lv
svowjgAZZzbCv3wZBGttjxGoUwgINjWbSeYCLGr8
1697615

AS piedāvās valdībai lemt par mikrouzņēmējiem labvēlīgu nodokļu sistēmu

AS piedāvās valdībai lemt par mikrouzņēmējiem labvēlīgu nodokļu sistēmu

"Aprienotā saraksta - Latvijas Zaļās partijas, Latvijas Reģionu Apvienības, Liepājas partijas" (AS) deputāti Aivas Vīksnas vadībā sadarbībā ar ekspertiem izstrādājuši priekšlikumus mikrouzņēmumiem labvēlīgiem nodokļiem un piedāvā tos apspriest finanšu ministra vadītajā koalīcijas nodokļu darba grupā.

Saeimas deputāte, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre Aiva Vīksna norāda: "Mūsu skatījumā optimālā mikrouzņēmumu vienotā nodokļu likme būtu 18% no apgrozījuma, izslēdzot patlaban esošo diferenciāciju un nosakot, ka mikrouzņēmuma īpašnieks un darbinieks var būt viena fiziskā persona. Tāpat ir jāpalielina pievienotās vērtības nodokļa maksātāju apgrozījuma slieksnis."

Patlaban, īstenojot valdības deklarācijas 136. un 137. punktu, tiek izstrādātas vidēja termiņa nodokļu politikas pamatnostādnes. AS ieskatā tajās ir jābūt iekļautam vienkāršam, ērtam un draudzīgam mikrouzņēmumu nodokļu risinājumam, lai palīdzētu mazajiem uzņēmējiem attīstīties un pārvarēt Covid-19 pandēmijas un Krievijas kara Ukrainā biznesa videi radītos izaicinājumus.

Īpaši būtisks mikrouzņēmumu nodokļu regulējums ir, skatot uzņēmējdarbības iespējas un nodarbinātību reģionālajā aspektā. Ieviešot mikrouzņēmējiem labvēlīgu nodokļu politiku, valsts uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, mazā biznesa iespējas reģionos, veicinātu nodokļu nomaksu, tajā skaitā palīdzot mazajiem uzņēmējiem iznākt no ēnu ekonomikas.

Latvijā patlaban ir 9305 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji (MUN), un to skaits pēdējos gados ir būtiski sarucis. Pārsvarā šo nodokļu režīmu izvēlas pakalpojumu sniedzēji, piemēram, ārstniecības personas, juristi, grāmatveži, konsultanti, mākleri, fotogrāfi, kaprači, modeles, gidi, tas ir ļoti piemērots hobija un dzīvesstila biznesam, māklsiniekiem, taču MUN statusu var izmantot arī nelieli ražotāji, tas ir piemērots tiem, kas sāk biznesu un izmēģina savu ideju praksē.

Uz Daugavpils šosejas divās vietās notiek ceļa būvdarbi

Uz Daugavpils šosejas (A6) pie Pļaviņām posmā no Pļaviņu dolomīta šķembu karjera līdz autoceļu A6, P37 un V772 satiksmes mezglam - rotācijas aplim (118,49.-128,97. km) sāk atjaunot segumu, bet pašā satiksmes mezglā notiek pārbūves darbi. Remontdarbi tu...

'eXi EXTRA' ar Elbakjanu: 'Ghetto Games' 15. sezona, 3x3 izlases nākotne
Piedāvājam sporta sarunu šova "eXi" speciālizlaidumu, kurā Jānis Celmiņš sarunājas ar bijušo basketbolistu, kustības “Ghetto Games” dibinātāju Raimondu Elbakjanu. Šonedēļ startē jau 15. “Ghetto Games” sezona, kas tad arī ir šīs sarunas galvenā tēma. Tā...
'Kā jebkura darba diena' – 9. maijs aizvadīts mierīgi, vērtē amatpersonas
"Paldies likumsargiem", "kā jebkura cita darba diena" un "neierasts klusums" – tā valsts amatpersonas un Latvijas iedzīvotāji kopumā vērtē aizvadīto 9. maiju, kas ierasti pieredzēts ar Krieviju atbalstošu iedzīvotāju pulcēšanos pie Uzvaras pieminekļa....


Komentāri