEO)

Pēc 9 gadiem valsts beidzot ķērās pie tehniskiem pretpasākumiem.

Tūkstošiem apkrāptu cilvēku Latvijā un miljoniem nozagtas naudas – tādi ir telefonkrāpnieku darbības bēdīgie rezultāti. Vai mēs varam pielikt tam punktu?

Latvijā mobilo sakaru regulators iecerējis izmaiņas, kas liegtu zvanītājiem no ārzemēm maskēties zem Latvijas fiksētās līnijas numuriem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) jau 2014. gada izstrādājusi noteikumus cīņai pret numerācijas krāpniecību, kas saistoši visiem elektronisko sakaru komersantiem. Noteikumu jaunākā redakcija stājās spēkā pagājušā gada oktobrī.

Taču pēc pēdējās tikšanās ar telekomunikāciju nozares spēlētājiem regulators jau iecerējis jaunus grozījumus.

"Principā plānojam veikt izmaiņas noteikumos, kas paredzētu ieviest papildu prasības zvanu bloķēšanai," skaidroja SPRK Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Ivars Taunins.

"Būtu nepieciešams bloķēt izsaukumus no ārzemēm, kuri ienāk ar Latvijas fiksētā telekomunikāciju tīkla numuriem. Tas zināmā mērā ierobežotu tādu zvanu ienākšanu, kā arī ar īsajiem numuriem," viņš sacīja.

Vienlaikus regulators atzīst – šāds solis krāpniekus ierobežos tikai daļēji. Noteikumi nekādā veidā neietver arī satura kontroli, jo tas nozīmētu visu zvanu noklausīšanos un īsziņu lasīšanu, kas aizskartu lietotāju privātumu. Tādēļ par krāpšanas gadījumiem operatori var uzzināt tikai pēc tam, kad klients informējis, ka saņēmis nevēlamu saturu. Attiecīgi cilvēkiem joprojām jābūt modriem un jāatceras par galvenajiem drošības pasākumiem – neatklāt savus personas datus un konta piekļuves kodus nezināmiem zvanītājiem.

Vairākus desmitus miljonu eiro pēdējos gados no Latvijas iedzīvotāju kabatām izvilinājuši telefonkrāpnieki. Par spīti iedzīvotāju informēšanai un dažādiem tehniskiem drošības risinājumiem krāpnieku aktivitāte nemazinās. Trauksmi par to cēla arī komercbankas. Finanšu nozares asociācija mudināja mobilo sakaru komersantus aktīvāk vērsties pret telefonkrāpniekiem.

Piemēram, Lietuvā izdevies ieviest pienākumu mobilo sakaru operatoriem pārsūtīt tikai tādas īsziņas, kas atbilst sūtītāju norādītajām identifikācijas pazīmēm. Savukārt Igaunija gatavojas atteikties no anonīmajām priekšapmaksas SIM kartēm, jo tās bieži tiek izmantotas noziedzīgiem mērķiem.

Krusa izsitusi 40 logus Jaunpils pilī (+VIDEO)

Jaunpils pilī krusas dēļ izsisti logi otrajā un trešajā stāvā, informēja Tukuma novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Gundega Rugāja.

Drošības apstākļu dēļ pils šodien un rīt apmeklētājiem slēgta. Pils valdes locekle Kr...

Postošā vētra tik drīz nepazudīs! Sinoptiķi izteikuši prognozes par vakaru

Vēlāk pirmdienas pēcpusdienā un vakarā lielākais postoša pērkona negaisa risks būs Latvijas centrālajā un austrumu daļā, prognozē sinoptiķi.

Vietām Vidzemē un Latgalē negaiss var plosīties vēl arī naktī uz otrdienu.

Daudzviet gaidāmas stipras lietusgāze...

Vētra posta Tērveti! Dabas parks ticis slēgts (+VIDEO)

Lielo vētras postījumu dēļ līdz nedēļas nogalei slēgts dabas parks Tērvetē, ziņoja dabas parkā.

Ļoti spēcīgs negaiss dabas parku sasniedza šodien pirms plkst.12. negaisa laikā dabas parku postījis spēcīgs vējš, sagāžot kokus, bojājot infrastruktūru, tos...



Komentāri