lv
OFPXtSIkVCiF39QviDc8R7pwApvOripyD8Wj7ufg
1633399

Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri pauž atbalstu Moldovai

Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri pauž atbalstu Moldovai

Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministri ceturtdien Kišiņevā pauda atbalstu Moldovas drošībai, noturībai un integrācijai Eiropas Savienībā (ES), informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

NB8 valstu un Moldovas ārlietu ministri vienojās par kopīgu deklarāciju, kurā NB8 uzteica Moldovu par Krievijas agresijas pret Ukrainu nosodīšanu un spēju izturēt lēmuma sekas, tostarp nozīmīgu bēgļu plūsmu, inflāciju, enerģētikas krīzi, masveida dezinformācijas mēģinājumus un hibrīddraudus.

NB8 ārlietu ministri norāda, ka Baltijas un Ziemeļvalstis atbalsta Moldovu šajos grūtajos laikos un pateicas par palīdzības sniegšanu vairāk nekā 800 000 ukraiņu bēgļiem, kas šķērsojuši valsts robežu.

Tāpat deklarācijā ārlietu ministri akcentē, ka Moldovas valdības apņemšanās izpildīt deviņus kritērijus, ko noteikusi Eiropas Komisija un Eiropadome, ir augstu vērtējama. Eiropadome lems par turpmākajiem soļiem, kad šie kritēriji būs pilnībā izpildīti.

"Moldova rēķinās, ka sasniegtais progress vainagosies ar Eiropas Padomes lēmumu uzsākt ES pievienošanās sarunas. [..] NB8 turpinās nodrošināt politisko, finansiālo atbalstu, kā arī ekspertīzi, lai palīdzētu Moldovai tās ceļā uz ES," norāda ārlietu ministri deklarācijā.

NB8 ārlietu ministri akcentē, ka Moldovai jāturpina reformas tieslietās, enerģētika un publiskajā pārvaldībā. Baltijas un Ziemeļvalstis turpinās nodrošināt koordinētu palīdzību reformu īstenošanā, gan divpusēji, gan ar Moldovas atbalsta platformu, lai risinātu izaicinājumus, kas saistīti ar Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu.

NB8 ārlietu ministri arīdzan pauž atbalstu Moldovas cīņai pret korupciju, jo tā ne tikai atņem sabiedrībai tik ļoti nepieciešamos resursus, bet rada arī drošības riskus.

NB8 valstu ārlietu ministru vizīte Moldovā notiek Latvijas koordinācijas gada Baltijas un Ziemeļvalstu formātā laikā.

Latvijas noteiktais NB8 sadarbības virsmērķis 2023.gadā ir nākotnes drošības vides veidošana, un par prioritātēm ir izvirzīta noteikumos balstītas starptautiskās kārtības, militārās drošības un atturēšanas spēju un noturības stiprināšana.

Analītiķi: Īstermiņa ekonomikas rādītājos būtiski uzlabojumi nav vērojami

Situācija ekonomikā joprojām ir ļoti neskaidra un īstermiņa ekonomikas rādītājos būtiski uzlabojumi nav vērojami, tomēr šogad Latvijas ekonomika varētu būt ar nelielu izaugsmi, pavēstīja banku analītiķi.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis skaidro,...

Graudiņa/Samoilova ar uzvaru sāk pludmales volejbola tūres elites līmeņa posmu
Latvijas pāris Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova ceturtdien Brazīlijā uzvarēja pirmajā spēlē profesionālās pludmales volejbola tūres elites līmeņa turnīrā, liecina rīkotāju informācija.
Ostapenko sagrauj 17 gadus veco pretinieci un soļo tālāk Madrides turnīrā

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko ceturtdien ar uzvaru uzsāka Madrides "WTA 1000" sērijas turnīru.

Ostapenko, kura WTA rangā ierindojas 22.pozīcijā un turnīrā izsēta ar 19.numuru, ar 6-0, 6-3 pieveica čehieti Lindu Fruhvirtovu (WTA 58.).

Maču ar "sa...



Komentāri