lv
tnWs8fEJw5MWcH9UTGEdDF5nSkMjY3l5ln45nLXr
2131130

Izcirtīs 256 hektārus meža, lai būvētu industriālo parku. Dabasmīļi nemierā

Izcirtīs 256 hektārus meža, lai būvētu industriālo parku. Dabasmīļi nemierā

Izcērtot lielu mežu platību, Augšdaugavas novadā iecerēts veidot industriālo parku – Saeima šādam solim jau devusi konceptuālu piekrišanu. Taču ar vides jomu saistītie pārstāvji aicina nesteigties pieņemt likumu un rosina sākotnēji veikt lokālplānojumu šai teritorijai vai izvērtēt alternatīvu vietu izmantošanu šāda parka izveideim ziņo Latvijas Radio.

Saeima jau maijā konceptuāli atbalstīja deputātu izstrādāto alternatīvo likumprojektu, ar kuru valsts meža zemi 256 hektāru platībā paredzēts bez atlīdzības nodot Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei.

Iecerēts, ka uz šīs valsts meža zemes industriālā parka teritorijā atradīsies rūpniecības, transporta, loģistikas, kā arī energoapgādes un citu nozaru uzņēmumi. Tas būtu pienesums novada un reģiona ekonomiskajai attīstībai, konkurētspējai un dotu vismaz 100 jaunu darbavietu, skaidroja likumprojekta izstrādātāji.

Ideja par industriālā parka izveidi tieši šajā "Latvijas Valsts mežu" teritorijā, atsavinot platību pašvaldības vajadzībām, radās vēl 2021. gadā. Latvijā tas nav pirmais precedents.

"Šādā veidā likums ir jau pieņemts par VAS "Latvijas Valsts meži" zemes nodošanu Valmieras pilsētas pašvaldības īpašumā. Tie bija vairāk nekā 100 hektāru, kas tika nodoti Valmierai. Tur tiek veidots industriālais parks," stāstīja projekta kūrētājs Augšdaugavas novadā, domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts.

Taču vēstuli ar aicinājumu neatbalstīt likumprojektu, kas paredz veicināt Augšdaugavas novada attīstību "uz iznīcinātas vides rēķina", Saeimai nosūtījusi Latvijas Permakultūras biedrība. Tās vadītāja Ilze Mežniece pauda:

"Es varētu piekrist, ka mums arī to vajag un ka tā ir ideāla vieta, bet nevaru piekrist pieņemšanas kārtībai. Augšdaugavas novadā darbs pie industriālā parka vietas noteikšanas ir veikts pavirši, un nedrīkst pieļaut situāciju, ka tik liela mežu platība nonāk industriāliem mērķiem bez noteiktu procedūru veikšanas."

Mežniece uzskata – tas ir bīstams precedents, jo Valmiera atsavināšanu veica pēc lokālplānojuma apstiprināšanas.

"Ja tagad atsavināšanu taisa pirms lokāplānojuma apstiprināšanas, tad Latvijā mēs dabūsim precedentu aiz precendeta – ja kāda pašvaldība sagribēs mežus industriālajam parkam, kuram nav ne 100% investora, ne finansējuma, nekā nav, bet ir tikai mežs, un tik cērtam nost... Tas ir vistrakākais," turpināja biedrības vadītāja.

Aizbalts gan neredz pamatu dabas draugu satraukumam, jo pašvaldība šobrīd veicot lokālplānojuma izstrādi, ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru, piesaistīs arī ekspertu dabas jomā.

"Un tikai tad sāksim reālus darbus," paskaidroja domes pārstāvis.

Liepājā noteikti gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi. Kādi un kāpēc?

Saistībā ar nedēļas nogalē Liepājā gaidāmajiem pasākumiem līdz svētdienai, 6.augustam, ieviesti gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi teju 19 kilometru rādiusā ap Liepājas lidlauku, informēja "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA).

Īslaicīgi gaisa telpas i...

Vagner provokācijas NATO vērtēs kā Kremļa atbalstītas akcijas - Riekstiņš

Iespējamās provokācijas ar pašlaik Baltkrievijā izvietotā algotņu grupējuma "Vagner" iesaisti NATO vērtēs kā Krievijas vadības atbalstītas akcijas, šorīt intervijā TV3 uzsvēra jaunais Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

Vēstnieks provokāciju iespēj...

Dzintaru koncertzālē šovakar - slavenā čellista Mišas Maiska jubilejas koncerts

Dzintaru koncertzālē šodien plkst.20 notiks čellista Mišas Maiska jubilejas koncerts.

Tā informēja VSIA "Latvijas koncerti" pārstāve Ieva Mora.

Līdzās māksliniekam koncertā uzstāsies arī kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" Normunda Šnē vadībā. Koncertā sk...



Komentāri