lv
CVra18sFwpa7hriaQ6zXukVaMj14cUBe3akhoieL
1861784

Pārliecinoši lielākā daļa uzņēmēju nesagaida inflācijas mazināšanos šogad

Pārliecinoši lielākā daļa uzņēmēju nesagaida inflācijas mazināšanos šogad

Kaut gan makroekonomiskās prognozes paredz inflācijas samazināšanos zem 3% atzīmes līdz šī gada beigām, Latvijā 87% uzņēmēju nav tik optimistiski noskaņoti un sagaida, ka inflācija saglabāsies augstā līmenī vēl gadu vai pat ilgāk, liecina Eiropas kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" jaunākā "Eiropas maksājumu ziņojuma 2023" dati.

"Intrum" pārstāvji informēja, ka Baltijas valstīs biznesa noskaņojums ir visnegatīvākais - 87% Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmēju paredz ilgstoši augstu inflāciju, tikmēr Eiropā vidēji šādi uzskata 68% uzņēmēju.

"Intrum" ģenerāldirektore Baltijā Ilva Valeika norāda, ka Baltijas valstu uzņēmēji saskaras ar būtiskiem izaicinājumiem, kas saistīti ar inflāciju, ģeopolitisko nepastāvību, naudas plūsmas pārvaldību. Straujais inflācijas kāpums ir veicis korekcijas ne tikai patērētāju finansiālajā labklājībā, bet arī uzņēmēju noskaņojumā. Latvijas uzņēmēji ir īpaši satraukti par inflācijas ietekmi uz debitoru spēju laicīgi apmaksāt rēķinus, kā arī bažījas par savu uzņēmumu izaugsmes un attīstības iespējām.

Lai cīnītos ar ekonomiskajiem izaicinājumiem, trešdaļa jeb 32% Latvijas uzņēmēju plāno samazināt izmaksas, gandrīz ceturtdaļa jeb 23% plāno piesardzīgāk uzņemties jaunas kredītsaistības, tikpat daudz - palielināt pārdošanas apjomus, bet gandrīz piektdaļa jeb 18% plāno samazināt resursus jaunu darbinieku algošanai vai strādāt ar debitoriem, lai ātrāk atgūtu maksājumus par sniegtajām precēm vai pakalpojumiem.

Savukārt 16% uzņēmēju ir gatavi lūgt saviem piegādātājiem garākus apmaksas termiņus.

Valeika skaidro, ka izmaksu samazinājums ir pirmā reakcija uz straujo cenu kāpumu, tāpēc nereti uzņēmumiem nākas atlikt nākotnes attīstības plānus, cenšoties saglabāt stabilu naudas plūsmu esošo procesu pārvaldībai. Tāpat arī uzņēmumi daudz ātrāk sāk darbu ar debitoriem kavēto maksājumu atgūšanai, jo pretējā gadījumā laikus neiegūtā nauda liedz iespēju laicīgi samaksāt saviem piegādātājiem, darbiniekiem un segt citus uzņēmuma darbībai būtiskus maksājumus.

Inflācijas un procentu likmju kāpums ietekmē arī uzņēmumu piegādes ķēžu stabilitāti, jo daudzi piegādātāji ir izmainījuši apmaksas nosacījumus, pieprasot priekšapmaksu veiktajiem pasūtījumiem, secināts "Intrum" pētījumā.

Tāpēc turpmāko 12 mēnešu laikā 66% Latvijas uzņēmēju paredz pārrāvumus piegādes ķēdes procesos, kas ir augstākais rādītājs Baltijas valstīs - 63% Lietuvā un 56% Igaunijā. Savukārt Eiropā par savu uzņēmumu piegādes ķēžu stabilitāti ir nobažījušies vidēji 55% uzņēmēju.

"Eiropas maksājumu ziņojums 2023" ("European Payment Report 2023") ir balstīts uz pētījumu, ko vienlaicīgi 29 Eiropas valstīs no 2022.gada 28.novembra līdz 2023.gada 4.martam veica starptautiska pētījumu kompānija "Longitude", "Financial Times" grupas uzņēmums, apkopojot iegūtos datus no vairāk nekā 10 000 uzņēmumu, kas pārstāv 15 nozares, lai gūtu priekšstatu par Eiropas uzņēmumu aktuālo situāciju attiecībā uz maksājumu procesiem un to finansiālo stāvokli. Respondenti bija finanšu direktori vai citas personas ar finanšu zināšanām par uzņēmumu, kurā viņi strādā, un uzņēmumi tika atlasīti nejauši no B2B datu bāzes.

Pēc skandalozajiem izteikumiem Stukāns neplāno pamest ģenerālprokurora amatu

Ģenerālprokurors Juris Stukāns saistībā ar saviem izteikumiem intervijā žurnālam "Ieva" par neseno sievietes slepkavību Jēkabpils novadā neredz iemeslus, lai atkāptos no amata.

Stukāns ceturtdien sasauktajā preses konferencē atzina, ka viņš nesaskata kr...

Advokāti rosinās Tieslietu padomi vērtēt ģenerālprokurora rīcību

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) vērsīsies Tieslietu padomē un aicinās veikt pārbaudi par ģenerālprokurora Jura Stukāna izteiktajiem pārmetumiem Jēkabpils novadā nogalinātās sievietes juristei, aģentūrai LETA pastāstīja padomes priekšsēdētājs J...

Levits: ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi Latvijā netiek politiski prioritizēti

ANO ilgtspējīgas attīstības mērķi Latvijā netiek politiski prioritizēti, tikšanās laikā ar valsts kontrolieri Rolandu Irkli uzsvēris Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidenta kancelejā informēja, ka Irklis un Levits šodien tikās, lai pārrunātu Valsts k...



Komentāri