lv
pWTHRbGvC50pafxJlFOn9wpoaiWfjxOtgONbrGKV
2015925

Kaislības ap vidusskolu: Tiesībsarga birojs ir sašutis par Rīgas varas rīcību

Kaislības ap vidusskolu: Tiesībsarga birojs ir sašutis par Rīgas varas rīcību

Prasības: gada vērtējums latviešu valodā apliecībā par vispārējo pamatizglītību nav zemāks par 5 ballēm un vismaz 35% valsts pārbaudījumos katrā citā priekšmetā.

Bērniem, kuri beiguši pamatskolu, vasarā nemieri tikai sākas. Gan skolēni, gan viņu vecāki cīnās par iekļūšanu vidusskolā. Situācija kļūst dramatiska. Tas jo īpaši attiecas uz galvaspilsētu, konkurenci skolām, kurās dažkārt atgādina Oksfordu vai Jēlu!

"Aicinām pašvaldību nekavējoties pilnveidot noteikumus un atcelt nepamatotās prasības. Ikvienam, kas ieguvis pamatizglītību, ir tiesības bez maksas iegūt arī vidējo izglītību. Rīga nav izņēmums," uzsver tiesībsargs Juris Jansons.

"Rīgas pašvaldības noteikumi par skolēnu uzņemšanu vidusskolu 10. klasēs ierobežo jauniešu iespējas turpināt mācības, jo pašvaldībā ir stingrākas prasības nekā likumā atļauts", - pauž Edgars Lākutis, Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks.

"Tādējādi daļai izglītojamo tiks liegta iespēja iegūt vispārējo vidējo izglītību pašvaldības izglītības iestādēs. Tas neattiecas uz izglītības ieguvi neklātienē vai tālmācībā", - cilvēktiesību eskperti uzsver.

Spēkā esošais tiesiskais regulējums paredz, ka uzsākt vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi ir tiesīgs ikviens skolēns bez vecuma ierobežojuma, ja ir ieguvis apliecību par pamatizglītību. Arī Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi, ka Rīgas pašvaldības noteikumi ir pretrunā bērna labākajām interesēm un tiesībām uz izglītību. Piemēram, pulks Latvijas jauniešu ir ieguvuši apliecību par sekmīgu pamatizglītības iegūšanu. Atbilstoši valsts standartiem viņi var iestāties vidusskolā. Tomēr Rīgas vidusskolas šobrīd var atteikt uzņemšanu, jo iestāšanās kritēriji to pieļauj, daļēji ignorējot faktu, ka pamatizglītība ir iegūta un apliecība izsniegta.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments 2023.gada 1.martā pieņēma iekšējos noteikumus Nr. DIKS-23-9-nts "Kombinētā iestājpārbaudījuma organizēšanas kārtība un vienotu kritēriju noteikšana izglītojamo uzņemšanai 10. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs". Noteikumos ir paredzētas vispārējo vidējās izglītības iestāžu tiesības kā uzņemšanas kritēriju noteikt iestājpārbaudījuma rezultātu (vai vērtējumus mācību priekšmetos pamatizglītības sertifikātā). Abos gadījumos izglītojamo var uzņemt, ja mācību sasniegumi, beidzot 9. klasi, atbilst šādiem kritērijiem:

1) gada vērtējumi apliecībā par vispārējo pamatizglītību visos mācību priekšmetos nav zemāki par četrām ballēm;

2) gada vērtējums latviešu valodā apliecībā par vispārējo pamatizglītību nav zemāks par piecām ballēm;

3) vērtējums katrā mācību priekšmetā pamatizglītības sertifikātā nav zemāks par 35 procentiem (no 2024./2025. mācību gada - par 40 procentiem).

Uzņemšanas kritēriji - iestājpārbaudījuma rezultāts vai iegūtais vērtējums centralizētajos eksāmenos pamatizglītības sertifikātā - attiecas uz visām Rīgas valstspilsētas pašvaldības dibinātajām vispārējās izglītības iestādēm, kuras īsteno vispārējās vidējās izglītības programmu klātienes formā un uzņems izglītojamos 10. klasē 2023./2024. mācību gadā. Uzņemšanas kritēriji neattiecas uz programmām, kuras tiek īstenotas neklātienes un tālmācības formā.

Lai iegūtu vērtējumu valsts pārbaudes darbā, darba kopvērtējumam jābūt vismaz 10 procentiem. Tādējādi izglītojamais saņem pamatizglītības sertifikātu latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā, ja katrā no valsts pārbaudes darbiem ir saņēmis vismaz 10 procentus.
Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča runa Saeimā 2023. gada 8. jūlijā

Latvijas valsts ārējā un iekšējā drošība nav nodalāmas un jāstiprina ir tās abas, sestdien savā pirmajā runā Saeimā Valsts prezidenta statusā uzsvēra Edgars Rinkēvičs.

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs!

Godātais Ministru prezidenta kungs!

God...

Rinkēvičs nodod svinīgo solījumu un stājas Valsts prezidenta amatā

Valsts prezidenta amatā ievēlētais Edgars Rinkēvičs sestdien Saeimā deva svinīgo solījumu, kļūstot par septīto Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas.

Rinkēvičs Saeimā deva Valsts prezidenta svinīgo solījumu, kurā teikts: "Es zv...

Rinkēvičs stājas prezidenta amatā: Latvijai jābūt tiesiskai un taisnīgai ne tikai abstrakti, bet arī konkrētās situācijās
Sestdien, 8. jūlijā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Saeimas ārkārtas sesijas sēdē deva svinīgo Valsts prezidenta solījumu, un uzrunā Saeimas uzsvēra, ka Latvijai jābūt tiesiskai, gan taisnīgai, turklāt ne tikai abstrakti, bet arī konkrētās situācij...


Komentāri