lv
hyuAicbNKnQDkM6tLkUX4HbyXFz1LFUuVOynoz5n
1626584

Ar Vairas Vīķes-Freibergas ievadlekciju izrādīs Ulda Brauna dokumentālo filmu

Ar Vairas Vīķes-Freibergas ievadlekciju izrādīs Ulda Brauna dokumentālo filmu

Otrdien, 9.maijā plkst.18.00, kinoteātra "Splendid Palace" lielajā zālē tiks izrādīta latviešu kino vecmeistara Ulda Brauna dokumentālā filma "Ardievu, divdesmitais gadsimt!" (2005). To papildinās eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas lekcija "Mans kino gadsimts. Notikumi un cilvēki", informē kinoteātris.

"Piederu pie tiem, kas paspējuši satikt divus dažādus gadsimtus un pat tūkstošgades. Esmu dzīvojusi trīs dažādos kontinentos un ceļojumos iepazinusi vēl vairāk. Man ir nācies piedzīvot astoņus dažādus valsts pārvaldes režīmus ar demokrātisko Latviju kā pēdējo. Bet cilvēki un pasaule nebeidz mani pārsteigt gan pozitīvi, gan negatīvi. No savas bagātās mūža pieredzes cenšos paturēt to labāko un vērtīgāko, ar ko dalīties," atzinusi tā Vaira Vīķe-Freiberga.

"Ardievu, divdesmitais gadsimt!" ir vēsturiska notikumu, saimnieciskās dzīves un cilvēku likteņu hronika no 1905.gada revolūcijas līdz Latvijas neatkarības lielajai demonstrācijai Baltijas ceļā un Trešajā atmodā. Filma veidota kā latviešu tautas pašcieņas un pašapziņas apliecinājums cīņā par savas valsts neatkarību.

Trīs stundas garā filma ir pilnībā balstīta uz dokumentāliem kino arhīva materiāliem. Tā atspoguļo Latvijas vēsturi no pirmajiem kinohronikas kadriem, kas tapuši 1910.gadā Jelgavā, līdz 1995.gadam.

Simtgades projekts "Gadsimta refleksijas uz lielā ekrāna" tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Filmu "Ardievu, divdesmitais gadsimt!" nodrošina Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs.

2023.gada izskaņā Latvijas greznākais kinoteātris "Splendid Palace" atzīmēs savu simtgadi, tāpēc gada garumā tiek rīkoti spilgti kino notikumi, kuri paliks mūsu publikas atmiņā kā atgriešanās pie pasaules kino mākslas pamatvērtībām.

Biļetes pieejamas kinoteātra mājas lapā www.splendidpalace.lv vai kinoteātra kasē.

Ko panākuši pedagogi?
Latvijā turpinās Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) organizētais trīs dienu streiks. Par to, kas ar šo streiku ir un kas nav panākts, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja LIZDA priekšsēdētāju Ingu...
Haktīvisti uzbrūk arī Liepājas, Spilves un Rumbulas lidostām
Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, Latvijai pērn kiberuzbrukumu skaits pieaudzis četras reizes, un to intensitāte lielā mērā nav mainījusies arī šogad. Kiberuzbrucēji visbiežāk ir politiski motivēti, preses konferencē trešdien norādīja informācija...
Kavalieris Māris Simanovičs shēmo atkal?

Esejas autors: Gesta Berlings

Jau 2021. gadā Māris Simanovičs bija saņēmis skaidru uzdevumu no saviem kuratoriem: “Gatavojies, tev 2023. gada maija beigās, iespējams, būs veicams liels uzdevums, kurš prasīs labu atpazīstamību un izcilu reputāciju.&rdqu...



Komentāri