lv
CR6cHYjYnxJlYkFx9i2fMjqTUpBlwPbEEhzXxD8C
1954817

Kur slēpjas Latgales nabadzība?

Kur slēpjas Latgales nabadzība?

Latvijas Bankas ekonomists secina, ka Latgale atpaliek visos rādītājos.

Neraugoties uz varas centieniem sekmēt Latgales attīstību, šīs reģions vēl joprojām izceļas ar vissliktākajiem rādītājiem visa Baltijā!

«Ekonomiski mazāk attīstīti reģioni (t.s. “austrumu robeža”) ir jebkurā valstī, taču Latgale izceļas – Baltijas valstīs nav cita reģiona ar tik zemu ienākumu līmeni”, - portālā makroekonomika.lv secina Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

Jo zemāks ir ienākumu līmenis, jo parasti vieglāk ir to celt (ienākumu beta-konverģences efekts). Latgales gadījumā tas tā nav – ekonomiskās izaugsmes temps ir zem Latvijas vidējā rādītāja. Vēl vairāk – Latgalē šobrīd nav nevienas pilsētas ar paātrinātu attīstību. Daugavpils, Rēzekne, pārējās Latgales teritorijas – visur ekonomiskās izaugsmes temps ir zem Latvijas vidējā. Tas nozīmē, ka laika gaitā atpalicība no pārējās Latvijas turpina pieaugt.

Kāpēc Latgale ekonomiski atpaliek no pārējiem Latvijas reģioniem? “Pastāv trīs ekonomikas izaugsmes faktori – cilvēkkapitāls, investīcijas ražošanas iekārtās un tehnoloģijās. Latgale atpaliek pēc visiem trim.
Iedzīvotāju skaita samazinājums Latgalē notiek visstraujāk Latvijā (gan mirstībai pārsniedzot dzimstību, gan arī aizbraukušo cilvēku skaitam pārsniedzot iebraucēju skaitu). Izbraucot ekonomiski aktīviem cilvēkiem, kas var atrast labu darbu citur, iedzīvotāju struktūra mainās par labu senioriem”, - turpina eksperts.
Nodarbinātības līmeņa atšķirība starp Rīgu un Latgali ir gandrīz tikpat liela kā starp Vāciju un Spāniju. Latgalē vienlaikus ir gan augstāks bezdarbs nekā pārējos Latvijas reģionos, gan izteikts darbaroku trūkums, kas var atspoguļot būtisku atšķirību starp esošām un darba tirgū pieprasītām prasmēm. Piemēram, Latgales iedzīvotājiem ir vājākas digitālās prasmes. “Grūti saprast, cik lielā mērā tas atspoguļo izglītības programmu vai darba vides īpatnības, cik to, ka iedzīvotāji ar labākām digitālām prasmēm ar lielāku iespējamību var atrast darbu citur un tāpēc izbrauc no Latgales”, - raksta Oļegs Krasnopjorovs.

“Šobrīd Latgales augšupejas zelta atslēdziņa vēl nav atrasta”, - atzīst ekonomists. Taču skaidrs, ka tā meklējama ciešākā integrācijā ar ekonomiski spēcīgākiem reģioniem (piemēram, Rīgu), papildinot tos. Nevis konkurējot ar tiem vai mēģinot panākt vēl lielāku resursu pārdali no Rīgas un Pierīgas.

Mazie tirgotāji Jāņos piedzīvojuši pamatīgu depozītsistēmas katastrofa

Svētku laikā, vasaras svelmē, kad ir liels pieprasījums pēc dažādiem atveldzējošiem dzērieniem,mazie tirgotāji un veikali Latvijā jau otro gadu cīnās ar Depozīta iepakojuma operētāja (DIO) sistēmas nepilnībām, kas īpaši svētku laikā pārvēršas par katas...

Lai saņemtu īsziņas par sūtījumiem, nepieciešams atjaunot kontaktinformāciju

VAS "Latvijas pasts" aicina klientus atjaunot kontaktinformāciju, lai par sūtījumu saņemšanu varētu informēt adresātus ar īsziņām, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Klienti, kuri iepriekš pieteikušies "Latvijas pasta" e-aicinājumu saņemšanai un komunikāc...

Dombrava: Redzams, ka Kremlis nekontrolē Krievijā notiekošo

Kremlis šajā nedēļas nogalē ir parādījis, ka tas nekontrolē Krievijas teritorijā notiekošo un militārs karaspēks var pietiekami sekmīgi īsā laikā īstenot daļēju apvērsumu, tādu viedokli pauda Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs J...



Komentāri