lv
HRTlhhyvGig9jV5gnFFqwACNm1yfiOENwuCszyAF
2109876

Pārstrādei nodod vien pusi pārvadāto būvniecības atkritumu. Kur paliek pārējie?

Pārstrādei nodod vien pusi pārvadāto būvniecības atkritumu. Kur paliek pārējie?

Latvijā pagājušajā gadā pārvadāto un pārstrādāto būvgružu starpība bija aptuveni 50%, kas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji pārstrādei nodod tikai pusi pārvadāto būvniecības atkritumu, pauda būvgružu apsaimniekošanas uzņēmuma "CleanR Verso", kas ietilpst "CleanR grupā", valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Ugorenko, atsaucoties uz kompānijas datiem.

"Būvniecības atkritumi, kas tiek atbilstoši apsaimniekoti, tiek izmantoti otrreizējā pārstrādē, bet, uzticot to izvešanu tiem "labvēļiem", kuri dažādos sludinājumu portālos sola izvest būvgružus "pa lēto", pastāv liels risks, ka tie nonāks kādā grāvī vai mežā," norāda Ugorenko.

Viņš stāsta, ka gada laikā atkritumu šķirošanas laukumā "Nomales" tiek nodots vidēji 160 000 tonnu atkritumu, no kuriem puse ir būvniecības atkritumi, un aptuveni 80% būvgružu, piemēram, grants, smiltis, koksne, akmens šķembas, plastmasa un kartons tiek izmantoti otrreizējai pārstrādei - tie tiek sašķiroti un pārstrādāti šķembās, augsnē un citos tālāk izmantojamos materiālos.

Savukārt atkritumi, kurus pārstrādāt nevar, nonāk atkritumu noglabāšanas poligonos, min Ugorenko.

"CleanR Verso" valdes priekšsēdētājs atgādina, ka dažāda veida un izmēra būvniecības atkritumus katrs var izvest pats, nododot tos kādā no legālajiem būvniecības atkritumu pieņemšanas punktiem. Vēl viens videi draudzīgs un legāls risinājums, kā atbrīvoties no būvniecības atkritumiem, ir sadarbība ar licencētu atkritumu apsaimniekotāju, kas attiecīgi atvedīs atbilstošu konteineru un pēc tam šos atkritumus izvedīs un pārstrādās, rodot tiem atkārtotu pielietojumu.

Jau vēstīts, ka "CleanR grupa" šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 21,667 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 37% vairāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus "CleanR grupas" peļņa no pamatdarbības pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA pirmajā ceturksnī pieauga par 60% - līdz 3,551 miljonam eiro.

"CleanR grupā" ietilpst 25 uzņēmumi, tostarp sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "CleanR", industriālo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "CleanR Verso", telpu uzkopšanas uzņēmums SIA "Vizii" un pilsētvides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Vizii Urban".

Kompānija "CleanR grupa" reģistrēta 2014.gadā, un tās pamatkapitāls ir 346 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "CleanR grupa" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".

Savukārt kompānija "CleanR Verso" reģistrēta 2022.gada martā, un tās pamatkapitāls ir 350 000 eiro.

Jaunā vēstniece: Latvijai un Lietuvai kopīgi jāsekmē Ukrainas uzvara karā

Latvijai un Lietuvai kopīgi jāsekmē Ukrainas uzvara karā, tās atjaunošana un eirointegrācijā, kā arī Krievijas saukšana pie atbildības par agresiju, norādīja Latvijas jaunā vēstniece Lietuvā Solveiga Silkalna.

Iepazīstinot ar darba prioritātēm, vēstniec...

Paziņots, kad šogad notiks pasaules diktāts latviešu valodā

Pasaules diktāts latviešu valodā šogad notiks 14.oktobrī plkst.12.15, informēja pasākuma rīkotāji.

Šogad tekstu diktātam radījis rakstnieks Māris Bērziņš, savukārt to diktēs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Agnese Budovska.

Diktāts tiks translēts tieša...

ZM:Latvijas zivju produkcijas eksports pārsniedz importu par 52,9 miljoniem eiro

Sagatavotās un konservētās zivis eksportēja uz 63 valstīm.

Tradicionālā Latvijas tautsaimniecības nozare - zvejniecība un zivju pārstrāde - ir salīdzinoši veiksmīgi pārvarējusi Ukrainas kara sekas.

"Kopumā var teikt, ka Latvijas zivju pārstrādes uzņēmi,...



Komentāri