lv
atHT8uYY25qAXFOKcXYv0v19hT9P6fdvigZxWJ0i
1899557

1,7 miljoni ES pilsoņu pieprasa Eiropu bez kažokādām

1,7 miljoni ES pilsoņu pieprasa Eiropu bez kažokādām

Eiropas Komisijā (EK) pēc parakstu verifikācijas oficiāli iesniegta iniciatīva "Eiropa bez kažokādām". To parakstījuši 1 502 319 Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, aicinot aizliegt kažokzvēru audzēšanu un tajās iegūto kažokādu laišanu ES tirgū, informēja dzīvnieku aizstāvības organizācija "Dzīvnieku brīvība".

Iniciatīva tika uzsākta 2022.gada maijā, un parakstu vākšanā iesaistījās vairāk nekā 80 organizācijas visā Eiropā. Parakstu vākšana slēgta šī gada 1.martā - divarpus mēnešus pirms oficiālā beigu termiņa, jo rekordīsā laikā tika savākti vairāk nekā 1,7 miljoni parakstu.

Lai Eiropas pilsoņu iniciatīvu izskatītu EK, jābūt savāktam vismaz vienam miljonam verificētu parakstu, kā arī jāsasniedz minimālais parakstu slieksnis vismaz 7 ES valstīs. Iniciatīvā "Eiropa bez kažokādām" šis slieksnis sasniegts 18 valstīs.

Latvijā, kur parakstu vākšanu organizēja biedrība "Dzīvnieku brīvība", tika savākti 71 306 paraksti, no tiem verificēti 64 162. Attiecībā pret iedzīvotāju skaitu Latvija bija visrezultatīvākā starp visām ES valstīm - parakstījās gandrīz 4% Latvijas iedzīvotāju. Iniciatīvas ierosinātāji - dzīvnieku aizsardzības organizāciju apvienības "Eurogroup for Animals" pārstāvji - norāda: ja visas ES dalībvalstis būtu tikpat rezultatīvas kā Latvija, tad iniciatīvā kopā būtu savākti 16 miljoni parakstu.

Katrīna Krīgere, biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītāja: "Šie rezultāti skaidri apliecina, ka Latvijas cilvēkiem ļoti rūp dzīvnieku aizsardzība. Latvijā zvēraudzēšanas aizliegums jau ir pieņemts, tagad cilvēki pieprasa šīs nežēlīgas industrijas slēgšanu visā Eiropā. Mocīt ūdeles, lapsas un šinšillas šauros būros un nogalināt tikai, lai iegūtu pūkainas apģērbu dekorācijas, ir necilvēcīgi, nevajadzīgi un vairumam sabiedrības pilnīgi nepieņemami."

Eiropas pilsoņu iniciatīvas "Eiropa bez kažokādām" prasība ir pamatota ar kažokzvēru audzēšanas neētiskumu, tās radīto kaitējumu videi un apdraudējumu sabiedrības veselībai. Tās organizatori norāda, ka kažokādu industrija apdraud ne tikai dzīvnieku, bet arī cilvēku veselību - COVID-19 pandēmijas laikā vīrusa mutācijas no ūdelēm tika pārnestas arī uz cilvēkiem.

Iniciatīvas organizatori drīzumā tiksies ar Eiropas Komisiju un piedalīsies atklātā iniciatīvas izskatīšanā Eiropas Parlamentā. Pēc tās Eiropas Komisijai būs līdz gada beigām jāsniedz oficiāla atbilde uz inciatīvu.

Eiropas pilsoņu iniciatīva ir rīks, ar kuru ES dalībvalstu pilsoņi var ierosināt izmaiņas ES likumos, tieši vēršoties Eiropas Komisijā. "Eiropa bez kažokādām" ir desmitā vajadzīgo parakstu skaitu sasniegusī Eiropas pilsoņu iniciatīva un līdz šim parakstu skaita ziņā visveiksmīgākā dzīvnieku labturības iniciatīva.

Divi torņi, viena Magdalēna un 1001 Hildegarde. Kas senās mūzikas cienītājus gaida Bauskā un Liepājā
Mazzināmā sešpadsmitā gadsimta itāļu komponistes Magdalēna Kasulena (Maddalena Casulana) savos darbos iestājās par sieviešu vienlīdzību, bet divpadsmitā gadsimta mistiķe un komponiste Hildegarde no Bingenes radījusi melodijas un tekstus ar pārpasaulīgu...
Publicēti skaidrāki FOTO ar jauniešiem, kuri LU pieturā uzbruka vienaudzei

Valsts policija lūdz sabiedrības palīdzību vairāku personu atpazīšanā, kuri pagājušonedēļ uzbruka jaunietei.

Jau ziņojām, ka šī gada 9. jūnijā ap plkst. 23.30 Rīgā, sabiedriskā transporta pieturā "Latvijas Universitāte" jaunietei tika nodarīti miesas bo...

Labais uzmanības trūkums un izšķirošā ceturtā spēle – eksperti par sieviešu basketbola izlases cerībām
Hokeja panākumi aizēnojuši Latvijas sieviešu basketbola izlases gatavošanos Eiropas čempionātam, kas sev līdzi nes arī cerības kvalificēties olimpiskajām spēlēm Parīzē. Tomēr no sportiskā viedokļa tas ir tikai labi – tā raidījumā atzina gan bijušais iz...


Komentāri