lv
Tp4T7eSc12qBxkTVL40oserHC25cv1h8hct216oq
1964710

Alus lielražošanai Liepājā pienācis gals - kādreizējā Līvu alus ražotne pārdota

Alus lielražošanai Liepājā pienācis gals - kādreizējā Līvu alus ražotne pārdota

Alus brūvēšana Ganību ielā 9/11, bijušajā "Līvu alus" darītavā, ko pirms piecpadsmit gadiem iegādājās SIA "Cido grupa", ir pārtraukta jau kopš 2020. gada jūnija. Un pēc portāla irliepaja.lv rīcībā esošās informācijas nekad arī netiks turpināta.

Lai arī visas alus darīšanas iekārtas un citu mantu "Cido grupa" vēl pilnībā nav izvedusi no telpām, paralēli bijušajā alus darītavā jau rosās nākamie saimnieki – kaimiņos esošais dāņu elektrosadales un kontroles iekārtu ražotājs SIA "AE Partner", kura adrese ir Ganību 1/3.

"Cido grupas" pārstāve Inese Lielpinka apliecināja, ka darījums starp abiem uzņēmumiem noticis, taču vēl viss esot procesā, kā arī laiku prasa darījuma reģistrēšana. Pēc Lielpinkas sacītā, "AE Partner" iegādājies nekustamo īpašumu Ganību ielā 9/11, lai to tālāk attīstītu.

Šādu informāciju portālam apstiprināja arī SIA "AE Partner", kas sīkāk par iecerēm, kas saistās ar šo darījumu, informēs turpmāk.

"Līvu alus" darītavu 2000. gadā uzbūvēja uzņēmējs Andris Griģis. Aģentūras LETA arhīvā redzams, ka jaunajā uzņēmumā tika ieguldīti četri miljoni latu, un tas bija lielākais projekts pārtikas jomā Liepājā. Savā pirmajā darbības gadā alus darītava realizēja 1,78 miljonus litru alus, kas veidoja 1,9% no kopējā Latvijas alus darītāju savienībā iekļauto uzņēmumu realizētā alus.

Savukārt portāls "Delfi" vēstīja, ka "2007. gadā, kad "Līvu alus" bija trešā lielākā alus darītava Latvijā ar aptuveni 10% tirgus daļu, jau pavasarī uzvirmoja neoficiāla informācija par iespējamu alus darītavas pārdošanu, par ko lika nojaust arī SIA "Griģis un Co" restrukturizēšana, izveidojot meitasuzņēmumu SIA "GDG"".

Maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas brīdī parādsaistības bija aptuveni 14 miljoni latu. 2007. gada vasaras beigās oficiāli kļuva zināms, ka alus darītavu par 12,2 miljoniem latu pārņem dāņu "Royal Unibrew". Griģis 2013. gadā tika pasludināts par maksātnespējīgu.

Sākotnēji "Cido grupai" ar alus ražošanu Liepājā veicās – jau 2011. gada janvārī, tikai pāris gadus pēc alus darītavas pārņemšanas, "Līvu alus" bija otrs lielākais pašmāju alus zīmols.

2014. gadā Liepājā tika sākta vairāku šķirņu "Lielvārdes alus" darīšana – "Lielvārdes gaišais", "Lielvārdes tumšais", "Lielvārdes kviešu", vēlāk tās papildināja "Lielvārdes beļģu dubbel", "Lielvārdes kriek" (ķiršu alus), "Ozolu nefiltrētais" un "Lielvārdes Citra".

2017. gadā uzņēmums Liepājā sāka ražot jaunu tumšā alus šķirni – "Lielvārdes upeņu stauts", kā arī paplašināja alus ražošanu ar jaunu zīmolu "Staburags", izveidojot trīs zīmola šķirnes un jauninājumā ieguldot 120 000 eiro. 2018. gadā alus darītava "Lāčplēsis" ziņoja, ka Liepājā ražotā alus "Staburags" zīmola attīstībā plāno investēt 100 000 eiro, jo "Staburags" alus sērijas pārdošanas rezultāti gada laikā kopš ražošanas sākšanas ir bijuši veiksmīgi, līdz ar to uzņēmums nolēmis paplašināt produkciju ar jaunu alu "Staburags Īpašais". Jaunais alus paplašināja esošo sortimentu – "Staburags Gaišais", "Staburags Tumšais" un "Staburags Baltais alus".

Kopumā SIA "Cido grupa", lai paaugstinātu produktu kvalitāti un alus darītavas kapacitāti, kopš 2008. gada "Līvu alus darītavā" ieguldījusi vairāk nekā trīs miljonus eiro.

Nekustamo īpašumu Ganību ielā 9/11 SIA "Cido Grupa" no SIA "Līvu alus" par 6 419 903,70 latiem (9 134 700,002 eiro) iegādājās 2008.gada 1.decembrī.

SIA "AE Partner" pamatprodukcija ir elektrotehniskās sadales skapji jeb vadības ierīces, kuras izmanto lidostās, ostas un sauszemes transporta termināļos, automatizētajās ražotnēs. Visa produkcija pamatā tiek eksportēta.

2022. gadā uzņēmuma darbinieku skaits bija 523 (gadu iepriekš – 463). 2022.gadā "AE Partner" strādāja ar 73, 119 milj. eiro apgrozījumu un guva 2, 791 milj. eiro (2021.gadā – 3,861 milj. eiro) lielu peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

"AE Partner" vienīgais īpašnieks ir Dānijas uzņēmums "AE Partner". Liepājā uzņēmums strādā kopš 2005.gada. Sākumā uzņēmuma ražotne ar citu nosaukumu tika izveidota Kapsēdes ielas biznesa centrā, kur bija iespēja telpas iznomāt. Pēc izaugsmes vairāku gadu garumā uzņēmuma īpašnieki pieņēma lēmumu paplašināties un ražotni pārcelt uz piemērotākām telpām, 2014.gadā izveidojot automātisko sistēmu ražotni bijušajā "Kurzemes bekona" gaļas pārstrādes kompleksā Ganību ielā 1/3.

"AE Partner" patiesais labuma guvējs ir Dānijas pilsonis Klauss Ravns.

Sausums turpina posta darbus - iznīkuši arī mežu stādījumi

Šogad ilgstošais sausumus un spēcīgas salnas pavasarī ir negatīvi ietekmējušas atjaunoto meža platību dzīvotspēju, un daļa jaunaudžu ir iznīkušas, informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrībā (LMĪB).

LMĪB pārstāvji norāda, ka meža atjaunošana galvenokārt ...

Visu slēdz! Likvidē Rīgas 13.pasta nodaļu

"Latvijas pasts" jūlija beigās likvidēs Rīgas 13.pasta nodaļu Krišjāņa Valdemāra ielā, informēja "Latvijas pasta" pārstāvji.

Lēmums likvidēt Rīgas 13.pasta nodaļu pieņemts saistībā ar pasta nodaļas telpu neskaidrajām īpašuma tiesībām un plānoto nomas lī...

«Kods Rīgai» bažījas par Rīgas domes koalīcijas sabrukšanu. Ko nu darīs...

Galvaspilsētas valdošajā koalīcijā ietilpstošā deputātu grupa "Kods Rīgai" (KR) bažījas par iespējamu Rīgas domes koalīcijas sabrukšanu, tāpēc aicina koalīcijas partnerus uz sarunām.

Kā informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieces Lindas Ozolas (KR) ...



Komentāri