lv
sCewoCq6Fe2crYy9yjVBrd0L3DekJ6C8pU53C0zr
1971203

Latvijas finanšu nozare asi protestē pret jauno nodokli

Latvijas finanšu nozare asi protestē pret jauno nodokli

Tā rezultātā var tikt iedragāta valsts uzticamība.

"Latvijas bankas šobrīd ir labi kapitalizētas, - Finanšu nozares asociācijas (FNA) – valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre argumentē nozares noraidošo pozīciju par papildus nodokli bankām, -Kapitāla rezerves, kas pārsniedz regulatora noteiktās prasības, tiek saglabātas, lai bankām grūtos laikos nebūtu nepieciešams valsts atbalsts un tās varētu turpināt izsniegt kredītus. Ieviešot jaunu nodokli, samazināsies banku spēja piesaistīt kapitālu".

"Un tas novedīs pie izvēles, vai nekavējoties piešķirt mazāk jaunu aizdevumu, lai saglabātu augstu kapitalizāciju, vai arī samazināt kapitāla rezerves, lai turpinātu kreditēšanu līdzšinējā līmenī", - saka Bajāre.

Politiķu apspriestā ideja par virspeļņas nodokli bankām Latvijā bieži vien tiek saistīta ar vēlmi veicināt kreditēšanu, - argumentē banku eksperte. Uzreiz jāsaka, ka, ieviešot šādu maksājumu, proti, izņemot no bankām daļu to kapitāla, visdrīzāk tiks panākts tieši pretējs efekts – kreditēšana paliks esošajā līmenī vai saruks. Te – galvenie iemesli. Pirmkārt, bankas kapitāla apjoms nosaka to, cik aktīvi banka spēj izsniegt kredītus. Mākslīgi samazinot potenciālo peļņu, bankām tiek dots signāls būt piesardzīgākām kreditēšanā. Otrkārt, jauna nodokļa ieviešana liks bankām meklēt citus avotus, lai stiprinātu kapitāla bāzi, gatavojoties nākamajām krīzēm.

"Mēs zinām, - saka Santa Bajāre, -ka ekonomika attīstās cikliski, un tas, ka šobrīd, neskatoties uz Krievijas īstenoto karu Ukrainā, mēs prognozējam IKP kāpumu un algu pieaugumu, nozīmē tikai vienu – bankas jau gatavojas nākamajam ekonomikas ciklam".

"Nedomāju, ka politiķi, kuri uztur diskusiju par virspeļņas nodokli, minētās sekas neapzinās. Tāpat kā to, ka bankas nebūt nav vienīgais pelnošais bizness – skatoties nevis tikai viena gada, bet ilgākā perspektīvā, bankas atpaliek no citām nozarēm".

Krišs ZIVERTS

Šobrīd, neskatoties uz Krievijas īstenoto karu Ukrainā, mēs prognozējam IKP kāpumu un algu pieaugumu.
Kossovičs: Rīgas domes koalīcija ir morāli un ētiski sagruvusi

Rīgas domes koalīcija ir morāli un ētiski sagruvusi, šodien pēc domes sēdes, kurā tika lemts par speciālas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanā Satiksmes departamentā, atzina "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossov...

Latvijā ar mākslinieciskajām aktivitātēm aizraujas sievietes un laucinieki

Pērn brīvajā laikā ar mākslinieciskajām aktivitātēm - mūzikas instrumentu spēlēšanu, dejošanu, dziedāšanu, aktiermākslu, fotografēšanu, zīmēšanu u.tml. - nodarbojās 38,5% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem, un biežāk ar to aizraujas jaunieši, sie...

Rīgas domes koalīcija strauji izbeidzas - tas var novest pie ārkārtas vēlēšanām

Šodien Rīgas domes sēdē, diskutējot par iespējamo pārkāpumu izmeklēšanu Satiksmes departamentā, atsevišķi deputāti pieļāva, ka strīds starp koalīcijas partneriem var novest pie ārkārtas vēlēšanām.

Einārs Cilinskis (NA/LRA) atzina, ka šī situācija ir izv...



Komentāri