lv
txROO2ZX9tdULLLzov6srxklIM1NNgZsrXc61E5V
2065739

LIAA šogad piesaistījusi 20 jaunus investīciju projektus par 371 miljonu eiro

LIAA šogad piesaistījusi 20 jaunus investīciju projektus par 371 miljonu eiro

Ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tiešu līdzdalību šogad pirmajos sešos mēnešos apstiprināti 20 investīciju projekti, kuros tiks radītas 1160 darbavietas, bet ieguldījumu apmērs sasniegs 371,5 miljonus eiro, informēja LIAA pārstāvji.

Sāktie investīciju projekti pārstāv tādas nozares kā bioekonomika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT), fotonika un viedie materiāli, viedā enerģētika un mobilitāte, kā arī biomedicīna.

Rīgā un Pierīgā tiks realizēti 12 no šogad sāktajiem investīciju projektiem, kamēr seši tiks realizēti Kurzemē, bet divi Latgalē.

No šogad sāktajiem investīciju projektiem kā piemērus LIAA min Itālijas ģimenes uzņēmumu "Marcegaglia", kas iegādājās sankcijām pakļautā Krievijas uzņēmuma "Severstaļ Distribution" aktīvus Latvijā un plāno izveidot 300 darbavietu. Savukārt viens no pasaulē lielākajiem biotehnoloģiju uzņēmumiem, Šveices "Roche Services & Solutions" ir atvēris Rīgā biznesa pakalpojumu centru, kurā plānots izveidot 200 jaunu darbavietu.

Vienlaikus Liepājā Kazahstānas uzņēmums "I-Cotton" sācis ražotnes paplašināšanu, uzstādot divas jaunas ražošanas līnijas. Investīciju apmērs šajā projektā sasniegs divus miljonus eiro. Tāpat tiek attīstīti vairāki saules un vēja enerģijas projekti, kuri stiprinās Latvijas enerģētisko neatkarību.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) norāda, ka Latvijas ekonomikas transformācijas īstenošanai būtiska ir uz izaugsmi vērsta uzņēmējdarbības vide un pārdomāta investīciju piesaistes stratēģija, lai uzņēmējiem Latvija būtu interesanta kā valsts, kur veikt ieguldījumus augstas pievienotās vērtības ražošanā, inovācijās un cilvēkkapitālā.

"Kopā ar LIAA, kam ir nozīmīga loma ārvalstu investīciju piesaistē, turpinām pilnveidot iesāktās iniciatīvas stratēģisko investoru piesaistē, domājot gan par normatīvā regulējuma uzlabošanu un birokrātisko šķēršļu novēršanu, gan valsts tēla atpazīstamību un konkurētspējas celšanu," pauž Indriksone norādot, ka tādējādi tiks panākta straujāka ekonomiskā aktivitāte, palielināsies arī investīciju apjomi un jaunu, labi apmaksātu darbavietu skaits reģionos.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norāda, ka labā ziņa ir tā, ka, spītējot recesijas draudiem, investoru interese nav mazinājusies un projekti tiek realizēti.

Vienlaikus Rožkalns norāda, lai stiprinātu pozīcijas investīciju piesaistes jomā, ļoti būtisks būs tā sauktais "zaļā koridora" regulējums, kas paredz noņemt administratīvās barjeras un paātrināt investīciju projektu realizāciju. Nozīmīgu ieguldījumu sniedz arī lielo investīciju programma, kurā kapitāla atlaides veidā iespējams piesaistīt līdz 10 miljoniem eiro jaunu investīciju projektu realizācijai.

Pēc LIAA vēstītā, kā būtiskākie pašu investoru nosauktie šķēršļi lielākai investīciju ieplūdei Latvijas ekonomikā norādīta pagaidām vēl neskaidrā situācija ar energoresursu cenām, kvalificētu speciālistu piesaiste no ārvalstīm, darba algu nodokļi un banku kredītpolitika.

Pērn ar LIAA atbalstu tika realizēti 40 investīciju projekti, kuros radītas 2398 darba vietas, bet piesaistītais investīciju apmērs sasniegs vismaz 473 miljonus eiro.

Pirmajā pusgadā ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni

Šogad sešos mēnešos Latvijas ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni, 754 SIM kartes un 96 mobilo telefonu sastāvdaļas, aģentūra LETA uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Neraugoties uz to, ka minēto priekšmetu lietošana cietumos ir aizliegta,...

Mazajā Baltezerā novērotas invazīvas saldūdens medūzas

Latvijā otro reizi konstatēta invazīvā saldūdens medūza "Craspedacusta sowerbii", mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Šogad tā novērota Mazajā Baltezerā.

Kā vēstīts, pagājušā gada septembrī DAP eksperti apstiprināja...

Sinoptiķi prognozējuši laika apstākļus līdz mēneša beigām - ko varam gaidīt?

Līdz jūlija beigām laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks cikloni, tādēļ palaikam gaidāms lietus un brāzmains vējš.

Tā prognozē sinoptiķi.

Šīs nedēļas otrajā pusē būs mainīgs mākoņu daudzums, ceturtdien un piektdien vietām īslaicīgi līs, savukārt ses...



Komentāri