lv
brq72VHHMsj7T5ednIRdTy6xDjDfAAAH9BPxVSfC
1663207

LOB: LVM veic kailcirti visā ES īpaši aizsargājamas sugas ligzdas tiešā tuvumā

LOB: LVM veic kailcirti visā ES īpaši aizsargājamas sugas ligzdas tiešā tuvumā

Vilku kalna-Krievkalnu meža masīvā, kur jau iepriekš konstatēta aizsargājamu sugu dzīvotņu iznīcināšana, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veikuši kailcirti Latvijā un Eiropas Savienībā īpaši aizsargājamas sugas – jūras ērgļa – ligzdas tiešā tuvumā, konstatējusi Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB).

LOB biedrs Valdis Lukjanovs, kurš jau iepriekš ziņoja par dabas vērtību iznīcināšanu LVM apsaimniekotajos mežos Vilku kalna-Krievkalnu masīvā, konstatējis nesenu kailcirti pie jūras ērgļa ligzdas, kas uzbūvēta ekoloģiskajā kokā blakus nogabalā.

Jūras ērgļu aizsardzībai Latvijā veidojami mikroliegumi, skaidro ornitologi. Lai gan daļa jūras ērgļu Latvijā ligzdu būvēšanai izvēlas izcirtumos atstātos ekoloģiskos kokus, tas nenozīmē, ka šo vietu aizsardzībai nebūtu nozīmes. Apkārtējās audzes ligzdu piesedz no vēja ietekmes (ekoloģiskie koki ir pakļauti izgāšanas riskam) un no cilvēka radīta traucējuma – ligzdojošie putni ekoloģiskajos kokos traucējumu pamana daudz lielākā attālumā nekā tad, ja ligzda atrodas mežā. Kā zināms no pētījumiem Igaunijā, ekoloģiskos kokus putni izvēlas spiestā kārtā, jo nav pieejamas labākas alternatīvas, turklāt šādās vietās ligzdošanas sekmes ir zemākas.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus norāda:

“Šis gadījums norāda uz sistemātiskām nepilnībām valsts mežu apsaimniekošanā. LVM apgalvo, ka lielās ligzdas aizsargā brīvprātīgi, tāpēc tām nav nepieciešami mikroliegumi. Šī jūras ērgļa ligzda ir uzņēmumam zināma, bet redzams, ka adekvātas aizsardzības vietā LVM veikuši aizsargājamai sugai kaitējošu mežizstrādi.”

LOB jau iepriekš vērsusi uzmanību uz to, ka Vilku kalna-Krievkalnu meža masīvā LVM iznīcina aizsargājamu sugu dzīvotnes, lai gan vietējie iedzīvotāji vērsušies Dabas aizsardzības pārvaldē, rosinot šeit izveidot īpaši aizsargājamo dabas teritoriju.

Latvijas PEN balvu saņem literatūras un filozofijas žurnāls «Punctum»
3. maijā, Pasaules preses brīvības dienā, Latvijas PEN pasniedz īpašu balvu, lai godinātu cilvēkus vai organizācijas, kuru darbs stiprinājis vārda brīvību, mazinājis cenzūras un pašcenzūras draudus, kā arī iestājies par diskriminēto grupu tiesībām. Šog...
Vidējā atlīdzība par kravas auto nodarītajiem zaudējumiem joprojām ļoti augsta

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā statistika liecina, ka pēdējos piecos gados vidējā atlīdzība par kravas auto un autobusu nodarītajiem zaudējumiem joprojām ievērojami pārsniedz vidējo atlīdzību par citu transportlīdzekļu ...

Pretkuģu raķešu sistēmas Naval Strike Missile Latvijai piegādās pēc 2025. gada
Pretkuģu raķešu sistēmas “Naval Strike Missile”, kuru iegādi otrdien, 2. maijā, atbalstīja Ministru kabinets, Latvijai tiks piegādātas pēc 2025. gada, portāls “Delfi” uzzināja Aizsardzības ministrijā.


Komentāri