lv
Z1713e2xloQcurdWEjyLy025YMv4X4yi8OLxv57M
2123505

Atklāts ārpus Rīgas reģistrētiem uzņēmumiem izsniegto kredītu īpatsvars

Atklāts ārpus Rīgas reģistrētiem uzņēmumiem izsniegto kredītu īpatsvars

Līdz šī gada jūnija beigām uzņēmumiem, kas reģistrēti ārpus Rīgas, piešķirtais kredītu apjoms ir 39% no kopējā kredītu apjoma, informēja Finanšu nozares asociācijas (FNA) pārstāvji.

Šogad otrajā ceturksnī Latvijas bankās pieaudzis kopējais kredītportfelis, tai skaitā rezultāti uzrāda kreditēšanas apjomu kāpumu gan mazo un vidējo (MVU), gan lielo uzņēmumu segmentā. Bankas turpina piešķirt finansējumu uzņēmumiem gan Rīgā, gan ārpus tās.

Pretēji bieži izskanējušiem viedokļiem, finansējot uzņēmumus, bankas nevērtē uzņēmuma atrašanās vietu, uzsver FNA pārstāvji. Bankas izvērtē, kam aizdod naudu un kā uzņēmums aizdevumu spēs apmaksāt, detalizētāk vērtējot uzņēmumu īpašniekus, viņu reputāciju, uzņēmuma korporatīvo pārvaldību, uzņēmuma finanšu stāvokli un prognozes par attīstību nākotnē.

Izsniegto kredītu apjoms sasaucas ar uzņēmumu finanšu stiprumu Rīgā un reģionos, proti, Centrālās statistikas pārvaldes 2021.gada dati norāda, ka Rīgā ir 66% no uzņēmumu apgrozījuma un 52% no uzņēmumu kapitālieguldījumiem materiālās lietās.

Šī gada otrajā ceturksnī gandrīz pusi no izsniegtajiem kredītiem no jauna piešķirtajā finansējumā MVU segmentā veidoja līzingi, turklāt pieaudzis arī izsniegto apgrozāmo līdzekļu aizdevumu apjoms. Pieprasījums pēc līzinga finansējuma izteikti pieaudzis lauksaimniecības un transporta nozarē.

Atsevišķi nekustamā īpašuma projekti, kas saistīti ar klientu vēlmi mainīt savas esošās uzņēmējdarbības telpas, veicinājuši aktivitāti arī nekustamā īpašuma nozarē. Arī lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentā kreditēšanas tendences pozitīvas - vienlīdz aktīvi finansējumu piesaistījuši dažādu nozaru uzņēmumi - telekomunikāciju, enerģētikas, pakalpojumu, ražošanas, transporta, nekustamā īpašuma un citi. Būtiska daļa no jaunā finansējuma tiek plānota arī ražošanas jaudu palielināšanai un efektivitātes uzlabošanai, norāda asociācijā.

Pildegovičs kļūs par ANO DPLatvijas sekretariāta speciālo uzdevumu vēstnieku
Bijušais Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs no 5. augusta pildīs Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē (DP) sekretariāta speciālo uzdevumu vēstnieka-sekretariāta vadītāja amata pienākumus, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).
Čakša: Nodrošināt bērnus ar labiem latviešu valodas nesējiem ir izaicinājums

Vienotas skolas ieviešanā, iespējams, jārunā par nopietnākām valodas prasībām pirmsskolas auklēm, tādu viedokli pauda izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), kura šodien Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču.

Izglītības un zinā...

IZM nākamā gada budžetā pieprasa papildu 101,75 miljonus eiro. Kādiem mērķiem?

Jauniem prioritārajiem pasākumiem augstākajā izglītībā un zinātnē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamā gada budžetā pieprasījusi papildu 101,75 miljonus, tostarp 53 miljonus eiro augstākajai izglītībai un 48,8 miljonus eiro zinātnei, liecina ...



Komentāri