lv
BiysCOFyA4V9tYLcvm5wBgLl93GYcAOS7glONlZX
1995334

Demogrāfijas padome pārtrauc darbu dzimstības sabrukuma laikā

Demogrāfijas padome pārtrauc darbu dzimstības sabrukuma laikā

Relatīvu pieaugumu nodrošināja ukraiņu bēgļi, dabiskais iedzīvotāju pieaugums saglabājas negatīvs.

Кā izriet no VS.LV informācijas, profesionāla pieeja auglības problēmām Latvijā tika veikta pirms vairāk nekā 2 gadiem.

Pēdējā Demogrāfisko lietu padomes sēde notika 2021. gada 12. martā. Rezultāts nebija ilgi jāgaida. 2021. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, pēc mirstības pieauguma Latvija bija trešajā vietā pasaulē.

Par mātēm un bērniem Latvijā atbildīgā bija Labklājības ministrija. Tas sagatavoja svarīgu dokumentu: "Bērnu, ģimenes un jaunatnes politikas attīstības pamatnostādņu 2021.-2027.gadam rīcības virzieni un plānotās darbības".

Protams, dzimstību ietekmē ne tikai ierēdņi. Iedzīvotāju skaita izmaiņas ikvienā valstī, pilsētā vai novadā ietekmē tikai divi komponenti - migrācija un dabiskā kustība. Dabiskā kustība ir starpība starp jaundzimušajiem un mirušajiem. Ja bērnu dzimst vairāk par to cilvēku skaitu, kas nomirst, tad dabiskais pieaugums ir pozitīvs. Ja pie šādiem apstākļiem migrācijas saldo (izbraukušie mīnus iebraukušie) būs nulle, tad tas nozīmē, ka iedzīvotāju skaits palielināsies. Ja jaundzimušo bērnu ir mazāk par aizsaulē aizgājušo cilvēku skaitu, bet migrācijas saldo būs nulle, tad iedzīvotāju skaits samazināsies.

Viens no Demogrāfisko lietu padomes uzdevumiem bija ģimenes pabalstu reforma. Bet šī procesa rezultāti bija niecīgi.

Kopš 2022. gada Latvijai ir mazliet veicies ar migrāciju. Latvijā gandrīz 35 gadus gan migrācijas saldo, gan iedzīvotāju dabiskais pieaugums bija negatīvi, un tas noteica to, ka iedzīvotāju skaits Latvijā nepārtraukti samazinājās. Latvijas iedzīvotāju skaits vēsturisko minimumu - 1869 tūkstošus iedzīvotāju - sasniedza 2022. gada 1. martā. Pēc tam, nedaudz svārstoties, iedzīvotāju skaits sāka palielināties, un 2023. gada 1. maijā Latvijā jau dzīvoja 1885 tūkstoši iedzīvotāju.

Tomēr, pieaugumu nodrošināja Ukrainas bēgļu plūsma. Savukārt dabiskais pieaugums joprojām ir negatīvs. Atbilstoši CSP datiem, 2022. gadā Latvijā uz 1000 iedzīvotajiem bija 16,4 mirušie un 8,5 jaundzimušie, līdz ar to migrācijas saldo uz 1000 iedzīvotājiem bija -7,9.

Kontrastu pilna valsts, kurā viegli iedzīvoties ārzemniekiem: ko mēs zinām par Malaiziju
Par Dienvidaustrumāzijas valsti Malaiziju var secināt daudzas lietas, tomēr tas, kas to raksturo, ir sarežģītā iekšpolitiskā un etniskā uzbūve, mēreni veidotā ārpolitika ar drošības izaicinājumiem un valsts siltais klimats apvienojumā ar Lielbritānijas...
Vai «Go Planet» izklaides centrs pārvērtīsies par vēl vienu degradējošu objektu?

Ēka tika nopirkta par vairākiem miljoniem eiro, bizness neatsākās.

Ļoti bēdīgs skats paveras uz 21. gadsimta pirmajā desmitgadē populāro "Go Planet" izklaides kompleksu. Ēka izskatās aizaugusi, aizaugusi ar krūmiem. Toties aizmugurē ir automazgātava, ka...

Elīna Garanča: Tie laiki, kad varēji tikai skaisti dziedāt un pagorīties pa skatuvi, jau sen ir pagājuši
"Tie laiki, kad varēji tikai skaisti dziedāt un pagorīties pa skatuvi, jau sen ir pagājuši. Ja tiešām vēlies izveidot veiksmīgu mākslinieka ceļu, ja negribi kļūt garlaicīgs pēc gadiem desmit, bet tiecies pastāvīgi gan sevi papildināt, gan arī publiku p...


Komentāri