lv
laTZRXquTR7s2TRfsbQsV48MsRFOj5iM66UWbuX2
1620550

Rīgas domnieki: Līdz 4.maijam jādemontē Puškina piemineklis

Rīgas domnieki: Līdz 4.maijam jādemontē Puškina piemineklis

Rīgas domes deputātu bloks "Kods Rīgai" vērsies pie koalīcijas partneriem, lai pieņemtu stingru lēmumu par nelikumīgi uzstādītā un krievijas vēstniecības dāvinātā Puškina pieminekļa demontāžu līdz 2023.gada 4.maijam, informēja Rīgas domes Priekšsēdētāja vietnieces Lindas Ozolas biroja vadītājs Kaspars Adijāns.

Lai apturētu sabiedrības šķelšanos un tālāku šī jautājuma eskalāciju, Rīgas vicemēre Lindas Ozola kopā ar bloka kolēģiem lūguši šo jautājumu iekļaut 25.aprīļa Rīgas domes koalīcijas sadarbības padomes sēdē, atklātā vēstulē par to informējot arī visus koalīcijas deputātus.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" jau iepriekš aktualizēja jautājumu par nelegāli novietotā krievu imperiālisma simbola - Puškina pieminekļa demontāžu.

"Laikā, kad krievijas armija Ukrainā veic kara noziegumus, ir svarīgi apzināties, kādu postu Latvijai nodarījusi krievijas impērijas un Padomju Savienības vara. Viens no šiem simboliem ir krievijas imperiālisma simbols, dzejnieks Aleksandrs Puškins, kura attēls šobrīd redzams arī uz sētas, ar kuru apjozts krievijas armijas iznīcinātais teātris Mariupolē, kura telpās patvērās un gāja bojā vairāki simti Ukrainas civiliedzīvotāju," uzsvera Linda Ozola.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" norāda, ka ir vairāki aspekti, kādēļ iestājas par Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu.

Pirmkārt, krievijas vēstniecība Aleksandra Puškina pieminekli izmanto kā maigās varas un propagandas instrumentu, jo savos darbos Puškins slavināja krievijas varu un atbalstījis to. Turklāt, rakstnieks savas dzīves laikā nekad nav apmeklējis Rīgu un nav izrādījis īpašu interesi par to.

Otrkārt, Maskavas domes dāvinātais piemineklis ticis uzstādīts nelikumīgi. To 2009.gada 22.augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes - konkrēti, ar bijušā, tolaik jaunievēlētā, mēra Nila Ušakova - atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta. Vēlāk, 2013.gada aprīlī ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā. Līdz ar to "Kods Rīgai" ieskatā nebūtu nepieciešami kādi īpaši saskaņojumi tā demontāžai.

Treškārt, šobrīd vērā ņemami pieaudzis arī sabiedrības spiediens pieņemt lēmumu un rīkoties līdzīgi, kā ar Okupācijas pieminekļa gāšanu Uzvaras parkā 2022.gada 25.augustā. Publiskās atmiņas centrs eksperti Rīgas domes pašvaldību jau vairākkārtīgi aicinājuši pieņemt lēmumu par vairāku, tostarp arī Puškina pieminekļa demontāžu. Tāpat sabiedrības iniciatīvas platformā manabalss.lv joprojām ir pieejams aicinājums parakstīties par Puškina pieminekļa nojaukšanu.

Ceturtkārt, "Kods Rīgai" ieskatā drošības riski nav mazinājušies un joprojām saglabājas augsti, ar pieaugošu tendenci attīstīties pilsētvidē, tāpēc koalīcijai būtu nekavējoties jālemj par nelegāli uzstādītā pieminekļa demontāžu un pārvietošanu, lai izslēgtu jebkādu iespēju to izmantot par 9.maija "varoņu" slavināšanas vietu, papildus vēršot uzmanību uz potenciālo sabiedrības konfrontācijas risku un krievu pasaules sludināšanu pieminekļa atrašanās vietā Kronvalda parkā.

"Kods Rīgai" deputāts Māris Mičerevskis, kurš šo jautājumu rosinājis un atbalstījis arī Rīgas Pieminekļu padomē uzver: "Mēs nevaram atļauties šajā jautājumā būt mīksti, jo tiekam nepārtraukti testēti no agresīvā kaimiņa puses, cik patstāvīgi esam un vai mums ir spēja iztaisnot savu muguru un pasargāt Latviju un Rīgu no lienošās krieviskošanas politikas, vai nav. Karš pie mums nekad nenotiks, ja demonstrēsim, ka šeit nekad vairs nebūs Krievija."

Saeimas hokeja komanda izies uz Arēna Rīga ledus. Ar ko cīnīsies deputāti?

Sestdien plkst.12.30 ''Arēnā Rīga'' Saeimas hokeja komanda draudzības spēlē mērosies spēkiem ar Latvijas Hokeja federācijas (LHF) un bijušo Latvijas izlases spēlētāju komandu, informēja Saeimas Preses dienestā.

Hokeja spēli atklās un uzmundrinošus vārdu...

Bijušais Latvijas izlases basketbolists Peiners dāvina biļetes un palīdz uz Rīgu vest Eirolīgu
Bijušais Latvijas basketbola izlases spēlētājs Žanis Peiners izveidojis akciju, kurā dāvā biļetes uz Rīgā spēlējošā Ukrainas kluba Slobožanskas "Prometey" trešdienas vakara pusfināla maču ULEB Eirokausā, tādējādi palīdzot Latvijas galvaspilsētu atvest ...
Frikasē, šifonāde, milfejs un tapioka. Kā neapjukt restorānu ēdienkartēs?
Vairākās Latvijas pilsētās notikuši restorānu nedēļas pasākumi, kuru laikā restorāni saviem klientiem piedāvā īpašas ēdienkartes. Visai bieži tās papildinātas ar dažādiem terminiem, kas var radīt apjukumu, bet patiesībā apzīmē pavisam vienkāršas lietas...


Komentāri