lv
GdoPwihtNcnfEREKNPCHIUnIeqllBoRlaU1hJd5z
2025412

LU zinātnieki piedalīsies Polijā izvietota kvantu datora aprobācijā

LU zinātnieki piedalīsies Polijā izvietota kvantu datora aprobācijā

Eiropas lieljaudas skaitļošanas centriem tiks iegādāti seši kvantu datori, kuru aprobācijā piedalīsies arī Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centrs, informēja LU.

Universitātes Kvantu datorzinātnes centrs piedalīsies Poznaņas Superskaitļošanas un datortīklu centrā (PSNC) Polijā izvietotā kvantu datora "EuroQCS-POLAND" aprobācijā kopā ar PSNC, Polijas Zinātņu akadēmijas teorētiskās fizikas centru un Polijas uzņēmumu "Creotech Instruments S.A".

Tāpat kvantu datori tiks iegādāti lieljaudas skaitļošanas centriem Čehijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un Vācijā.

LU Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, profesors Andris Ambainis norādīja, ka tie būs pieejami "plašam Eiropas lietotāju lokam" - gan zinātniekiem, gan komersantiem un valsts organizācijām.

Kvantu datoru iegādei plānots piesaistīt finansiālu atbalstu no Eiropas Komisijas "Digitālās Eiropas" programmas, ieguldot vairāk nekā 100 miljonus eiro.

LU Kvantu datorzinātnes centrā kur norisinās pasaules līmeņa pētījumi kvantu skaitļošanā un kvantu algoritmos. Centra pētnieki strādā gan pie jaunu kvantu algoritmu izstrādes un kvantu skaitļošanas robežu noteikšanas, kā arī izstrādā eksperimentus kvantu skaitļošanai un meklē kvantu skaitļošanas saiknes ar klasisko datorzinātni un matemātiku, lai izprastu, vai šīs saiknes ir iespējams izmantot problēmu risināšanā

Centra pētniecisko grupu veido 20 pētnieki no Latvijas un citām valstīm.

Mūrniece atklājusi, kas NATO samitā galvenokārt interesē Latviju

Šonedēļ gaidāmajā NATO samitā Latviju galvenokārt interesē lēmumi, kas saistīti ar alianses austrumu flanga stiprināšanu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Viņa atzina, ka konkrēti lēmumi ...

No Sēnītes līdz Siguldai mainīs satiksmes organizāciju

Vidzemes šosejas posmā no "Sēnītes" līdz Siguldai šonedēļ mainīs satiksmes organizāciju - satiksmi pārslēgs uz abām brauktuvēm un organizēs pa vienu braukšanas joslu katrā brauktuvē, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi".

Savukārt Vidzemes šosejas posmā...

Sudrabs! Lisovskis izcīna otro vietu pasaules fīdermakšķerēšanas čempionātā

Latvijas sportists Krišjānis Lisovskis izcīnījis sudraba medaļu pasaules fīdermakšķerēšanas čempionātā, kas aizvadītajā nedēļas nogalē notika Serbijā, liecina Starptautiskās makšķerēšanas sporta federācijas publiskotā informācija vietnē "Facebook".

Latv...



Komentāri