lv
KpW5LPMXmKL2e6tUN5Sq5qsCTP0lWQhW3Uu9Bmzx
1969941

Maksā vairāk, pērk mazāk

Maksā vairāk, pērk mazāk

Inflācija turpina ietekmēt patēriņu mazumtirdzniecībā.

Latvijas iedzīvotāju turpina rīkoties pēc principa – tērēt uzmanīgi, lai izdzīvot līdz algai vai pensijai.

«Inflācija turpina ietekmēt patēriņu mazumtirdzniecībā. Lai arī tēriņu apmēri eiro izteiksmē pieaug, cenu kāpuma dēļ, iepirkumu grozos nonāk mazāk preču. Šī iemesla dēļ lielākas korekcijas piedzīvo pārtikas mazumtirdzniecība. Nevienam vien samazināt pirkumu apjomus ir apzināts lēmums, lai kontrolētu izmaksas”, - secina SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Mazākā mērā sarukusi nepārtikas mazumtirdzniecība, kur korekcijas vairākās preču grupās ir loģisks iznākums pastiprinātajam pieprasījumam iepriekšējo gadu laikā.

Pēc eksperta domām, straujais algu pieaugums un inflācijas kritums signalizē, ka izaugsme mazumtirdzniecībā nav tālu aiz kalniem. Tomēr tuvākos mēnešos joprojām augtās inflācijas apstākļos tā būs nepārliecinoša. Pirktspējas atjaunošanās noritēs pakāpeniski un nevienmērīgi. Inflācija ir piespiedusi un spiedīs noteikt prioritātes tēriņos un, visticamāk, ka iedzīvotāji vasaras mēnešos vairāk pievērsīsies dažādām atpūtas un izklaides iespējām un mazāk pavadīs laiku veikalos.

Maijā, gada laikā, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 1%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 6,2%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, saruka par 1,3%, autodegvielas palielinājās par 10,9%.

5 gadus pirms pensijas varētu ļaut izvēlēties, ko darīt ar 2.līmeņa pensiju

Labklājības ministrija (LM) ir izstrādājusi grozījumus 2.līmeņa pensiju regulējumā, piedāvājot noteikt, ka piecus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas būtu ļauts izvēlēties, ko darīt ar 2.līmeņa pensiju.

Kā aģentūru LETA informēja ministrijas pārstā...

Vai vienkāršos darbaspēka piesaistīšanu no trešajām valstīm? EM solās vērtēt

Ministriju speciālisti izvērtēs uzņēmēju iesniegtos aicinājumus vienkāršot darbaspēka piesaistīšanu no trešajām valstīm, pēc Cilvēkkapitāla attīstības padomes pirmās sēdes, kurā trešdien tika pārrunāti ārvalstu darbaspēka piesaistes problēmjautājumi, i...

PII pedagogu zemākās algas likmes regulējumu atzīst par neatbilstošu Satversmei

Satversmes tiesa (ST) šodien par neatbilstošām Satversmei atzina normas, kas nosaka pirmsskolas izglītības pedagogu zemāko darba algas likmi, informēja tiesa.

Normas atzītas par neatbilstošām Satversmes 91.panta pirmajā teikumā noteiktajiem tiesiskās vi...



Komentāri