lv
xWWNu24I2oDKFj8af5Z2yicQXFOJ8ipKUodCYOjq
2091736

Tirgus veicināšanas centrs: «Pārtikas cenām kopumā ir jāsamazinās!» (VIDEO)

Tirgus veicināšanas centrs: «Pārtikas cenām kopumā ir jāsamazinās!» (VIDEO)

"Kopējai tendencei ir jābūt uz leju", - pauž Ingūna Gulbe.

Latvijas iedzīvotāji cieš no inflācijas pārtikas tirgū, pieaug sabiedrības mantiskā noslāņošanās, liecina statistika.

Viņiem pievienojas ekspertu viedoklis. Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe apliecina, ka Latvijas pārtikas inflācijas pamatā ir konkurences trūkums lielveikalu mazumtirdzniecības tīklos.

Taču pēc analītiķes, kura Baltijas valstu tirgu vēro jau 20 gadus, vērtējumā, sliktākais punkts jau ir pārvarēts, un ir gaisma tuneļa galā.

"Jā, tik zemas cenas, kas bija pirms inflācijas uznāciena, nebūs, bet virzienam šovrīd ir jābut uz leju", - pauž I.Gulbe.

Viņasprāt, tam ir vairāki priekšnoteikumi. "Energoresursu cenas samazinās".

"Process ir sācies, piemēram, saulespuķu eļļa salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir 47% lētāka", - stasta eksperte.

Tikmēr pārtikas tirgus pārstāvji uzstāj uz izmaiņām nodokļu jomā. Pārtikas ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju pārstāvji atkārtoti aicināja valdību samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai.

Vadošā pētniece Ingūna Gulbe norādīja, lai gan izskanējuši vairāki argumenti PVN likmes saglabāšanai esošajā līmenī, iemesls ir tikai viens - šo nodokli ir vieglāk iekasēt. Viņa uzsvēra, ka samazinātās PVN likmes ieviešana dārzeņiem un augļiem jau parādīja, ka, samazinot nodokļa likmi, budžetā nodokļa ieņēmumi nesamazinās, bet nozarē pieaug darbavietu skaits un algas.

Vienlaikus Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis uzsvēra, ka valdība jau vairākkārt ir aicināta pārskatīt PVN likmi pārtikai, taču, ja valdības redzējums ir, ka PVN ir viegli iekasējams, tad pretargumentu tam nav.

Savukārt Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis un Latvijas Apvienotas putnkopības asociācijas (LAPNA) valdes priekšsēdētājs Jānis Gaigals atgādināja, ka atbalstu PVN likmes samazināšanai pirms vēlēšanām pauda gandrīz visas partijas: "Izņēmums bija "Jaunā vienotība".

Valmiera Konferences līgas kvalifikācijā tiekas ar Sanmarīno Tre Penne

Latvijas čempionvienība futbolā "Valmiera" šodien UEFA Konferences līgas kvalifikācijas turnīra otrās kārtas pirmajā spēlē viesos tiekas ar Sanmarīno "Tre Penne".

Mačs Serravallē sāksies plkst.21.45 pēc Latvijas laika.

Atbildes spēle Valmierā notiks 1.a...

Viņš ir traks? Ko īsti izdarījis no Centrālcietuma bēgušais Kovaļovs

No Rīgas Centrālcietuma izbēgušais un vēlāk atrastais Māris Kovaļovs tiek tiesāts par draudzenes bijušā dzīvesbiedra slepkavības mēģinājumu, vēsta "Latvijas Avīze".

Slepkavības mēģinājums izdarīts 2022.gada 29.jūnijā Rīgā, Teikas mikrorajonā. Kā liecina...

Iespējamais Ķirša sāncensis uz mēra amatu Ratnieks brauc ar 21 gadu vecu BMW

Galvaspilsēta pēc Ušakova četru gadu laikā var iegūt 5. Domes priekšsēdētāju.

Šodien Rīgas domē notiks "Progresīvo" frakcijas tikšanās ar kolēģiem no "Nacionālās apvienības/Latvijas Reģionu apvienības" (NA/LRA). Tajā tiks spriests par turpmākās sadarbīb...



Komentāri