lv
hyYEY1j3gXXLBFB5eZ6eT0vJBqlMplRaCOQl8fny
1935824

Tiks vērtēts pilsoņu iesniegums par valsts valodas statusa nodrošināšanu

Tiks vērtēts pilsoņu iesniegums par valsts valodas statusa nodrošināšanu

Saeima ceturtdien atbalstīja 10 326 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma par valsts valodas statusa nodrošināšanu nodošanu vērtēšanai Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Iniciatīvas autori aicina pieņemt likumu par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusa nodrošināšanu. Likuma mērķis būtu, neskarot fizisko personu tiesības izvēlēties savstarpējo saziņas valodu, "mazināt ilggadējas rusifikācijas sekas, izskaužot nostiprinājušos praksi ikdienas saziņā darba vidē un pakalpojumu sniegšanā līdztekus izmantot latviešu un krievu valodu, kā arī nodrošināt iespējas visiem Latvijas iedzīvotājiem ikdienā lietot valsts valodu vai apgūt to".

Likumprojekta autori paredz dažādas atkāpes, piemēram, valodas lietošanu ārkārtējās situācijas, avārijas vai nelaimes gadījumā vai jebkurā gadījumā, kad jānovērš apdraudējums personas dzīvībai vai veselībai u.c.

Pret šīs iniciatīvas virzību Saeimā iebilda partijas "Latvija pirmajā vietā" deputāte Linda Liepiņa un Ainārs Šlesers. Viņi galvenokārt pauda iebildumus pret to, ka viena no šīs iniciatīvas līdzautorēm ir dzejniece Liāna Langa, kura pēdējā laikā nodarbojoties ar naida kurināšanu.

Savukārt deputāts Artūrs Butāns (NA) pauda izbrīnu, ka Saeima turpina diskutēt par šādiem jautājumiem. Viņš vērsa uzmanību uz to, ka vieni un tie paši deputāti Saeimā turpina aizstāvēt divvalodību Latvijā.

Ostapenko Birmingemas turnīra astotdaļfinālā uzvar leģendāro Venusu Viljamsu

Latvijas pirmā rakete Jeļena Ostapenko ceturtdien Birmingemas "WTA 250" sērijas tenisa turnīra astotdaļfinālā pārspēja ASV leģendu Venusu VIljamsu un sasniedza ceturtdaļfinālu.

Ostapenko, kura WTA rangā atrodas 17.vietā un turnīrā izsēta ar otro numuru,...

Ernestam Zēboldam ceturtā vieta Eiropas spēļu finālā BMX frīstailā

Latvijas pārstāvis Ernests Zēbolds ceturtdien Eiropas spēļu finālā BMX frīstailā izcīnīja ceturto vietu.

Zēbolds, finālā veicot divus braucienus, savā labākajā braucienā nopelnīja 84,50 punktus, kas deva ceturto vietu 12 finālā startējušo sportistu konk...

Līgo dienā nokrišņi nav gaidāmi; Jāņu vakars būs silts
Līgo dienā debesīs būs mainīga mākoņu daudzums, bet nokrišņi nav gaidāmi, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.


Komentāri