lv
4zHn2NQ3mdb8A2oWaInVhFua0V7xn8zyUvSeN0K0
2065150

Maksimālā nodeva būvfirmām būs 5000 eiro gadā, tirgus dalībnieki iebilst

Maksimālā nodeva būvfirmām būs 5000 eiro gadā, tirgus dalībnieki iebilst

Kartība attiecas uz būvju projektēšanu, tehnisko apsekošanu, būvekspertīzi vai inženierkonsultāciju sniegšanu būvniecības ieceres īstenošanas ietvaros.

Latvijas Ekonomikas ministrija nolēmusi sakārtot lietas valsts būvobjektos.

2022. gadā 587 no 773 jeb 76 % no komersantu reģistrācijas iesniegumiem (iesniedzot būvniecības informācijas sistēmā, jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu) reģistra iestādē iesniegti ārpus būvniecības informācijas sistēmas.

Valsts kontroles revīzija konstatēja atsevišķus trūkumus būvkomersantu nodevas administrēšanas procesā:

-Normatīvais regulējums nesatur nepārprotamus noteikumus attiecībā uz komersanta pienākumu reģistrēties būvkomersantu reģistrā, tai skaitā nav skaidri definēts, kas ir būvniecības pakalpojumi un kā identificēt, vai komersanta attiecīgā darbība ir klasificējama kā būvniecības pakalpojumu sniegšana;

-Būvniecības valsts kontroles birojs nav izveidojis un ieviesis tādu kontroles sistēmu, kas ļautu precīzi un pilnā mērā novērtēt konkrētā komersanta maksājamās valsts nodevas apmēra atbilstību normatīvajam aktam, kā arī atsevišķos gadījumos novērtēt nodevas samazināšanu pamatojošo dokumentu un tajā ietvertās informācijas ticamību.

Ekonomikas ministrija ierosināja valdībai padarīt būvniecības nozares dalībniekus atkarīgus no viņu ienākumiem.

Reģistra iestāde reizi gadā izvērtēs no Valsts ieņēmumu dienesta saņemto vai būvkomersanta (individuālā komersanta, ārvalstu komersanta) iesniegto ikgadējo informāciju, veiks valsts nodevas aprēķināšanu par ikgadējās informācijas iekļaušanu būvkomersantu reģistrā un to paziņos būvkomersantam būvniecības informācijas sistēmā.

Valsts nodevas apmērs par reģistrācijas darbībām reģistrā ir šāds:

par komersanta reģistrāciju reģistrā – 70 euro;

par ikgadējās informācijas iekļaušanu reģistrā, ja būvkomersanta neto apgrozījums iepriekšējā kalendāra gadā bijis:

no 0 līdz 50 000 euro – 100 euro;

no 50 001 līdz 500 000 euro – 500 euro;

no 500 001 līdz 1 000 000 euro –1000 euro;

no 1 000 001 līdz 5 000 000 euro – 2000 euro;

no 5 000 001 līdz 10 000 000 euro – 3000 euro;

vairāk par 10 000 000 euro – 5000 euro.

Taču tirgus dalībnieki iebilst pret Ekonomikas ministrijas stingro pieeju.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera aicina Ekonomikas ministriju uzsākt darbu pie tā, lai izvērtētu nepieciešamību valsts nodevai par reģistrācijas darbībām reģistrā. LTRK vērš uzmanību, ka citās valstīs, tostarp Baltijā, šādas nodevas nav. Būvniecības nozares uzņēmumi norādījuši, ka šos līdzekļus varētu novirzīt komersantu darbinieku apmācībai, uzņēmuma digitalizācijai un produktivitātes uzlabošanai. Kā viens no iespējamajiem diskusiju jautājumi varētu būt tas, ka noteikts nodevas apmērs tiktu izlietots nozares pētījumiem, normatīvo aktu uzlabojumu izstrādei un nozares attīstībai kopumā, kas tādējādi radītu lielāku pienesumu tautsaimniecībai.

Voldemārs Burkevics

Komersants iesniegumu reģistra iestādē iesniedz, aizpildot speciālu tiešsaistes formu un parakstot ar elektroniskajā pakalpojumā pieejamo elektroniskās parakstīšanas rīku būvniecības informācijas sistēmas tīmekļvietnē bis.gov.lv.
Skolu direktoru līderis: IZM ir zaudējusi spožumu

Šai sarunai varētu likt apakšvirsrakstu “Intervija ar ķīlnieku”. Pedagogu arodbiedrības un nozares ministrijas pretstāvē par tādiem sevi un kolēģus – skolu vadītājus – saredz Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns (NA).

Viņš atgādina, ka L...

Dronu ražotāja Edge Autonomy Riga peļņa pērn pieaugusi 8,2 reizes

Bezpilota lidaparātu ražotājs SIA "Edge Autonomy Riga" (iepriekš "UAV Factory") pagājušajā gadā strādāja ar 21,196 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,4 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga 8,2 reizes un bija 4,493 miljoni e...

Re:Baltica tiesā uzvar KNAB par atklātu informāciju partiju finanšu izmeklēšanā

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" pirmās instances tiesā uzvarējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) strīdā par plašākas informācijas sniegšanu par izbeigto lietu, izmeklējot partijas "Latvijas attīstībai" (LA) ie...



Komentāri