lv
1MJFMCCUDsgbce5ljxN1WoCBJVazAKjgv4o7AawB
1819204

Daļa izglītības iestāžu izvairās publiskot pedagogu vakances - kāpēc?

Daļa izglītības iestāžu izvairās publiskot pedagogu vakances - kāpēc?

Publiski pieejamā informācija par vakantajām pedagogu amata vietām neataino reālo situāciju, jo daļa izglītības iestāžu izvēlas tās publiskot minimāli, baidoties no skolas prestiža graušanas, pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa norādīja, ka arodbiedrības rīcībā nav informācijas, cik kopumā Latvijā trūkst pedagogu, jo LIZDA rīcībā nav nepieciešamo cilvēkresursu un finansējuma. Vienlaikus Vanaga prognozēja, ka reālais vakanto vietu skaits ir krietni virs 1000, ņemot vērā pedagogu vecuma struktūru.

Pedagogu vakanču jautājums ir aktuāls vairākās pašvaldībās. Skolu vakanču vietnē "esiskolotajs.lv" pašlaik ir 802 vakances.

Visvairāk vakanču pieteiktas Rīgā - 228 amata vietas, Ogres novadā - 67, Ropažu novadā - 40, Jūrmalā - 33, Siguldas novadā - 32, Tukuma novadā - 27, kā arī Limbažu novadā - 26.

Tomēr publiski izskanējis, ka trūkstošo pedagogu skaits varētu būt daudz lielāks. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas priekšsēdētāja Česlava Batņas (AS) iegūtie rezultāti, aptaujājot 335 vispārējās izglītības iestādes, liecina - sabalansējot pedagogu darba slodzi, izglītības iestādēs šī gada 1.septembrī būšot brīvas 997,89 pedagogu vakances.

Ņemot vērā, ka Latvijā ir 617 vispārējās izglītības iestādes, trūkstošais pedagogu skaits varētu būt divreiz lielāks, uzskata Batņa.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) pauda, ka ar nesakārtotu skolu tīklu esošais resurss tiekot "izklāts nelietderīgi". Izglītības un zinātnes ministrija ar gaidāmajām reformām skolu tīklā cer stimulēt, lai vairāk skolotāju skolās strādātu pilnu slodzi.

Šādai iecerei kritiku paudusi Vanaga, norādot, ka daudzi pedagogi nekad nestrādāšot pilnu slodzi. Galvenie iemesli tam esot tuvais pensijas vecums, apgādībā esoši mazi bērni, kursu nepieejamība papildu mācību priekšmeta apguvei, kā arī sabiedriskā transporta neesamība, lai strādātu vairākās skolās slodzes palielināšanai.

Pīlēns komentē prezidenta vēlēšanu rezultātus

Portālam "Lsm.lv" Pīlēns norādīja, ka arī visās priekšvēlēšanu diskusijās "Apvienotais sarasts" ir uzsvēris, ka prezidenta vēlēšanas ir suverēns vēlēšanu cikls un tam nav jāietekmē koalīcija.

Savukārt portālam "Delfi" Pīlēns norādīja, ka viņaprāt šim br...

Banku analītiķi: Nākamajos ceturkšņos IKP augs straujāk

Nākamajos ceturkšņos iekšzemes kopprodukts (IKP) augs straujāk, lielā mērā arī pateicoties pieaugošajām investīcijām ekonomikā, pavēstīja banku analītiķi.

"Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsmi ga...

Hokeja izlasei un federācijai piešķirs vairāk nekā pusmiljonu eiro

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi valdības lēmuma projektu par 576 717 eiro piešķiršanu Latvijas hokeja izlasei un Latvijas Hokeja federācijai (LHF), kas ir divreiz vairāk nekā plānots iepriekš.

Latvijas izlases spēlētājiem, viņu tre...



Komentāri