lv
wpgEO1TY7RUBrbfzBtU28eO3EKWIkjcJejhIbHqA
1856107

ABLV Bank naudas atmazgāšanas lietu turpinās iztiesāt nākamnedēļ

ABLV Bank naudas atmazgāšanas lietu turpinās iztiesāt nākamnedēļ

"ABLV Bank" krimināllietu par 2,1 miljarda eiro legalizēšanu Ekonomisko lietu tiesa (ELT) atklātā tiesas sēdē plāno turpināt skatīt 12.jūnijā plkst.11, informēja tiesā.

Iepriekš tiesa apmierināja "ABLV Bank" likvidatora Jāņa Rozenberga lūgumu, ar kuru tika pieprasīts no Latvijas Bankas pievienot lietas materiāliem informāciju laika posmā no 2010.gada 1.janvārim līdz 2018.gada 15.februārim, proti, vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Uzraudzības departamentā strādājošie uzraudzības eksperti ir snieguši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomei ziņojumus par likvidējamo banku.

Gadījumā, ja šādi ziņojumi tika sagatavoti un sniegti, Latvijas Bankai būs nepieciešams iesniegt minēto ziņojumu apliecinātās kopijas, lai tos pievienotu pie lietas materiāliem.

Iepriekš lietā apsūdzētā Kaspara Dreimaņa aizstāve Dace Ozoliņa pieteica noraidījumu prokuroram Rimantam Kuzmam, jo apsūdzētais un prokurors iepriekš bijuši kolēģi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un uzturējuši draudzīgas attiecības. Tiesa pieņēma šo noraidījumu.

Tāpat Bernis pieteica noraidījumu vēl vienai prokurorei - Vitai Ozoliņai, jo viņas brālis savulaik esot atbrīvots no darba bankā saistībā ar "neētisku rīcību". Šo noraidījumu tiesa nepieņēma.

Lietā apsūdzētas astoņas personas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kas izdarīta organizētā grupā. Prokuratūra arī aicina tiesu piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli likvidējamajai kredītiestādei.

Prokuratūras ieskatā organizētās grupas radītās un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanai izveidotās infrastruktūras ietvaros laikā no 2010.gada 1.maija līdz 2018.gada 15.februārim tika legalizēti citu personu ārvalstīs noziedzīgi iegūti finanšu līdzekļi ne mazāk kā 263,5 miljonu eiro un 1,95 miljardu ASV dolāru apmērā.

Pieci organizētās grupas dalībnieki noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī kredītiestādē ieņēma atbildīgus amatus. Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā norāda, ka šie apsūdzētie ir bijušais bankas līdzīpašnieks Bernis, bijušie valdes locekļi Vadims Reinfelds un Aleksandrs Pāže, kā arī bankas darbinieki Igors Rogovs un Kaspars Dreimanis. Pārējie trīs apsūdzētie ir ar banku saistītie Zane Kurzemniece, Marks Špungins un Arvis Šteinbergs.

Apsūdzētie vainu neatzīst. Bernis aģentūrai LETA uzsvēra, ka nepiekrīt nevienai no lietā uzrādītajām apsūdzībām, un izteica aizdomas, ka šī lieta ir politiski motivēta. Viņš uzsvēra, ka plāno tiesā pierādīt, ka visas darbības notikušas atbilstoši likumam un banka nodarbojās ar likumīgu biznesu, kuru visus šos gadus uzraudzīja gan regulators, gan citas institūcijas.

Prokuratūrā teica, ka netika iegūts tāds pierādījumu kopums, lai varētu uzrādīt apsūdzību otram lielākajam "ABLV Bank" līdzīpašniekam Oļegam Fiļam. Par viņu detalizētākus komentārus prokuratūrā nesniedza.

Jēkabpils tirgū policija izņem 14 580 Baltkrievijas cigaretes

Iepriekš sāktā kriminālprocesā 31.maijā Valsts policijas (VP) amatpersonas veica sankcionētu kratīšanu kāda tirgus teritorijā, Jēkabpilī, kur atrasts un izņemts apjomīgs skaits nelegālu tabakas izstrādājumu - 14 580 cigaretes bez Latvijas akcīzes marķē...

Veselībai nepieciešami 160 miljoni eiro, lai situācija nepasliktinātos

Veselības aprūpei šogad papildus nepieciešamie ap 160 miljoni eiro nodrošinātu tikai to, lai medicīnas pieejamība nepaliktu vēl sliktāka, jo ar šo naudu pacienti varētu nepalikt bez medikamentiem, stacionēšanās iespējām un citiem pakalpojumiem, šodien ...

AM un Zītari LZ vienojušies gada izskaņā izbeigt līgumu par pārtikas apgādi

Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar uzņēmumu "Zītari LZ" par armijas pārtikas apgādes līguma pirmstermiņa izbeigšanu, trešdien žurnālistus informēja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jān...



Komentāri