lv
jtoEDuDpDR52N7ZG1zFcMXktxkgUXFF788xYb1SO
173914

Ēst vai neēst?! 15 kaitīgi produkti, kas izrādās ir veselīgi

Ēst vai neēst?! 15 kaitīgi produkti, kas izrādās ir veselīgi

Mūsdienās internets čum un mudž no visdažādākajām “autoritatīvu” dietologu rekomendācijām: ko drīkst ēst, bet ko pilnīgi noteikti nē. Melnajā sarakstā iekļuvuši daudzu iemīļoti produkti, bet zinātnieki ir pārliecināti, ka ne jau viss ir tik melns, kā to mālē dietologi.

Alus

Jau izsenis noris strīdi starp alus piekritējiem un pretiniekiem. Bet mediķi ir pārliecināti: mērena šī apiņotā dzēriena lietošana palīdz nopietnu gremošanas trakta slimību un pat onkoloģijas profilaksei. Ir informācija, ka puslitrs alus dienā par ceturtdaļu samazina sirds slimību attīstības risku.

Kečups

Visparastākais kečups ir īsta vērtīgā antioksidanta likopēna krātuve. Mediķi apstiprina, ka šī viela spēj novērst sirds saslimšanas.

Vītināta gaļa

Šo produktu vairums dietologu izsludinājuši “ārpus likuma”. Patiesībā vītināta gaļa ir tīra olbaltumviela, turklāt tā nesatur cukuru. Pateicoties tam, var nebaidīties no diabēta, un spēku pieplūdums garantēts. Vienīgais ieteikums: sekojiet sāls daudzumam.

Sarkanā gaļa

Šobrīd pasaulē milzu popularitāti ieguvusi vegānu kustība, bet gaļēdājiem tiek solītas visbriesmīgākās slimības – no audzējiem līdz nopietnām sirdskaitēm. Tomēr zinātnieki uzskata, ka nav noteiktas likumsakarības starp gaļas lietošanu un sirds asinsvadu saslimšanām. Nav arī zinātniski apstiprinātu datu par to, ka gaļa negatīvi ietekmētu holesterīna līmeni asinīs. Gaļas lietošanas plusi ir acīmredzami: stiprāki kļūst kauli un organismā brīnišķīgi uzsūcas D vitamīns un cinks no dārzeņiem.

Krekeri

Runājot atklāti – cepumus diemžēl nevarēs nosaukt par veselīgiem. Tomēr arī krekeru kaitīgā ietekme uz cilvēku organismu ir krietni vien pārspīlēta. Jo tie tiek izgatavoti no speciāliem miltiem, nepievienojot cukuru.

Olu dzeltenumi

Olu dzeltenumi, tāpat kā gaļa, nežēlastībā krituši it kā lielā holesterīna daudzuma dēļ. Bet ir milzums medicīnisku pierādījumu, ka pacientiem, kas sūdzas par sirdskaitēm, holesterīns ir normas robežās. Pateicoties mūsdienu ražošanas tehnoloģijām, arī vistu olās holesterīna ir stipri mazāk, nekā pirms gadiem desmit. Tā kā olās ir maz ogļhidrātu un daudz olbaltumvielu, tās ir lieliski piemērotas diētām.

Pica

Gatavojot picu viss ir atkarīgs no vairākiem faktoriem: mīklas sastāva, pildījuma un, protams, apēstā daudzuma. Var nešaubīties, ka neliela šķēle picas ar dārzeņiem un sieru organismam dāvās kalcija un vitamīnu porciju.

Vīns

Vīns ir brīnišķīgs līdzeklis savas sirds atbalstam. Vienīgi tādā gadījumā, ja runa ir par dažām glāzēm nedēļā, nevis par pudeli ik vakaru. Par veselīgu to padara vīnogu miziņu sastāvā esošais resveratrols. Tieši tas uztur sirdi, aizsargā no Alheimera slimības un 2.tipa diabēta.

Suši

Suši satur daudz olbaltumvielu un zivs ir lielisks avots omega 3 taukskābēm, kas ne tikai būtiski nepieciešamas smadzeņu veselībai, bet rada arī pretiekaisuma efektu. Kaut gan baltie rīsi nav tie ieteicamākie, suši var gatavot arī no daudz veselīgākajiem brūnajiem rīsiem, kā arī neizmantot sāļās mērces.

Austeres

Attieksme pret austerēm ir dažāda. Kāds uzskata tās par delikatesi, bet kādam sametas nelabi jau no šīs domas vien. Mediķi uzsver, ka šis produkts ir labākais cinka avots, vērtīgs visiem un ar labvēlīgu ietekmi uz vīriešu seksuālo veselību.

Šokolāde

Kāpēc tiek uzskatīts, ka veselīga ir tieši tumšā šokolāde. Patiesībā, piena šokolāde arī ir lielisks magnija un flavonolu avots, kas normalizē arteriālo spiedienu.

Bekons

Bekons ir lielisks olbaltumvielu avots. Tajā ir mazāk tauku nekā liellopu gaļā. Bekons satur arī holīnus, kuri palīdz uzturēt smadzeņu veselību un ir brīnišķīgs vecuma demenču profilakses līdzeklis. Pateicoties omega 3 taukskābēm, holīns būs vērtīgs arī sirdij.

Popkorns

Popkorns ir ideāls kā produkts – antioksidantu un šķiedrvielu banka. Ja vien nebūtu viens BET – cilvēki bieži vien tajā iemaisa tādus kaitīgus produktus ka sāls, cukurs un sviests.

Siers

Uzreiz jāsaka, ka vērtīgs būs tikai īstais siers – ar ieraugu un pienu, bet nekādā gadījumā ne kausētie sieriņi. Ir ārsti, kas uzskata, ka regulāri piena produktus lietojošiem cilvēkiem sirds-asinsvadu slimību risks samazinās pieckārtīgi.

Sviests

Būs grūti noticēt, bet arī sviests ir veselīgs. Vienīgi tāds, kas iegūts no govīm, kuras barotas ar zāli un sienu, bet ne kukurūzu un izspaidām. Veselībai vērtīgais sviests satur omega 3 taukskābes un K2 vitamīnu, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka smadzenes un ādu.

Lielbritānija plāno nodokļu celšanu

Lielbritānijas valdība svētdien brīdināja par gaidāmu nodokļu celšanu, jo īpaši turīgajiem, valdībai cenšoties novērst Lizas Trasas valdības radītās problēmas valsts finansēs.

Trasas pēctecis Lielbritānijas premjera amatā Riši Sunaks ir solījis ierobežo...

Porziņģis spridzina ar 25 punktiem; Wizards 4.uzvara pēc kārtas (+VIDEO)

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis svētdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā čempionāta mačā guva 25 punktus, palīdzot Vašingtonas "Wizards" komandai izcīnīt ceturto uzvaru pēc kārtas.

"Wizards" savā laukumā ar rezultātu 102:92 (2...

Trauku mazgājamās mašīnas – kāpēc nepieciešamība, nevis greznība?
Nereti vienas no skaistākajām un jaukākajām atmiņām mums saistās tieši ar vistuvākajiem cilvēkiem – baudot gardu maltīti, nododoties sarunām un vienkārši pavadot kvalitatīvi laiku visiem kopā. Taču brīdī, kad ciemiņi ir devušies mājās, nākas atgrieztie...


Komentāri