lv
TStXnB1zLw9KLKUoOlkO5Z0eDTyMiDLr1RFDTz5U
1619589

KM reģistrē jaunu Kabiles pagasta ģerboni

KM reģistrē jaunu Kabiles pagasta ģerboni

Kultūras ministrija reģistrējusi jaunu Kuldīgas novada Kabiles pagasta ģerboni, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pamatojoties uz Ģerboņu likumu, Kultūras ministrija pagājušajā nedēļā reģistrējusi Kabiles pagasta ģerboni - sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm.

Kuldīgas novada dome aprīļa sākumā bija akceptējusi heraldikas mākslinieka Edgara Sima izstrādāto Kabiles pagasta ģerboni, kurā redzams sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm.

Kā skaidro mākslinieks, sarkanā krāsa mūsdienu Latvijas municipālajā heraldikā saistās ar Kuldīgu un Kurzemi. Caur šo krāsu kompozīciju tiek norādīts uz piekritību savam novadam, īpaši tādēļ, ka Kabile vēstures avotos pirmoreiz pieminēta jau sen - tālajā 1253.gadā, Kursas dalīšanas līgumā kā Kabele.

Kā liecina vairāki avoti, trauslajam vītolam tuva ir kāda forma, kas radusies Kabiles apkārtnē - ar ļoti ciešu un apaļu zarojumu - Salix fragilis "Bullata". Šis vidēji lielais koks, kas ir 15-20 metrus garš, ir ar ciešu, lodveida vainagu un ir sastopams visā valstī, arī Kabiles centrā, dīķī uz salas. Šī skaistā ainava ir tas, ar ko Kabiles pagastu atpazīst un ar kuru vietējie iedzīvotāji lepojas. Tiek uzskatīts, ka šis "Bullata" klons radies 18.gadsimta beigās Kurzemē, Kabiles apkārtnē un pēc tam plaši izplatījies visā pasaulē. Ģerbonī redzamās koka saknes simbolizē Kabiles iedzīvotāju piederību dzimtajai vietai, turot godā savu vēsturi, savas saknes, norāda mākslinieks.

Janvārī notika Kabiles pagasta iedzīvotāju tikšanās "Zoom" platformā ar ģerboņa izstrādātāju, kurš prezentēja iespējamos ģerboņa priekšlikumus. Lai izzinātu Kabiles pagasta iedzīvotāju viedokli par izstrādātajiem trīs ģerboņa variantiem, no 22.februāra līdz 3.martam norisinājās Kabiles pagasta iedzīvotāju aptauja hibrīda formātā.

Aptaujas anketas varēja aizpildīt klātienē Kabiles pagasta pārvaldē vai elektroniski. Aptaujā piedalījās 157 Kabiles pagasta iedzīvotāji. Par pirmo variantu "Sarkanā laukā sudraba vītols ar saknēm" nobalsoja 91 jeb 57,96% respondentu.

Rīgā otrdien slēgtas 34 izglītības iestādes streika dēļ

Rīgā otrdien slēgtas 34 izglītības iestādes streika dēļ, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Rīgas domes Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Anita Pēterkopa.

Lielākā daļa no slēgtajām iestādēm ir pirmskolas izglītības...

Rīgā otrdien būs slēgtas 25 pirmsskolas izglītības iestādes un deviņas skolas
Rīgā kopumā ir 249 izglītības iestādes. No tām 137 iestādes šobrīd vēl piedalās pedagogu streikā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Vispārējās izglītības skolu nod...
Brigmanis neizslēdz ZZS atbalstu Pīlēnam ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā
Nav izslēgts, ka Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) maija beigās gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās atbalstīs pozīcijas  partijas "Apvienotā saraksta" virzīto uzņēmēju Uldi Pīlēnu valsts galvas amatā. To intervijā Latvijas Tel...


Komentāri