lv
jz25rfEYpVZyRsAX2gYT5cpjzOBNnjmjYLlE5A7e
2118237

IZM: 39 lauku skolās viena skolēna izmaksas - līdz pat 3500 EUR (VIDEO)

IZM: 39 lauku skolās viena skolēna izmaksas - līdz pat 3500 EUR (VIDEO)

Pašpārvaldēm būs jāsamazina "neefektīvās" izglītības iestādes.

Izglītības un zinātnes ministrija izlaida informatīvu ziņojumu par skolu tīkla optimizāciju. Tas publicēts tiesību aktu projektu portālā.

Daļa Latvijas pašvaldību, pauž IZM, "joprojām saglabā neefektīvu izglītības iestāžu tīklu un paildzina situāciju, kad pedagogu atalgojums nav konkurētspējīgs, neskatoties uz to, ka modelī ir ietverti gan motivējoši elementi, gan risks arvien lielākai atšķirībai starp pašvaldībām un reģioniem pedagogu darba samaksas noteikšanā". Proti, zemākās darba algas likmes celšana vien nenodrošina visiem skolotājiem jūtamu darba samaksas pieaugumu, jo liela daļa skolotāju strādā ar mazu darba slodzi.

2021./2022. mācību gadā katrā otrajā izglītības iestādē (48%) matemātikas centralizēto eksāmenu 12.klases skolēni nokārtoja līdz 40%, turpretī tikai 8% skolēni to nokārtoja virs 60%.

Vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības posmā uz 2023.gada 8.jūniju ir 417 vakantas pedagogu likmes, kas ir 2,3% no kopējā pedagogu likmju skaita un rada papildus slogu esošajiem pedagogiem, nodrošinot nepārtrauktu mācību procesu. 65 gadu un vecāku pedagogu īpatsvars ir 8% no kopējā pedagogu skaita.

2022./2023.mācību gadā 64,8% pedagogi strādā nepilna laika slodzes darbu (mazāk kā 30 stundas nedēļā) un saņem no 7,50 – 12,72 EUR par vienu darba stundu.

Izvērtējot viena skolēna mācību gada izmaksas atkarībā no urbanizācijas līmeņa, var secināt, ka 39 lauku teritoriju izglītības iestādēs viena skolēna izmaksas ir visaugstākās – līdz pat 3 500 EUR.

"Latvijas jauniešu demogrāfiskās izmaiņas vērtējamas viskritiskāk un skar vienlīdz kā vidēji apdzīvotas teritorijas, tā lauku teritorijas", - ziņo IZM.

Andas Čakšas ("Jaunā Vienotība") vadītā ministrija izstrādājusi plānu skolu skaita samazināšanai un skolēnu skaita palielināšanai klasē.

Līdz 2024.gada 31.janvārim pašvaldībām sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Satiksmes ministriju izveidot efektīvu izglītības iestāžu tīkla karti pašvaldībā, koordinēt un saskaņot skolēnu mobilitātes iespējas, nepieciešamās investīcijas izglītības infrastruktūras paplašināšanai un dienesta viesnīcu celtniecībai, vienoties par pašvaldības savstarpējo norēķinu kārtību, aprēķināt fiskālo ietekmi uz valsts un pašvaldības budžetu.

Obligātu ķiveru lietošana tiek vērtēta pozitīvi... taču ir jautājumi

Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikums par obligātu ķiveru lietošanu visiem elektroskrejriteņu un velosipēdu lietotājiem ir vērtējams pozitīvi, taču ir vairāki neatrisināti jautājumi par kontroles mehānismu un ķiveru pieejamību nomas elektroskrejriteņ...

Vidējā ātruma radari uzstādīti, bet nedarbojas; piegādātājam piemēros līgumsodu
Visos 16 valsts autoceļu posmos, kuros šogad ir paredzēts ieviest vidējā ātruma kontroles sistēmu, ir uzstādīts attiecīgais aprīkojums, taču patlaban sistēma vēl nedarbojas, portālu "Delfi" informēja "Latvijas Valsts ceļi".
Valmierā daudzbērnu ģimenēm būs pieejams pabalsts mācību piederumiem

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Valmieras novada daudzbērnu ģimeņu atbalstam būs pieejams pabalsts mācību piederumu iegādei 40 eiro apmērā par katru ģimenē dzīvojošu bērnu, kurš apgūst obligāto pamatizglītību no 1. - 9. klasei, atgādina novada pašval...



Komentāri