lv
i82ZVZlK9wBC1MI2kSA4DR27L6uj25TFEeWIycA9
2004166

Rinkēvičs tiks pie valsts augstākajiem apbalvojumiem

Rinkēvičs tiks pie valsts augstākajiem apbalvojumiem

Līdz ar kļūšanu par Valsts prezidentu līdzšinējam ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam tiks pasniegti vairāki valsts augstākie apbalvojumi, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Saskaņā ar Valsts apbalvojumu likuma 51.pantu Valsts prezidents, stājoties amatā, iegūst tiesības uz Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi. Tomēr Rinkēvičam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā 2004.gadā jau ir piešķirta un pasniegta Viestura ordeņa augstākā šķira, līdz ar to viņš, stājoties Valsts prezidenta amatā, iegūs tiesības uz Triju Zvaigžņu ordeņa un Atzinības krusta augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi.

Atbilstoši likumam minētie apbalvojumi jaunievēlētajam Valsts prezidentam tiks pasniegti dienā, kad viņš stāsies amatā, proti, 8.jūlijā.

Kā norāda Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte, augstākie valsts apbalvojumi, to piešķiršana un pasniegšana ir vēsturiska un neatņemama Valsts prezidenta kā valsts galvas funkcija. Tā ir viena no Valsts prezidentam Satversmē piešķirtajām valsts reprezentācijas izpausmēm un noteikta Valsts apbalvojumu likumā.

Lai Valsts prezidents varētu īstenot apbalvošanas funkciju, viņš, stājoties amatā, pats iegūst tiesības uz katra ordeņa augstāko šķiru un Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi. Tas nozīmē, ka Valsts prezidents, stājoties amatā, tiek iecelts katrā no trijiem ordeņiem, kļūstot par "Ordeņa galvu".

Valsts apbalvojumu lietu pārzināšanai pastāv Ordeņu kapituls. Ordeņu kapitula kancleru un locekļus ieceļ Valsts prezidents uz savu pilnvaru laiku.

Rinkēviču Saeima Valsts prezidenta amatā ievēlēja 31.maijā. Viņš šajā amatā nomainīs līdzšinējo prezidentu Egilu Levitu.

Politologs: Rīgas domes koalīcijai nav citu iespēju kā nesaskaņas nobīdīt malā

Rīgas domes koalīcijai nav citu iespēju, kā runāt savā starpā un nesaskaņas nobīdīt malā, tādu viedokli pauda politologs Juris Rozenvalds.

Viņš norādīja, ka Rīgas domē ''kašķis ir ne pa jokam'', bet koalīcijai nav citu iespēju kā runāt savā starpā un pi...

Kustība Par! turpinās atbalstīt frakciju Par/Progresīvie

Kustība "Par" turpinās atbalstīt frakciju "Par/Progresīvie" (PP), pauda "Par" pārstāve Laima Geikina, runājot par darbu Rīgas domē (RD).

Viņa uzsvēra, ka darbs frakcijā tiks turpināts. Kustības "Par" galvenais uzstādījums esot darīt visu iespējamo, lai...

LDz Cargo bijušajam vadītājam būs jāsamaksā uzņēmumam papildu 13 477 eiro

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja SIA "LDz Cargo" prasību pret uzņēmuma bijušo vadītāju Māri Bremzi un AS "Baltijas Ekspresis", lemjot par labu uzņēmumam no Bremzes piedzīt papildu 13 477 eiro kā kavējuma naudu, jo noteiktajā termiņā netika ...



Komentāri