lv
aui47TyUsOSMsJuAlFkdqESWuJhEexuqGWHfbjha
2108406

VARAM plāno 7 gadu laikā dubultot 5G tīklus Latvijā (VIDEO)

VARAM plāno 7 gadu laikā dubultot 5G tīklus Latvijā (VIDEO)

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs Māris Sprindžuks progresīvu tehnoloģiju attīstību neuzskata par kaitīgu videi un cilvēku veselībai.


Nākamo 7 gadu laikā Latvijas teritorijas pārklājums ar jauno mobilo sakaru standartu pieaugs no 46 līdz 70 procentiem.

Par to liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) dokuments, kas publicēts Latvijas Ministru kabineta tiesību aktu portālā.

Latvijas stiprā puse ir teju pilnīgs vidējais 4G pārklājums (99%; ES vidējais rādītājs – 96 %); platjoslas pakalpojumu cenas Latvijā ir zemākas nekā vidēji ES.

"Šobrīd ne valsts, ne elektronisko sakaru komersanti neapkopo statistiku par pārklājumu, izmantojot tikai 3,6 GHz joslu", - teica ministrija.

Vienlaikus pārklājuma procentuālā vērtību var noteikt tikai teritorijās, kuras neierobežo starptautiskie radiofrekvenču spektra pārrobežu spektra pārrobežu koordinācijas ierobežojumi. Latvijas gadījumā vairāk nekā 30% teritorijas 5G pakalpojumu attīstība 3,6 GHz joslā ir būtiski ierobežota.

Paralēli VARAM pētīja Latvijas iedzīvotāju digitālo prasmju līmeni.

Latvijas izaicinājums ir nepietiekamas iedzīvotāju digitālās prasmes visos līmeņos, kas kavē sabiedrības un uzņēmumu digitālo transformāciju; savukārt salīdzinoši zemais uzņēmumu digitalizācijas līmenis neveicina darbinieku digitālo prasmju apgūšanu vai pielietošanu.

Saskaņā ar Digitālās ekonomikas un sabiedrības (DESI, Digital Economy and Society Index) indeksu Latvijā pamata digitālās prasmes bija tikai 50,8% iedzīvotāju, bet augstākās prasmes – 23,8% iedzīvotāju, kas Latviju ierindo zem ES valstu vidējā vērtējuma (ES vidēji – 53,9% un 26,5% attiecīgi).

2022. gada laikā tika apstiprināta programma “Progresīvu digitālo prasmju attīstīšana”, kas jau darbojas no 2023. gada 1. ceturkšņa. Programmas laikā tiks izstrādāti 3 izcilības centri progresīvu digitālo prasmju attīstībai Latvijā – kvantu skaitļošana, augstas veiktspējas skaitļošanas un valodas tehnoloģijas.

Katrs izcilības centrs ir daļa no zinātnes universitāšu, rūpniecības un zinātnisko institūtu konsorcija. Kopējās investīcijas - 17 561 000 EUR (no ES fondiem - 17 000 000 EUR un valsts budžets 561 000 EUR).

Augstas veiktspējas skaitļošanas izcilības centra mērķis ir apmācīt 2000 speciālistus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā, 12 jaunus studiju moduļus progresīvu digitālo prasmju attīstīšanai augstas veiktspējas tehnoloģiju jomā.

Mērķis: droša, noturīga, un ilgtspējīga digitālā infrastruktūra, kur visi galalietotājiem ir pieejams gigabittīkls līdz tīkla pieslēgumpunktam un visas apdzīvotās vietas aptver nākamās paaudzes bezvadu ātrdarbīgie tīkli.
Banku analītiķi: Latvijas ekonomika atkal ir ieslīdējusi mīnusos

Latvijas ekonomika atkal ir ieslīdējusi mīnusos, komentējot šodien Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājus šogad otrajā ceturksnī, aģentūrai LETA pauda banku analītiķi.

Bankas AS "Citadele banka" ekonomists M...

Latvijas izlases aizsargs Kārlis Čukste karjeru turpinās Zviedrijas otrajā līgā

Latvijas hokeja izlases aizsargs Kārlis Čukste karjeru turpinās Zviedrijas pēc spēka otrās līgas "HockeyAllsvenskan" komandā Jēvles "Brynas", informē vienība.

Vienošanās ar 26 gadus veco hokejistu noslēgta uz vienu sezonu.

"Brynas" iepriekšējā sezonā pā...

Baltijas biržās piektdien lielākais apgrozījums ar Ignitis grupe akcijām

Baltijas biržās piektdien lielākais apgrozījums bija ar Lietuvas enerģētikas uzņēmuma "Ignitis grupe" akcijām, liecina tirdzniecības dati.

Ar "Ignitis grupe" akcijām veikti 142 darījumi par 212 193 eiro. Vērtspapīru kontus mainīja 10 502 akciju, kuru ce...



Komentāri