lv
UlMpbfm9vtM2rSn1JbcIflYCSBSACmvjPCe2OTan
1726196

Kultūršoks: Rakstniekam Aivaram Kļavim nozagts 10 gadu darbs

Kultūršoks: Rakstniekam Aivaram Kļavim nozagts 10 gadu darbs

Grāmatu pirāti žurnāla "Avots" kādreizējam galvenajam redaktoram, rakstniekam Aivaram Kļavim nozaguši viņa tetraloģiju "Viņpus vārtiem", kam rakstnieks veltījis 10 dzīves gadus un par ko saņēmis Baltijas Asamblejas balvu literatūrā, vēsta Latvijas Televīzija.

Pirātu vietnēs atrodama arī viņa triloģija "Ceļojums uz nezināmo zemi," kas godalgota ar Jāņa Baltvilka balvu.

"Kad es uzzināju to, ka es arī tur esmu, mani pārņēma sajūta… Kaut kad 80. gadu sākumā man apzaga dzīvokli, kad es vēl dzīvoju Rīgā. Un tā sajūta, kas ir šobrīd, tā ir uz mata tieši tāda pati kā toreiz, kad es iegāju tajā izvandītajā istabā, kur kāds bija nometis visas manas grāmatas, grāmatu plauktu izārdījis, veļas skapi un plauktus, un viss tur mētājās. Kaut arī es skaidri zināju, ka man tur nav ne briljantu, ne tūkstoši, ne kādas milzīgi vērtīgas lietas, tā sajūta ir pretīga. Un man tagad uz mata ir tieši tāda pati sajūta. Es esmu klasiski apzagts," saka Kļavis.

Rakstnieks atzīst, ka nezināmo pirātu priekšā jūtas pilnīgi bezspēcīgs un nesaprot, kā aizsargāt savas tiesības:

"Vienīgais, ko es varu, es mēģinātu uzrunāt latviešu valodas un literatūras skolotājus nemudināt bērniem un neieteikt viņiem izmantot šo portālu un šo zagto literatūru, jo skolēnam teikt – izmanto zagtu mantu, tas ir absolūti amorāli un pedagoga necienīgi.

Bet es pieņemu, ka daļa pedagogu paši nemaz nezina, ka šis portāls, kas ir it kā par velti, ka tas ir patiesībā nelegāls, ka tā ir zagtu lietu vitrīna."

Apzagti ir gan pašmāju autori, gan pasaules mēroga dižpārdokļu radītāji. Pirātiskajās vietnēs var atrast un lejupielādēt arī Džoannas Roulingas "Hariju Poteru" un Dena Brauna "Da Vinči kodu."

Grāmatas apgāda "Zvaigzne ABC" īpašnieci un valdes priekšsēdētāju Viju Kilbloku uztrauc, ka pirātus atbalsta arī interneta pārlūkprogrammas: "Ja ievada "Google" "grāmatas elektroniski par brīvu", tad pirmais, ko jūs redzat, ir pirātiskais portāls, nevis 3TD vai kāda cita vietne, kur grāmata ir elektroniski vai par velti, vai maksu, bet legāli.

'Ardievas politiskai ietekmei' – vērtēs valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā
Ministru kabinets otrdien, 16. maijā, uzklausīs Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijas kapitāla tirgus tālāku attīstību, kas tostarp paredz vērtēt valsts kapitālsabiedrību daļu kotēšanu biržā.
Laikmetīgās mākslas izstāde piedāvās telpu pieredzes apmaiņai par psihiskās veselības jautājumiem
Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) maija beigās atklās izstādi "Kā es jūtos pēdējā laikā", kurā par psihiskās veselības tēmu domā laikmetīgās mākslas autori – gan par savu vai tuvinieku slimības pieredzi un profilaksi, gan pētot sabiedrības aiz...
Pasta sūtījumu piegāde nav iespējama 180 000 vietās - kāpēc?

Pasta sūtījumu piegāde neatbilstošas vai neesošas pastkastītes dēļ šogad maijā nav droša vai iespējama apmēram 180 000 adrešu, informēja VAS "Latvijas pasts" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka pasta sūtījumu piegādi būtiski kavē un apgrūtina bojātas vai ne...



Komentāri