lv
9fp7mWPVR4JNrhdIKhzvHivL0OlsGAuNyv4scEtP
1872011

Aptauja: Baltijā 87% uzņēmēju paredz ilgstoši augstu inflāciju

Aptauja: Baltijā 87% uzņēmēju paredz ilgstoši augstu inflāciju

Baltijā 87% uzņēmēju paredz ilgstoši augstu inflāciju, kamēr Eiropā šāds uzskats ir vidēji 68% uzņēmēju, pavēstīja kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

Tāpat aptaujā secināts, lai cīnītos ar ekonomiskajiem izaicinājumiem, 32% Latvijas uzņēmēju plāno samazināt izmaksas, 23% plāno piesardzīgāk uzņemties jaunas kredītsaistības, tikpat daudz - palielināt pārdošanas apmērus, bet 18% plāno samazināt resursus jaunu darbinieku algošanai vai strādāt ar debitoriem, lai ātrāk atgūtu maksājumus par sniegtajām precēm vai pakalpojumiem. Savukārt 16% uzņēmēju ir gatavi lūgt piegādātājiem garākus apmaksas termiņus.

"Intrum" pārstāvji norāda, ka inflācijas un procentu likmju kāpums ietekmē arī uzņēmumu piegādes ķēžu stabilitāti, jo daudzi piegādātāji ir izmainījuši apmaksas nosacījumus, pieprasot priekšapmaksu veiktajiem pasūtījumiem.

Tāpēc turpmāko 12 mēnešu laikā 66% Latvijas uzņēmēju paredz pārrāvumus piegādes ķēdes procesos, kas ir augstākais rādītājs Baltijas valstīs. Lietuvā attiecīgais radītājs ir 63%, bet Igaunijā - 56%. Vienlaikus Eiropā par uzņēmumu piegādes ķēžu stabilitāti ir nobažījušies vidēji 55% uzņēmēju.

"Straujais inflācijas kāpums ir veicis korekcijas ne tikai patērētāju finansiālajā labklājībā, bet arī uzņēmēju noskaņojumā. Latvijas uzņēmēji ir īpaši satraukti par inflācijas ietekmi uz debitoru spēju savlaicīgi apmaksāt rēķinus, kā arī bažījas par savu uzņēmumu izaugsmes un attīstības iespējām," min "Intrum" ģenerāldirektore Baltijā Ilva Valeika.

Viņa arī norāda, ka izmaksu samazinājums ir pirmā reakcija uz straujo cenu kāpumu, tāpēc nereti uzņēmumiem nākas atlikt nākotnes attīstības plānus, cenšoties saglabāt stabilu naudas plūsmu esošo procesu pārvaldībai. Tāpat arī ikdienas praksē redzams, ka uzņēmumi daudz ātrāk sāk darbu ar debitoriem kavēto maksājumu atgūšanai, jo pretējā gadījumā laikus neiegūtā nauda liedz iespēju savlaicīgi samaksāt piegādātājiem, darbiniekiem un segt citus uzņēmuma darbībai būtiskus maksājums.

"Eiropas maksājumu ziņojums 2023" ir balstīts uz pētījumu, ko vienlaicīgi 29 Eiropas valstīs no 2022.gada 28.novembra līdz 2023.gada 4.martam veica starptautiska pētījumu kompānija "Longitude", apkopojot iegūtos datus no vairāk nekā 10 000 uzņēmumu, kas pārstāv 15 nozares. Respondenti bija finanšu direktori vai citas personas ar finanšu zināšanām par uzņēmumu, kurā viņi strādā, un uzņēmumi tika atlasīti nejauši no B2B datubāzes.

Sieviete bailēs par savu dzīvību: No apcietinājuma izlaists viņu sadūrušais vīrs

Zemgales rajona tiesa Dobelē šonedēļ atbrīvojusi no apcietinājuma vīrieti, kurš 11.aprīlī smagi sadūris savu sievu pēc viņas paziņojuma par vēlmi šķirties, vēsta Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Sieviete tikai pirms pusotras nedēļas iznākusi no sl...

Šmits atklāj šokējošas ziņas: pārtikas produktam 300% uzcenojums +PVN. Kādam?

Noteiktās pārtikas produktu grupās varētu būt vienošanās starp mazumtirgotājiem par pārtikas cenām, tā zemkopības ministrs Didzis Šmits pieļāvis Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

"Ir pilnīgi nenormāli, ja var vietējam, plaša patēriņa produ...

Liepājas Karostu pārņem māksla. Darbu sāk ūdens torņa mākslinieku rezidence
Karostu šonedēļ ir pārņēmuši māksla. Savu darbību ir uzsākusi Karostas ūdens torņa mākslinieku rezidence, kur visas vasaras garumā atvērtajās darbnīcās strādās Latvijas mākslinieki. Savukārt dažādās vietās šajā nedēļas nogalē turpināsies Karostas festi...


Komentāri