lv
GEdjvZvqznNBUyXAg2ymyYB51zmMDSlDYP3eueZy
1746175

Satversmes tiesa skatīs lietu par bērnudārzu pedagogu atalgojuma apmēru

Satversmes tiesa skatīs lietu par bērnudārzu pedagogu atalgojuma apmēru

Satversmes tiesa (ST) šodien plkst.14 ar lietas dalībnieku piedalīšanos atsāks skatīt lietu par pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošo pedagogu atalgojuma apmēra atbilstību Satversmei, informēja ST.

Tiesas sēdēs tiešraide būs pieejama ST sociālā medija "YouTube" kontā.

ST bija vērsušies 38 Saeimas deputāti, aicinot vērtēt, vai valsts pamatlikumam atbilst esošais regulējums attiecībā uz bērnudārzu pedagogu atalgojumu, kas, rēķinot uz vienu darba stundu, ir par piektdaļu mazāks nekā citās izglītības iestādēs strādājošiem pedagogiem.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka pieteikums iesniegts pēc ZZS un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) rosinājuma.

ZZS atzīmē, ka vairāku gadu garumā ir atšķirības pirmsskolas un pārējo vispārējās izglītības iestāžu pedagogu atalgojumā. Bērnudārzu pedagogiem noteikts ievērojami mazāks zemākais atalgojums par vienu darba stundu nekā pārējo izglītības iestāžu pedagogiem. Uz nevienlīdzīgo attieksmi uzmanību vērsusi arī LIZDA.

ST vērtēs Ministru kabineta (MK) pieņemto Pedagogu darba samaksas noteikumu pirmā pielikuma ceturtās tabulas trešā punkta un trešā pielikuma septītā punkta atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam un 107.pantam.

Pirmā pielikuma ceturtās tabulas trešais punkts noteic, ka pirmskolas pedagogu zemākā mēneša darba algas likme ir 872 eiro.

Savukārt noteikumu trešā pielikuma septītais punkts paredz, ka pirmskolas izglītības pedagoga darba slodze nedēļā ir 40 astronomiskās stundas, no tām 36 stundas paredzētas mācību stundu un nodarbību vadīšanai, savukārt darba slodze gadā ir 1760 stundas.

Satversmes 91.panta pirmais teikums noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Savukārt 107.pants paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

Ir sākta sarunu procedūra par armijas pārtikas piegādes līguma laušanu, norāda Mūrniece
Ir sākta sarunu procedūra ar uzņēmumu "Zītari LZ" par armijas pārtikas piegādes iepirkuma līguma pārtraukšanu, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" atklāja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).
Uzņēmējdarbības vides uzlabošanai EM piedāvās vienkāršot nodokļu sistēmu mazajiem uzņēmumiem
Lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, Ekonomikas ministrija (EM) piedāvās vienkāršot nodokļu sistēmu mazajiem uzņēmumiem. Tas izriet no ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (Nacionālā apvienība) teiktā Latvijas Radio intervijā. 
Nacionālā apvienība aicina koalīcijas partnerus uz atklātu sarunu par valdības nākotni
Valsts prezidenta vēlēšanu sakarā pamata jautājums šobrīd ir par nākamo valdību, tādēļ Nacionālā apvienība vēlētos atkātu sarunu ar pārējiem koalīcijas partneriem par turpmāko darbību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina aiz...


Komentāri