lv
KtRVpoEZtwAz8jaN6orGQLzDxAlHMsfacfrC9LqA
1746180

Bauskas muzejā atklās atjaunoto ekspozīciju Ebreji Bauskā

Bauskas muzejā atklās atjaunoto ekspozīciju Ebreji Bauskā

Bauskas muzejā šodien plkst.14.00 notiks atjaunotās ekspozīcijas "Ebreji Bauskā" atklāšana, informēja Bauskas muzeja Vēstures nodaļas vadītājs Aigars Urtāns.

Viņš stāstīja, ka 19.gadsimta otrajā pusē divas trešdaļas no visiem baušķeniekiem bija ebreji. Arī pēc Pirmā pasaules kara neatkarīgajā Latvijā 20.gadsimta 20.-30. gados Bauskā līdzās latviešiem un vāciešiem ebreji bija nozīmīga pilsētas iedzīvotāju kopiena. Taču mūsdienās par to visu Bauskā vairs tikpat kā nekas neliecina, tāpēc muzeja jaunā ekspozīcija ir stāsts par pilsētas ebreju kopienas vēsturi no tās pirmsākumiem līdz traģiskajai bojāejai nacistu okupācijas laikā 1941.gada vasarā.

Ekspozīcijas jaunums ir turīga 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma Bauskas ebreja dzīvokļa istabas interjera iekārtojums, kurā redzami daudzi ar ebreju dzīvi un sadzīvi saistīti priekšmeti.

Ekspozīcijas "Ebreji Bauskā" atklāšanas pasākumā par Bauskas ebreju kopienas vēsturi citu Latvijas ebreju kopienu vēstures kontekstā stāstīs muzeja "Ebreji Latvijā" direktors Iļja Ļenskis, par ebreju reliģijas rituāliem, lūgšanu tradīcijām un citiem sadzīves aspektiem stāstīs Rīgas sinagogas rabīns Elijohu Krūmers, bet ebreju dziedājumus ļaus iepazīt un izbaudīt kantors (kora priekšdziedātājs) Telmans Guževskis.

Skujiņš komentējis savu fantastisko panākumu Giro d Italia: Esmu vīlies (+VIDEO)

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš ceturtdien finišēja otrais prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" 12.posmā, ir vīlies par neizcīnīto uzvaru, taču atzīst, ka uzvaru izcīnījušais vācietis Niko Dencs bija spēcīgāks.

"Giro d'Italia" deb...

Romas WTA 1000 turnīra pusfinālu sasniegusī Ostapenko šodien cīnās ar Ribakinu

Latvijas tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko šodien Romas "WTA 1000" sērijas turnīra pusfinālā tiksies ar Kazahstānas pārstāvi Jeļenu Ribakinu.

Mačs norisināsies centrālajā kortā un sāksies ne ātrāk par plkst.20 pēc Latvijas laika. Turnīru tiešraidē tra...

Vatikāna gvardi sašauj auto riepu, lai apturētu psihiski nestabilu vīrieti

Vatikānā ceturtdienas vakarā Šveices gvardi sašāva automobiļa riepu, lai apturētu tā vadītāju - psihiski nestabilu vīrieti, vēsta Vatikāna preses dienests.

Viens no gvardiem atklāja uguni, kad automašīna bez atļaujas izbrauca cauri Apustuliskās pils vār...



Komentāri