lv
bfWc9VfaieAybdMTuqySSPWrfYf1wExW22Yva6zN
211111

Ķemeru Zaļajā purvā izcērt kokus. Kāds tam iemesls?

Ķemeru Zaļajā purvā izcērt kokus. Kāds tam iemesls?

Lai veicinātu Ķemeru Nacionālā parka mitrāju atjaunošanos un mazinātu purva izžūšanas risku, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir sākusi koku un krūmu izciršanu Zaļajā purvā, informēja DAP komunikācijas speciāliste Santa Biseniece.

Zaļais purvs atrodas Ķemeru Nacionālajā parkā, Tukuma novada Smārdes pagastā. Kā apgalvo DAP, līdz ar šiem darbiem tikšot atjaunots purva dabīgais ūdens režīms, tikšot novērsta susināšanas sistēmas negatīvā ietekme uz pašu purvu, kā arī piegulošajiem purvainajiem un staignāju mežiem.

Dabiskā ūdens līmeņa atjaunošana notiks Zaļā purva piektā karjera tuvumā - vietā, kur purvs kūdras izstrādes rezultātā pagājušā gadsimta otrajā pusē degradējies un nespēj pats atjaunoties, aizaug ar mežu un no tā izzudušas purvam raksturīgās augu sugas, piemēram, sfagni, dzērvenes un rasenes.

Lai atjaunotu atklātu purva ainavu un samazinātu purva izžūšanas risku, teju 280 hektāru platībā tiks veikta koku un krūmu izciršana. Tā nepieciešama, jo koki un krūmi ir būtisks ūdens patērētājs, vēl vairāk susinot jau tā degradēto purvu, klāsta DAP. Savukārt mitrums ir kritiski nepieciešams purvam tipisko augu un dzīvnieku sugu dzīves apstākļiem.

DAP ģenerāldirektora vietnieks dabas aizsardzības jomā Andris Širovs skaidro, ka mitrājiem ir nozīmīga loma ne vien kā dabiskiem sūkļiem plūdu laikā, uzkrājot pavasara palu vai spēcīgu lietavu ūdeņus, bet arī kā klimata regulētājiem un dabiskām ūdens attīrīšanas iekārtām. Tieši tādēļ ir svarīgi rūpēties par šo jutīgo dabas apvidu saglabāšanu un atjaunošanu.

Darbus pēc pārvaldes pasūtījuma veic SIA "Ozolzīles - L". Darbus plānots pabeigt līdz 2024.gada februāra beigām, bet izpildes termiņš var tikt pagarināts, ja izpildes laikā rodas nepiemēroti apstākļi cirsmas izstrādei, piemēram, pārlieku mitra, bezsala un bezsniega ziema.

Darba veicēji lokāli ierobežo iespējamo cilvēku kustību mežizstrādes zonā, pievedceļos un krautuvju vietās, uzstādot brīdinājuma zīmes.

Minētie purva apauguma novākšanas darbi būs kā turpinājums jau iepriekš īstenotajam "LIFE+" programmas projektam "Ķemeru Nacionālā parka hidroloģiskā režīma atjaunošana". Projekta laikā Zaļā purva teritorijā tika pārtraukta iepriekš izbūvētās susināšanas sistēmas darbība veicot grāvju dambēšanu un aizbēršanu, tādējādi atjaunojot purvā nepieciešamo hidroloģisko režīmu. Iepriekš koku un krūmu ciršana Zaļajā purvā veikta 2019. un 2020.gadā.

Krievu opozicionārs Kasjanovs: Putina režīms kritīs, bet tad līdz īstām vēlēšanām paies vēl 2 gadi
Kādreizējais Krievijas premjers (no 2000. līdz 2004. gadam), Krievijas opozicionārs un viens no opozīcijas partijas "Parnas" līderiem Mihails Kasjanovs, kurš tagad dzīvo Latvijā, uzskata, ka Krievijas militārā sakāve Ukrainā neizbēgami novedīs pie Vlad...
Latvijas futbola izlase Baltijas kausā uzveic Igauniju un iekļūst finālā
Latvijas vīriešu futbola izlase trešdien "Daugavas" stadionā Baltijas kausa izcīņas pusfināla spēlē guva panākumu pēcspēles sitienu sērijā pār Igauniju un izšķirošajā mačā stāsies pretī Islandei. Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti ar 1:1, bet pēcsp...
Galerijā «Antonija» skatāmas Līgas Kalniņas pravietiskās gleznas
Gleznas, kas vairo labo un nereti izrādās pravietiskas. Tas ir stāsts par mākslinieces Līgas Kalniņas lielformāta darbiem, kas no 15. novembra skatāmi klasiskās mākslas galerijā "Antonija" un kas skatītāju ielūdz ielūkoties laikmetīgo liecību mozaīkā u...


Komentāri