lv
RHHnYibe2ZtK4VI7PWFOsn84t4U2JDXK1PTyl8JW
1626828

Igaunija: Nākotne ar Krieviju nav iespējama līdz tiks tiesāti kara noziedznieki

Igaunija: Nākotne ar Krieviju nav iespējama līdz tiks tiesāti kara noziedznieki

Nākotne ar Krieviju nav iespējama līdz kara noziedznieki ir tiesāti, šodien Saeimā uzrunājot deputātus, sacīja Igaunijas prezidents Alars Kariss.

Kariss savā runā uzsvēra Krievijas izraisītā kara nežēlību, norādot, ka patlaban svaru kausos ir ne tikai Ukrainas liktenis, bet arī tas, kādā pasaulē turpmāk dzīvosim. Latvija un Igaunija dara visu, lai sabiedrotie un partneri būtu aizvien moži palīdzībā Ukrainai. Tāpat, Igaunijas prezidenta ieskatā, jādara viss, lai pārliecinātu šaubīgās valstis, ka uz spēles ir arī viņu liktenis.

Buča un Izjuma ir Krievijas genocīda simboli, uzsvēra Kariss. Pēc prezidenta vārdiem, nesen izdotais Starptautiskās krimināltiesas aresta orderis ir spēcīgs un nepieciešams solis, lai tiesātu Krievijas vadību, kas ir rosinājusi pret Ukrainu vērsto teroru un genocīdu.

Mērķis un pamatuzdevums ir pieprasīt šo aresta rīkojuma izpildi visās Starptautiskās krimināltiesas dalībvalstīs, jo uz to izpildi balstīta pasaules kārtība ir vispasaules miera pamats, uzskata Kariss.

''Mums nav iedomājams, ka kara noziedznieki varētu nesodīti staigāt apkārt, un tiesības uz taisnīgumu vērtējoša starptautiska sabiedrība neko šajā saistībā nedarītu. Tas būtu morāls un tiesisks sabrukums,'' sacīja Igaunijas prezidents.

Pēc prezidenta vārdiem, ir skaidri jānosaka miera uzstādījumi. Pirmkārt, Krievijai jāatzīst valstu teritoriālā nedalāmība un suverenitāte. Otrkārt, jāizslēdz agresija kā politikas veidošanas iespēja nākotnē. Treškārt, jānoliedz ietekmes sfēras un "pelēko" ietekmes sfēru izvēršana. Piektkārt, jāsaglabā Eiropas Savienībai un NATO balstīta drošības un vērtību telpa.

Vienlaikus Kariss pauda prieku un atbalstu par Latvijas lēmumu atjaunot obligāto militāro dienestu. Viņaprāt, tas vairāk nodrošinās Latvijas valsts aizsardzību caur lielāku rezervistu armiju un plašāku pilsoņu iesaisti.

Pat banka brīnās: Patērētāju noturība cenu kāpumā ir visai pārsteidzoša

Patērētāja pirktspējas noturība saistībā ar cenu kāpumu ir visai pārsteidzoša, tomēr šo privāto patēriņu augstu uztur neliela turīgāko iedzīvotāju daļa, trešdien "Swedbank" jaunākā ekonomikas apskata prezentācijā sacīja bankas galvenā ekonomiste Latvij...

Vasara nāk. Rīgas domnieci uztrauc policijas pārslodze izsaukumos par troksni

Rīgā pošas vasarai. Viena pēc otras darbu atsāk āra terases un sevi piesaka arī dažādi citi āra un iekštelpu pasākumi. Kamēr vieniem par to ir liels prieks, citi šo laiku sagaida ar bažām, jo ievērojami tiks traucēts viņu naktsmiers, informēja Rīgas do...

Robinsons: Baltijas valstis var būt mierīgas - NATO aizstāvēs katru centimetru

Baltijas valstis var būt mierīgas par to, ka NATO aizstāvēs katru centimetru to teritorijas, jo solidaritāte aliansē ir tik augstākā līmenī nekā jebkad agrāk, trešdien žurnālistiem NATO Noturības simpozija "Noturība satricinājumu laikmetā" laikā atzina...



Komentāri