lv
J2Sn9lFTeEau0fdc8O9KGz3CnWPr24yTkDcfM5EK
1689847

Atklās Putniņas personālizstādi «Eksponāts pēc apraksta»

Atklās Putniņas personālizstādi «Eksponāts pēc apraksta»

No 25.maija līdz 13.augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Kupola zālē būs skatāma Haneles Zanes Putniņas personālizstāde "Eksponāts pēc apraksta", informēja LNMM Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Putniņas jaunās linogriezumu sērijas avots ir darbu apraksti LNMM 20.gadsimta otrās puses un 21.gadsimta glezniecības kolekcijas zinātniskā apraksta kartītēs.

Mākslas darbam ienākot muzeja krājumā, kolekcijas glabātājs jaunieguvumus īsi un precīzi apraksta. Domas formulēšanas laikā rakstītājs, vēlēdamies būt maksimāli kodolīgs, var nepamanīt radītā teksta citas saturiskās asociācijas.

Savā būtībā kartītēs atrodamais teksts perfekti pilda savu funkciju - iegrāmatot kolekcijā konkrētu mākslas darbu, bet, uztverot to bez konteksta vai literāri, var rasties jauni nozīmju uzslāņojumi.

Māksliniecei šie teksti kļūst par recepti jaunas kompozīcijas un interpretācijas veidošanai. Svarīgs ir arī nosacījums, ka oriģinālo kartītē aprakstīto krājuma priekšmetu Hanele Zane Putniņa darba tapšanas laikā neapskata.

Tikai izlasot tekstu, acu priekšā māksliniece ierauga kompozīciju, kuru iespējami burtiskāk pārnes linogriezuma zīmējumā. Tā top saikne starp tekstu, mākslas darbu un interpretāciju.

Haneles Zanes Putniņas jaunākā linogriezumu sērija vedina apcerēt to, kas vispār ir mākslas interpretācija un kādam mērķim tā kalpo.

Putniņa (1990) dzīvo un strādā Rīgā. Viņas grafikām galvenokārt pamatā ir mitoloģiski tēli no folkloras un leģendām, kurus māksliniece bieži vien pārrada lielformāta linogriezuma tehnikā.

Mākslinieci interesē vēsturiskās grafikas tehnikas un viss ar to saistītais. Viņa turpina savus meklējumus linogriezuma pasaulē, ņemot pēc iespējas lielākus kaltus un cenšoties atrast kādu dārgumu starp linoleja skaidām. Straujiem soļiem viņa tuvojas savam pirmajam izgrebtajam hektāram linolejā.

Sieviešu atsaucība agrīnai krūts vēža diagnostikai Latvijā vēl arvien zema

Kaut gan krūts vēzis Latvijā ik gadu skar vairāk nekā 1000 sieviešu un ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem sievietēm vecumā virs 35 gadiem, atsaucība profilaktiskajai krūts vēža diagnostikai nepieaug, informēja krūts vēža profilakses ...

Eksperimentālo zinātņu olimpiādē uzvar Vācija; Latvijai - sudrabs un bronza

Septiņu dienu garumā no 29.aprīļa līdz 5.maijam Latvijā norisinājās Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiāde (EEZO), uz kuru ieradās 230 skolēni un viņu mentori no 23 valstīm, tostarp Ukrainas. Nedēļas garumā veiktos eksperimentos un uzdevumos noskaidr...

Mode tievēt ar diabēta pacientiem domātām injekcijām nonākusi arī līdz Latvijai
Līdz Latvijai nonākusi mānija – tievēšanā izmantot cukura diabēta pacientiem domātus preparātus. Baidoties par šo zāļu trūkumu, vairākas valstis aicinājušas ārstus tos neizrakstīt pa labi un kreisi. Augošā pieprasījuma dēļ piegādes pārrāvumi bijuši arī...


Komentāri