lv
ljvcc8oYPnPvfniThyjWtU3VUqXZczChuVTopo0r
1659573

Noskaidrota Latvijas garša + Vietējo produktu TOP 5

Noskaidrota Latvijas garša + Vietējo produktu TOP 5

Zirņi ar speķi un rupjmaize ar kārtīgu sviesta kārtu - šīs garšu kombinācijas visbiežāk tiek asociētas ar "īsto" Latvijas garšu, tā Rimi veiktajā aptaujā* norāda Latvijas iedzīvotāji. Latviešu nacionālās identitātes neatņemama daļa ir plašais tradicionālo ēdienu un produktu klāsts, tāpēc vairāk nekā puse (53%) aptaujāto norāda, ka tieši vietējo ražotāju produkcijai dos priekšroku, gatavojot svētku maltīti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai, informē lielveikala sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

Pārliecinošam vairākumam jeb 47% iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tikmēr 33% uzskata, ka mūsu nacionālo garšu raksturo rupjmaize ar sviestu, bet 32% aptaujāto nacionālo identitāti meklē speķa pīrādziņos. Savukārt par latviešiem raksturīgāko saldo ēdienu atzīta maizes zupa ar putukrējumu.

Latvijas iedzīvotāji savu patriotisko nostāju pauž arī iepērkoties - 53% Latvijas iedzīvotāju savos ikdienas pārtikas produktu pirkumos, kā arī gatavojot svētku maltītes, priekšroku dod tieši vietējo ražotāju produkcijai. Šo izvēli aptaujātie iedzīvotāji pamato ar to, ka vietējie piena, gaļas produkti, maize, dārzeņi un arī saldumi - tās ir lietas, kas veido Latvijas virtuves pamatu.

"Vietējie produkti un nacionālā virtuve ir būtiska katras nācijas identitātes sastāvdaļa, kas rada māju sajūtu mums pašiem un veido Latvijas tēlu pasaulē. Katrā saimē un katrā virtuvē ir savas tradīcijas, arī ceturtā daļa aptaujāto uzsver, ka to vecāku gatavotais ēdiens veido viņu Latvijas garšu. Tādēļ ir patīkami apzināties, ka latviešu tradicionālie ēdieni tomēr tiek godāti un nodoti no paaudzes paaudzē, kā daļa no Latvijas kultūras mantojuma. Mūsu novērojumi rāda, ka valsts svētku laikā pieaug pieprasījums pēc Latvijā ražotiem un Latvijai raksturīgiem produktiem, piemēram, pircēji iecienījuši tā saukto velveta kūku valsts karoga krāsās, apstiprinot, ka mūsu pircēji piedomā pie tā, lai svētku galds par godu Latvijai tiktu klāts ar gardiem vietējiem produktiem," pastāstīja Inga Bite.

Aptaujas ietvaros noskaidrots arī vietējo produktu TOP 5, kurus iedzīvotāji vēlētos iekļaut Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā un saglabāt nākamajām paaudzēm. Pirmajā vietā ir Rīgas Melnais balzams, otrajā klasiskie pelēkie zirņi, bet trešajā vietā ierindojas biezpiena sieriņš "Kārums", kam seko "Lāči" rupjmaize un "Laima" šokolādes konfektes. Raksturīgi, ka "Kārums" sieriņu iecienījuši galvenokārt jaunieši, kamēr vecāka gadagājuma respondenti lielāku atbalstu pauž zirņiem ar speķi un Rīgas Melnajam balzamam.

Aptauja par Latvijai raksturīgāko produktu un ēdienu izvēli veikta šī gada aprīlī aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus no 18-75 gadu vecumam.

Tirdzniecībā būs vairāk nekā 170 000 biļešu uz Dziesmu un deju svētkiem

Tirdzniecībā būs vairāk nekā 170 000 biļešu uz XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku maksas pasākumiem, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Linda Ertmane.

Biļešu tirdzniecība uz svētku pasākumiem pakāpeniski sāksi...

Dziesmu svētku dalībniekiem un viesiem Rīgā būs pieejami ūdens brīvkrāni

Šovasar Dziesmu un deju svētku dalībniekiem un viesiem Rīgā būs pieejami ūdens brīvkrāni un astoņas mobilās ūdens uzpildes stacijas, kas būs izvietotas lielajās pasākumu norises vietās, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Ūdens uzpildes stacij...

Ideālais risoto. Pieci knifi, kurus receptēs nepiemin
Ideālā gadījumā risoto ir sātīgs, bagātīgs, bet ne smags vai ķepīgs rīsu ēdiens, kam bieži vien pievienoti dārzeņi, gaļa vai zivs, siers un zaļumi. Lai pagatavotu risoto pašu spēkiem, svarīgāk par izvēlētajām piedevām ir pareizā tehnika, Latvijas Radio...


Komentāri